PROTEST ZA NESTALE

Na Dan ljudskih prava, u petak 10.decembra, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i ove godine organizuje mirni protest kako bi građanima Prijedora i široj javnosti ukazali na problem nestalih osoba.

Od 3178 civilnih žrtava u Prijedoru za više od hiljadu njih još uvijek nisu pronađeni skeletni ostaci. Proces traženja nestalih osoba već godinama stagnira i veoma malo se čini da oni budu pronađeni.

Posmrtni ostaci većine nestalih Prijedorčana sakriveni su na lokacijama u bližoj okolini Prijedora. Te lokacije su dobro poznate onima koji su u toku rata radili u komunalnom preduzeću, Rudniku željezne rude ”Ljubija”, ”Autotransportu’  i Civilnoj zaštiti. Ta preduzeća i službe su najčešće vršili asanaciju terena, odnosno prevoz i sakrivanje tijela žrtava.

Pouzdane informacije imaju i počinioci ratnih zločina, odnosno njihovi nalogodavci iz vojnih i policijskih komandi. A najviše informacija imaju članovi ratnog Kriznog štaba opštine Prijedor. Oni su najodgovorniji za nestanak i sakrivanje tijela nevinih ljudi, što je dokazano u presudama Haškog tribunala.

Protest organizujemo u nadi da će to one koji znaju gdje su tijela potaknuti da napokon progovore i porodicama omoguće dostojanstven ukop njihovih najbližih. Od 8000 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini u Prijedoru se traži svaki osmi. Ovaj protest će odaslati jasnu poruku opštinskim vlastima i prijedorskoj policiji da je nakon 15 godina krajnje vrijeme da se i oni uključe u traženje svojih sugrađana.

Javni protest će se odvijati u pokretu glavnim prijedorskim ulicama. Okupljanje je pred sjedištem Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Zanatskoj ulici a povorka će se kretati uzduž glavne ulice sve do trga pred ”Patrijom”. U petak, 10.decembra, u 12:00 h predviđeno je okupljanje pred kancelarijom ”Izvora” a polazak je u 12:30 h kako bi se protestantima priključili i oni koji budu klanjali džuma namaz u gradskim džamijama.

Javno okupljanje je odobreno od strane nadležnih organa a Uskočka i Zanatska ulica će u to vrijeme biti zatvorene za saobraćaj.

Pozivamo sve građane Prijedora i sve druge ljude dobre volje da nam se pridruže 10. decembra kako bi još jednom zatražili istinu o ljudima kojima je pored svih drugih ljudskih prava oduzeto i pravo na identitet i dostojanstven ukop.

Pokažite da vam je stalo i da niste zaboravili.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.