PROTEST ZA NESTALE

Na Dan ljudskih prava, u petak 10.decembra, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i ove godine organizuje mirni protest kako bi građanima Prijedora i široj javnosti ukazali na problem nestalih osoba.

Od 3178 civilnih žrtava u Prijedoru za više od hiljadu njih još uvijek nisu pronađeni skeletni ostaci. Proces traženja nestalih osoba već godinama stagnira i veoma malo se čini da oni budu pronađeni.

Posmrtni ostaci većine nestalih Prijedorčana sakriveni su na lokacijama u bližoj okolini Prijedora. Te lokacije su dobro poznate onima koji su u toku rata radili u komunalnom preduzeću, Rudniku željezne rude ”Ljubija”, ”Autotransportu’  i Civilnoj zaštiti. Ta preduzeća i službe su najčešće vršili asanaciju terena, odnosno prevoz i sakrivanje tijela žrtava.

Pouzdane informacije imaju i počinioci ratnih zločina, odnosno njihovi nalogodavci iz vojnih i policijskih komandi. A najviše informacija imaju članovi ratnog Kriznog štaba opštine Prijedor. Oni su najodgovorniji za nestanak i sakrivanje tijela nevinih ljudi, što je dokazano u presudama Haškog tribunala.

Protest organizujemo u nadi da će to one koji znaju gdje su tijela potaknuti da napokon progovore i porodicama omoguće dostojanstven ukop njihovih najbližih. Od 8000 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini u Prijedoru se traži svaki osmi. Ovaj protest će odaslati jasnu poruku opštinskim vlastima i prijedorskoj policiji da je nakon 15 godina krajnje vrijeme da se i oni uključe u traženje svojih sugrađana.

Javni protest će se odvijati u pokretu glavnim prijedorskim ulicama. Okupljanje je pred sjedištem Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Zanatskoj ulici a povorka će se kretati uzduž glavne ulice sve do trga pred ”Patrijom”. U petak, 10.decembra, u 12:00 h predviđeno je okupljanje pred kancelarijom ”Izvora” a polazak je u 12:30 h kako bi se protestantima priključili i oni koji budu klanjali džuma namaz u gradskim džamijama.

Javno okupljanje je odobreno od strane nadležnih organa a Uskočka i Zanatska ulica će u to vrijeme biti zatvorene za saobraćaj.

Pozivamo sve građane Prijedora i sve druge ljude dobre volje da nam se pridruže 10. decembra kako bi još jednom zatražili istinu o ljudima kojima je pored svih drugih ljudskih prava oduzeto i pravo na identitet i dostojanstven ukop.

Pokažite da vam je stalo i da niste zaboravili.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.