Obilježena godišnjica 17. Viteške Krajiške brdske brigade

Promocijom knjige generala Čuskića u Travniku je 24. novembra obilježena godišnjica  17. viteške krajiške brdske  brigade ARBiH.

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu općine Travnik  organizacijom promocije knjige „17.VITEŠKA KRAJIŠKA BRDSKA BRIGADA ARMIJE R BiH“ odalo počast borcima ove Brigade koji su dali ogroman doprinos odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine.

 

Travnik je grad gdje je 17.vkbbr formirana, odakle je odlazila putem uspjeha i slave u oslobodilačka dejstva, a evo, Travnik je i grad gdje će se, u sklopu obilježavanja godišnjice formiranja Brigade, održati prva promocija knjige koja opisuje epopeju 17.vkbbr.-kaže predsjendik ovog Udruženja Remzija Šiljak

Epopeju 17.vkbbr napisali su general Fikret Čuskić, prvi komandant 17.vkbbr, i magistar Amir Kliko iz Instituta za istraživanje ratnih zločina.

Pored autora  u prepunoj dvorani Centra za kulturu  o knjizi  su govorili ,profesor dr.Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju i magistar Mesud Šadinlija iz Instituta za istraživanje ratnih zločina .

Promocija knjige održana je u sklopu obilježavanja godišnjice brigade, kojoj je prethodilo  okupljanje i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Centralnom šehidskom mezarju Travnik.

U izjavi za Eni News  autor knjige general Fikret Čuskić kaže:

Ideja o nastanku knjige postoji već duže vrijeme i opće potrebe društva treba da imaju knjige , da ostane istorijski zapis u najtežim trenutcima u kojima se BiH  i njeni narodi boril i i izborili  opstanak.-kaže Čuskić i dodaje da je prije dvije godine u Ključu  formirano udruženje 17. vkbbr .

Period od 1992. do 1995. godine jdena je od najtežih perioda u istoriji BiH  i po meni je to jedan fenomen kako smo uopće uspjeli ostati  i izboriti državu. Nažalost , nakon rata državotvorna politika nije učinila  napor da se sve to dokumentuje  i zabilježi kao što su to uradile susjedne države.– izjavio je Čuskić.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su brojni zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti,  predstavnici vojnog i vjerskog života i mnogi drugi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.