Mirzeta Forić Mama, heroina 17. viteške brigade Armije RBiH

Mirzeta Forić Mama, heroina 17. viteške brigade Armije RBiH

 

Mirzeta Forić, poznatija kao Mama (55), heroina 17. viteške brigade Armije RBiH  i mještanka Kamičana kod Prijedora, preksinoć je u Sarajevu, na Onkološkoj klinici, izgubila svoju posljednju, najveću životnu bitku. Prije nekoliko dana pala je u komu, nakon što je uz sve patnje zbog karcinoma, imala i srčani udar.

Rub očaja

Vijest da je Mama nakon petogodišnje borbe s opakom bolešću umrla duboko je potresla sve njene saborce i prijatelje, posebno Šerifa Jaskića Hifu.
 
– Mama je otišla kao i mnogi drugi moji saborci prije nje koji su počeli obolijevati od teških bolesti. Nikad ne kažem da su umrli već otišli, da nas vjerovatno tamo sačekaju – kazao nam je jučer pun tuge Jaskić.

Forić Mama: Borila se s teškom bolešću

On zna da je Mama i u bolesti podijelila sudbinu demobilisanih boraca ove zemlje koji ljekaru ne idu kad ih nešto boli, već kad skupe nešto para, da mogu platiti svoje liječenje. Nažalost, tako je, priča Hifo, bilo i s Mirzetom Forić.

– Jednom smo napisali da zvati nekog Mama, a da ti nije biološka majka, znači mnogo. I to zaista treba zaslužiti. Mirzeta je bila naših godina, pravi borac, a istovremeno i neko na koga smo uvijek, kad nam je bilo teško, mogli računati. Pa i kad je ranjena i tada nam je bila najveća podrška – govori Šerif, ogorčen činjenicom da su demobilisani borci u ovoj zemlji, osim rijetkih koji su uspjeli da se “snađu”, dovedeni na rub očaja i egzistencije.

Svi zakazali

Tako je bilo i s Mamom kojoj su, prema Šerifovim riječima, u najtežim trenucima bolesti pomagali samo njeni najbliži, porodica, saborci i dijaspora. Svi ostali su zakazali, i država i boračka udruženja.

– Prestalo je kucati srce naše drage Mame. Heroine bosanske! Mama je otišla zauvijek. Ostala su nam sjećanja na njen smijeh… Njene velike oči koje su bile ogledalo njene duše. Drage duše, koja je svojom prisutnošću ostavila trag u svima nama. Molim dragog Allaha da joj tamo kud je otišla bude puno bolje nego ovdje jer je ona to zaslužila. Amin… – riječi su koje je jučer na internet-stranici www.kozarac.eu ispisao Šerif Jaskić Hifo.

Da li je Bosna samo njima trebala?

Ono što Jaskića najviše boli je to što demobilisani borci svoj bezizlaz, kao i teške bolesti i PTSP, uglavnom “dijele” samo sa svojim porodicama koje i najviše osjete njihovu patnju.

Dokaz tome je i Jaskićev sin Hamza koji je u svom dnevniku, još kao desetogodišnjak, prije tri godine i u vrijeme kad je Jaskiću umro prijatelj Ibrahim Majdankić, ocu i ostalim istinskim herojima Bosne postavio pitanje “da li se isplatilo”.

– Zaboljele su me riječi mog sina koji je na kraju napisao: “Često mi dođe da upitam tatu: Pa dobro tata, da li je samo vama trebala ova država?” I ja se to često pitam – kaže Šerif Jaskić, čijih 13 rana i isto toliko ranjavanja u ratu, a nakon što je prošao reviziju invalidnosti, državu mjesečno košta mizernih 240 maraka.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.