Zaustavimo zločin nad Sanom!

 

Koalicija za zaštitu Sane poziva sve građane i predstavnike medija da im se pridruže na protesnom okupljanju na izvorima rijeke Sane, u subotu 30. oktobra u 12.00 časova.

Koalicija za zaštitu Sane pruža podršku lokalnom stanovništvu koje je od početka inicijative za izgradnju hidroelektrane na samim izvorima Sane izrazilo protivljenje planu za uništenje izuzetnih prirodnih vijednosti kakvi su izvori Sane.

Investitor, ‘LSB Elektrane’ iz Banjaluke, započeo je prošle sedmice izgradnju pristupnog puta do izvora Sane, čime je trajno narušio iskonske prirodne vrijednosti izvora Sane, koji su Prostornim planom Republike Srpske predviđeni kao dio parka prirode gornjeg toga rijeke Sane.

Štaviše, ova izgradnja se vrši uprkos činjenici da investitor nema ekološku i građevinsku dozvolu za projekat izgradnje hidroelektrane, čime su grubo prekršeni Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o uređenju prostora i građenju, Zakon o koncesijama i mnogi drugi propisi Republike Srpske.

Takođe, važno je napomenuti:

–    lokalno stanovništvo se žestoko usprotivilo izgradnji hidroelektrane na javnoj raspravi o procjeni uticaja hidroelektrane na životnu sredinu;

–    opštine Ribnik i Mrkonjić Grad, na čijim teritorijama se nalaze izvori rijeke Sane, su donijele odluke u kojima se protive izgradnji hidroelektrana;

–    Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je u dva navrata dao negativno mišljenje o planovima za izgradnju hidroelektrane jer su to područje već predložili za regionalni park prirode gdje bi gornji tok rijeke Sane imao status ‘strogi režim zaštite’ ;

–    Procjena uticaja na životnu sredinu je sudskom odlukom vraćena na doradu, a trenutno je pokrenuta žalba na novo rješenje;

–    pokrenuta je tužba protiv Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS za izdavanje rješenja za promjenu namjene šumskog zemljišta.

Na žalost, nadležne institucije, prije svih Inspektorat Republike Srpske, do sada nisu reagovali i zaustavili daljnje nezakonito uništavanje izvora rijeke Sane, te je Koalicija za zaštitu Sane primorana da se na ovaj način bori za zaštitu Sane.

Za ograničen broj zainteresovanih građana, iz Banjaluke je obezbjeđen prevoz autobusom sa stare autobuske stanice. Okupljanje je u 8.30 časova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.