IZGORJELA KUČA PORODICE BLAŽEVIČ!!!

 

FOND SOLIDARNOSTI-APEL ZA POMOČ

U noći sa 21-22. 09. 2010. godine, oko 1 sahat iza ponoći, izgorjela je porodična kuća Sulje Blaževića koji je nastanjen na razmeđu Sivaca i Hrnića. Kuća je u potpunosti devastirana, a uzrok je vjerovatno slaba električna instalacija koja je prouzrokovala požar.

Vatrogasno društvo iz Kozarca je intervenisalo, ali za spašavanje kuće već je bilo prekasno. Na svu sreću u požaru niko nije stradao, ali materijalna šteta je maksimalna.

U požaru su uništene i sve kućne potrepštine od namještaja do odjeće i obuće Sulje, njegove supruge i njnihovih troje maloljetne djece (9, 12 i 14. godina).

Zbog potpunog uništenja kuće cjelokupna porodica se nalazi kod rodbine u Trnopolju.

 

 

 

 

Suljo je demobilisani borac Armije Bosne i Hercegovine (17. Viteške brigade brigade). Ranjen je u toku rata. Nakon rata se doselio na zemlju koju su mu poklonili ženini rođaci. Humanitarne organizacije su mu izgradile kuću. Živio je oskudnim životom sa svojom porodicom bez ikakvog primanja i bez zaposlenja. Prije ramazana je uputio molbu Medžlisu IZ Kozarac da mu se kupi konj pomoću kojeg bi mogao da zarađuje za potrebe svoje porodice. Iz Fonda solidarnosti je kupljen konj za 1650 KM koji je dodjeljen Sulji, ali ga je on nakon sedam dana vratio pod izgovorom da mu ne odgovara jer je mršav i bolestan (zbog toga i slike konja).

Nejse, ovo navodim iz razloga da nas ni ovo nije pokolebalo da budemo humani i da u ovom teškom trenutku pomognemo Sulji, ali prije svega njegovoj djeci koja zaslužuju normalan život.

Predsjednik medžlisa i ja  smo juče posjetili ovu porodicu i uvjerili se u stanje koje je požar prouzrokovao na njihovoj kući. Porodicu je posjetio i naš Hifo te obećao da će i ”Udruženje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida općine Prijedor” i ”Udruženje 17. Viteške brigade” uključiti u akciju putem Fonda solidarnosti.

Apelujemo na sve nas da se zajedno uključimo u ovu akciju i da ponovo sagradimo kuću ovoj porodici! Naše su grube procjene da je neophodno obezbjediti oko 25.000 KM za potpunu adaptaciju uništenog.

Napominjemo da bi bilo pored novca za izgradnju kuće bilo potrebno obezbjediti i osnovne potrepštine za ovu porodicu, od odjeće, obuće, namještaja, posuđa i slično, ali bi i to najbolje bilo odraditi u koordinaciji samnom lično da ne bismo se svi opredjelili za iste potrepštine, a ne za one koje su porodici zaista potrebne.

Takođe bi bilo potrebno pokušati naći privremeni smještaj porodici, jer će izgradnja sigurno zahtjevati barem mjesec-dva do mogućnosti da porodica ponovo bude u svojoj kući.

Stoga, ako ima neko smještaj koji bi privremeno mogao ustupiti i to bi bilo veoma značajno.

VAŠE DONACIJE MOŽETE UPLATITI KOD SVIH DŽEMATSKIH IMAMA NA PODRUČJU MEDŽLISA KOZARAC I U PROSTORIJAMA MEDŽLISA KOZARAC (Ulica M.Tita bb.) NA BLOKOVE FONDA SOLIDARNOSTI SA NAZNAKOM ZA PORODICU BLAŽEVIČ, te putem podračuna MIZ Kozarac na račun Fonda solidarnosti:

za KM račun: 56200780058220735
za DEVIZE račun: 544 300 – 11385460

Oni koji bi željeli i na druge načine da realizuju svoju pomoć ili da saznaju neke dodatne informacije mogu u tom pogledu da se obrate meni lično na e-mail adresu: amir.mahic@gmail.com ili na broj telefona: +387/61-822-567.

Započinjem akciju sa donacijom od 300 KM!               
Mahić Amir ef.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.