Nagradna igra: “Pritisni i sa malo vode Mile ode”

U proteklih nekoliko mjeseci u RS-u pojavile su se brojne neformalne organizacije koje otvoreno kritikuju rad premijera Milorada Dodika i Vlade RS-a.

Kako se približavaju oktobarski izbori, te kritike su sve glasnije i oštrije. Istovremeno, Dodikova vlast nastoji na sve načine spriječiti javno iskazivanje nezadovoljstva građana RS-a, te se svaka njihova aktivnost u tom smislu, kao u najmračnijim diktatorskim režimima, guši na svakom koraku, piše Slobodna Bosna.

"Dođi Mile u naš kraj, pa da vidiš šta je raj", poruka je koja je nedavno osvanula na bilbordu u centru Doboja. Plakat je ilustrovan fotografijom čovjeka koji napola "uronjen" u kontejner pretražuje otpatke, ne bi li pronašao nešto za prezalogajiti.

Bilbord iza kojeg stoji neformalna organizacija "Pritisak" poruka je premijeru RS-a Miloradu Dodiku sa ciljem, kako kažu članovi ove grupe, "informisanja premijera o tome kako se živi i šta se dešava u RS-u". Ovo je njihova prva akcija, nazvana Čestitka za Premijera.

Ovih dana "Pritisak" je pokrenuo još jednu akciju, a zapravo je riješ o "nagradnoj igri" naziva "Pritisni i sa malo vode Mile ode".

Naime, riječ je o naljepnicama istog sadržaja koje treba zalijepiti na što atraktivniji sadržaj te tako sakupiti što više poena. "Izvlačenje glavne nagrade" je 3. oktobra, što ustvari asocira na dan Opštih izbora u BiH.

Iako članovi "Pritiska" tvrde kako oni nisu politička partija, nemaju vođu i nisu osnovani da bi postojali samo do izbora, anonimnost na kojoj insistiraju ipak je probudila opravdane sumnje da je ova grupa rezultat angažmana Dodikovih političkih protivnika.

Prema nekim informacijama, iza "Pritiska" zapravo stoji koalicija Naše stranke Bojana Bajića i Nove socijalističke partije Zdravka Krsmanovića, koja i na ovaj način pokušava osvojiti predizborne poene u RS-u. Sa druge strane, iz SNSD-a poručuju da sa članovima "Pritiska" neće polemizirati sve dok se ne bude znalo ko su ti ljudi i ko ih finansira.

"Znam da postoje takve grupe, ali ne znam ko direktno stoji iza toga. Iskreno, nisam o tome ni razmišljao. Neće ništa postići s tim plakatima, jer ko se barem malo razumije u kolektivnu javnu psihologiju zna da je to lupanje na vrata koja ne postoje", izjavio je Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a.

(24i)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.