Vijesti iz Džemata Mutnik

 

 

 

 

BISMILLAHI – R – RAHMANI – R – RAHIM

Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova na blagodatima kojima nas obasipa. Neka je salavat i selam na našeg posljednjeg miljenika i poslanika Muhammeda a.s, na njegovu časnu porodicu, njegove ashabe i na sve one koji ih slijede u dobru do Sudnjeg dana.

Draga i poštovana braćo, majke i sestre u Islamu, dragi Kozarčani .

Na samom početku ovog obraćanja želim prije svega da Vas poselamim, čineći dovu Allahu dž.š. da nam podari zdravlja, sreće i svakog dobra kako na ovom tako i na budućem svijetu. Molim Allaha dž.š. da nam u kabuli naše ibadete koje smo činili i koje činimo a posebno u ovom mjesecu ramazanu u kojem se nalazimo, te da ako Bog da dočekamo i ispratimo još puno ramazanskih dana i noći.  Amin.

Dragi Kozarčani, iskreno se nadam da ste se ove godine lijepo proveli na godišnjem odmoru u Kozarcu iako ima i onih koji tek sada dolaze na godišnji odmor. Kažem, nadam se, jer u zadnjih nekoliko godina kada se dođe na godišnji odmor u Kozarac, insan se nekako više umori nego što se odmori, jer mnogobrojna su dešavanja u ljetnom periodu i čovjek ima želju da ih obiđe što više, zapostavljajući tako sebe i svoj odmor.

Naravno i u džematu Mutnik – Stari Grad je bilo lijepih dešavanja koja pogotovo sad u ovim ramazanskim danima rađaju plodom. Naime, 27. 07. je organizovano sada već tradicionalno džematsko sijelo, tačnije ispred džematske kuće.

 

 

To je bila prilika da se ponovo džematlije okupe na jednom mjestu te na taj način čuju i vide kako to funkcioniše njihov džemat, jer mnogo je onih koji žive u inostranstvu te nemaju mogućnosti da se detaljnije informišu o svim dešavanjima a ipak žele da budu u tom džematu. U svakom pogledu ovogodišnje sijelo je bilo uspješnije od prošlogodišnjeg.  

   

Iako je naš Enes Kapetanović sa svojim pomoćnicima došao kako on kaže ”naoružan” da nas usluži , međutim, opet su i ove godine džematlije bile još ”naoružanije” te smo bili primorani od komšiluka posuđivati stolove i stolice kako bi mogli sjediti. Pored druženja i šaljenja, džematlije su shvatile da radovi u džematskoj kući nisi završeni te su svojim novčanim prilozima pokazali da imaju želju završiti i taj posao tj. džematsku kuću.

Ovom prilikom se u ime džematskog odbora svima zahvaljujem na pomoći u bilo kojem pogledu, jer naravno to je ostavilo pozitivnog traga.

Naime, uspjeli smo se naći sa našim Pulić Esadom, poznatijim kao LAV, koji je bez imalo razmišljanja odlučio da učini gajret te okreči džematsku kuću.

 

Ovdje želim napomenuti da se naš LAV ( Eso ) odazvao na sve naše pozive, primjer tome je i njegov gajret krečenja Mutničke džamije. Zato ovom prilikom mu se zahvaljujem i molim Allaha dž.š. da ga  za njegov trud i nagradi.

Kada već spominjem gajret želim da spomenem i Safeta Bešića, vam svima već poznatog, koji je odlučio da uradi štokove za vrata u džematskoj kući, s toga molim Allaha dž.š. da i njega nagradi sve što je uradio i što će uraditi za ovaj džemat, a vjerujem da i vi znate da je mnogo toga već i uradio. Također ovih dana, razgovara se i o postavljanju keramike te se nadamo da ćemo je uskoro i postaviti u džematskoj kući.

Međutim to nije sve. Ove godine naše džematlije su odlučile očistiti i vakufsko zemljište koje se nalazi u Bešićima, tačnije preko puta Muharemove tj. Čuzine kuće.

 

Džematlije koje žive u blizini vakufske zemlje su našle i platile osobe da očiste to zemljište koje je bilo već i uveliko zaraslo. Da ne bi došlo do požara, pobrinuo se naš Derviš Oruč ( Dedo ), koji je pazio da vatra ne napravi neku štetu. Naravno da se ne bi zapuštala vakufska zemlja odlučeno je da se zemlja uzore te razmotri kako iskoristiti vakufsku zemlju.

Također u skorijoj prošlosti krenuli smo sa akcijom da zamjenimo kandilje na Mutničkoj džamiji, jer su bili već oslabili i bilo je samo pitanje vremena kada će koja nejonka pasti sa šerefe.

 

 

I u ovom pogledu smo bili uspješni te smo dobrovoljnim prilozima skupili novac te kupili novu opremu tj. brodsku armaturu 1 x 100 W i sijalice 50 komada. Samo skidanje starih nejonki i postavljanje nove opreme obavili su Ismal Bešić i Mevludin Jakupović ( Melko ) koji su gotovo čitav dan proveli na munarama kako bi do akšama bila upaljena jednaka svjetla na šerefama.

Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos na novoj opremi a posebno se zahvaljujem Ilijazu Jakupoviću koji je učinio gajret te od sebe donirao sijalice koje su došle iz Švicarske.

Kao što možete primjetiti brojne su aktivnosti u ovom džematu i nadam se da će tako i ostati. Ako Bog da uskoro ću Vam opet pisati o dešavanjima iz džemata jer planiramo napraviti program za 27.noć ramazana ( lejletul kadr ) , 24. 08. organizovati omladinsko sijelo a tri dana nakon toga, tačnije 27. 08. i džematski iftar, pa bujrum ako ste u prilici dođite.

 

Na kraju, molim Allaha dž.š. da Vas nagradi na svakoj vrsti pomoći i nadamo se da ćemo i u nastavku biti ovako uspješni i naravno spremni za još razne akcije kako bi uljepšali džemat Mutnik- Stari Grad.

Selam
 

Jasmin ef. Glamočanin

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.