Hakeri traže ”Nokia 1100”: Mobitelom pljačkaju bankomate!

Prava pomama na tržištu nastala je za mobitelima modela „nokija 1100” i hakeri za njih nude i po 5.000 maraka. Svoje emisare hakeri iz drugih država šalju i u Sarajevo, Mostar, Banjaluku, Tuzlu, Bijeljinu u potrazi za tim mobitelima.

Naime, „nokija 1100” postaja je izuzetno moćno hakersko oružje – taj mobitel, proizveden isključivo u njemačkom Bohumu, ima takozvanu fabričku grešku koja omogućava presretanje bankovih transakcija i izvlačenje novca iz bankomata.

 

Inače, „nokija 1100” pojavila se na tržištu još 2003. godine i najprodavaniji je mobitel u svijetu jer je prodato više od 200 miliona komada!

Svjetski i evropski stručnjaci još prije gotovo dvije godine javno su upozorili na opasnosti koje donosi „nokija 1100” i to modeli rh, 15,16,17 i 18.

Oni kažu da u softveru postoji fabrikčka greška, odnosno da je ostavljeno mjesto u memoriji telefona i tu se ubacuje dio softvera koji presreće bankovne garancije. Kada se pročitaju brojevi bankovnog računa i PIN kod, kreće se u pljačku – bankovna kartica sa čipom koja je povezana kablom za mobitel ubacuje se u bankomat. Potom se ukucava broj računa i PIN kod i tako se izvlači novac, prenosi sarajevski ”San”.

Zbog te „greške”, mobitel „nokija 1100” je odlično oružje za „haj tek” prevare pošto preveranti mogu preuzimati podatke koje banke šalju klijentima, njihove PIN kodove i brojeve. Takvim uređajem haker glumi telefon klijenta banke i umjesto njega prima važne informacije – objašnjavaju svjetski stručnjaci.

Cijelu situaciju posebno dobro objašnjava podatak koji su objavili njemački mediji – preko interneta je cijena mobitela „nokija 1100” proizvedenog u Bohumu dostigla cijenu od nevjerovatnih 30.000 eura!

– U tim sajber kriminalu prednjače bande iz Rusije i Rumunije kojima cijena tog mobitela uopšte nije važna, samo im je važno da imaju što više komada. Njihova kurirska služba šparta cijelom Evropom u potrazi za tim mobitelima, a u posljednje vrijeme posebno ga traže u balkanskim državama. Također, taj mobitel se koristi i za „upravljanje ruletima” – piše strana štampa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.