Broj gladnih u BiH veći je za 20 posto!

Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 odsto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 bh. građana.

Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije, koje hrane siromašne građane, imaju prilično duge “liste čekanja” onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak, pišu ”Nezavisne novine”. Iz narodnih kuhinja humanitarnih organizacija u BiH upozoravaju kako se broj gladnih iz dana u dan povećava i strahuju da zbog trenda porasta siromašnih neće moći zadovoljiti potrebe onih kojima je neophodna njihova pomoć.

 

Da je siromaštvo uzelo maha u BiH potvrđuju i svjetske statistike prema kojima je ova zemlje, poredeći je sa državama u regionu, na vrhu po broju gladnih i siromašnih. Prema posljednjim analizama, u BiH živi skoro milion siromašnih, od oko 3,5 miliona stanovnika.

Hajrudin Šahić, predsjednik Humanitarne organizacije “Merhamet”, tvrdi kako se u kuhinjama ove organizacije dnevno hrani više od 10.000 siromašnih građana.

“Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20.000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2.000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama”, upozorio je Šahić.

Dodao je kako je broj gladnih naglo porastao prošle godine i to prevashodno zbog ekonomske krize.

“U BiH se vratio veliki broj naših državljana koji su radili vani. Strane kompanije su im dale otkaz, a njihova plata bila je jedini izvor finansiranja porodica. Nije zanemariv ni broj radnika koji su dobili otkaze u domaćim kompanijama. Sve ovo uticalo je na porast broja gladnih i siromašnih”, objasnio je Šahić, podsjetivši kako i javne kuhinje jedva opstaju jer je sve manje donacija, ali i pomoći države.

“‘Merhamet’ ima svoja četiri velika imanja, pa proizvodi vlastitu hranu. To nam je velika sreće, pa nismo prisiljeni smanjivati broj gladnih usta”, istakao je Šahić.

Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu. Albanija, Kosovo i Rumunija, prema analizama Svjetske banke, spadaju u zemlje s izrazito velikom stopom siromaštva.

BiH zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva. Iza nje su Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.

“U BiH je 18,9 odsto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000. Prema analizama, prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva je od 1.364 KM do 1.650 KM”, podaci su Svjetske banke.
Podaci Svjetske banke

Ispod generalne linije siromaštva 1.000.000 građana ili 18,9 odsto

Ekstremno siromašni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva od 1.364 KM do 1.650 KM

Od siromaštva u BiH nije pošteđena nijedna kategorija stanovništva. Prema podacima Svjetske banke, ugrožena su i djeca do 15 godina starosti.

“U ovoj kategoriji na prvom mjestu je Albanija, a odmah iza nje je BiH. Veliki je postotak siromašne djece i u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Rumuniji”, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

U BiH su najviše pogođene porodice sa dvoje i više djece, nezaposleni, starije i osobe s invaliditetom, kao i niskoobrazovani građani, pišu ”Nezavisne novine”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.