Opljačkane dvije banke istovremeno

Četvorica maskiranih razbojnika naoružanih pištoljima i automatskim puškama opljačkala su u utorak ujutru poslovnice banjalučke UniCredit banke i NLB Razvojne banke u Ulici maršala Tita u Kozarcu kod Prijedora.

Iz dvije banke, koje su pljačkane istovremeno, razbojnici su odnijeli novac u visini od 45.000 maraka. Iz UniCredit banke su uzeli 20.000, dok su iz NLB Razvojne banke otuđili oko 25.000 maraka.

 

Pljačka se dogodila oko 9.15 u centru ovog povratničkog naselja u neposrednoj blizini Policijske stanice i to u vrijeme kada je u ovim finansijskim ustanovama bilo više komitenata.

Kako nezvanično saznajemo, u svakoj banci su bila po dva razbojnika, koji su na sebi imali crne kombinezone, crne čizme i bijele rukavice.

Tesma Elezović (62), koja je u svoj rodni kraj doputovala na godišnji odmor iz daleke Australije, priča da je sa suprugom Razimom otišla u UniCredit banku kako bi podigla novac. U tom trenutku, kako kaže, dvojica naoružanih razbojnika u crnim kombinezonima i sa fantomkama na glavi upala su u banku. Razbojnici su prvo razoružali bankarskog čuvara, oduzeli mu pištolj i naredili da legne na pod.

“Vikali su na ljude koji su bili u banci da legnu na pod i da je riječ o pljački. Govorili su nam da budemo mirni. Od službenice banke uz prijetnju oružjem tražili su novac, a na leđima i u rukama imali su otvorene sive ruksake. Sa suprugom sam legla na pod i iz torbe pokušala da izvadim fotoaparat kako bih uslikala razbojnike. Jedan od njih mi je šutnuo torbu i rekao da ništa ne uzimam u ruke”, govori Elezovićeva.

Kaže da je sa suprugom pokušala da se izvuče iz banke, te su polako ispuzali napolje.

“Pozlilo mi je i sjela sam na stepenice kod ulaza. Jedan je prolaznik, mještanin Kozarca, trčao niz cestu i zvao policiju, a potom je jedan od razbojnika istrčao iz banke i pucao u zrak. Vikao je na prolaznike da bježe. Kada su policajci krenuli prema njima, razbojnici su još jednom kao znak upozorenja pucali u zrak. Nisam vidjela da li su iz banke uzeli novac, ali bilo je strašno i za nas petero civila koji smo bili u banci i za službenike u toj ustanovi”, priča Elezovićeva.

Tvrdi da je vidjela da su se razbojnici automobilom sa žutim tablicama koji je bio parkiran ispred banke odvezli u pravcu Kozare. Sumnja se da su se razbojnici sporednim putevima kroz naselje Kalate automobilom odvezli na magistralni put i pobjegli. Jednog od naoružanih razbojnika ugledala je i Emina Softić, trgovkinja iz marketa AM, koji se nalazi uz UniCredit banku.

“Vidjela sam automobil francuskih registarskih oznaka sa zatamnjenim staklima koji je bio parkiran uz trotoar kod banke. Automobil u kome su se dovezli razbojnici bio je svijetloplave boje. Ugledala sam jednog od naoružanih razbojnika koji su prethodno upali i u NLB Razvojnu banku koja se nalazi odmah preko puta ulice, nasuprot UniCredit banci. Taj razbojnik je, kako sam vidjela, pucao u pravcu policajaca koji su dotrčali na lice mjesta”, kazala je Softićeva.

Banke su uz obezbjeđenje pripadnika “Sectora Security” imale i video-nadzore, sa kojih je skinut video-zapis koji će pomoći policiji u istrazi. Navodno su se pljačkaši na lice mjesta dovezli audijem koji je, kako se nezvanično saznaje, prije nekoliko dana ukraden na području CJB Banjaluka. Nezvanično se takođe saznaje da su razbojnici Kozarac napustili vozeći se sporednim ulicama, da bi izašli na magistralni put i pobjegli u pravcu Sanskog Mosta. Istraga o ovom slučaju još je u toku.

Nezavisne

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.