Opljačkane dvije banke istovremeno

Četvorica maskiranih razbojnika naoružanih pištoljima i automatskim puškama opljačkala su u utorak ujutru poslovnice banjalučke UniCredit banke i NLB Razvojne banke u Ulici maršala Tita u Kozarcu kod Prijedora.

Iz dvije banke, koje su pljačkane istovremeno, razbojnici su odnijeli novac u visini od 45.000 maraka. Iz UniCredit banke su uzeli 20.000, dok su iz NLB Razvojne banke otuđili oko 25.000 maraka.

 

Pljačka se dogodila oko 9.15 u centru ovog povratničkog naselja u neposrednoj blizini Policijske stanice i to u vrijeme kada je u ovim finansijskim ustanovama bilo više komitenata.

Kako nezvanično saznajemo, u svakoj banci su bila po dva razbojnika, koji su na sebi imali crne kombinezone, crne čizme i bijele rukavice.

Tesma Elezović (62), koja je u svoj rodni kraj doputovala na godišnji odmor iz daleke Australije, priča da je sa suprugom Razimom otišla u UniCredit banku kako bi podigla novac. U tom trenutku, kako kaže, dvojica naoružanih razbojnika u crnim kombinezonima i sa fantomkama na glavi upala su u banku. Razbojnici su prvo razoružali bankarskog čuvara, oduzeli mu pištolj i naredili da legne na pod.

“Vikali su na ljude koji su bili u banci da legnu na pod i da je riječ o pljački. Govorili su nam da budemo mirni. Od službenice banke uz prijetnju oružjem tražili su novac, a na leđima i u rukama imali su otvorene sive ruksake. Sa suprugom sam legla na pod i iz torbe pokušala da izvadim fotoaparat kako bih uslikala razbojnike. Jedan od njih mi je šutnuo torbu i rekao da ništa ne uzimam u ruke”, govori Elezovićeva.

Kaže da je sa suprugom pokušala da se izvuče iz banke, te su polako ispuzali napolje.

“Pozlilo mi je i sjela sam na stepenice kod ulaza. Jedan je prolaznik, mještanin Kozarca, trčao niz cestu i zvao policiju, a potom je jedan od razbojnika istrčao iz banke i pucao u zrak. Vikao je na prolaznike da bježe. Kada su policajci krenuli prema njima, razbojnici su još jednom kao znak upozorenja pucali u zrak. Nisam vidjela da li su iz banke uzeli novac, ali bilo je strašno i za nas petero civila koji smo bili u banci i za službenike u toj ustanovi”, priča Elezovićeva.

Tvrdi da je vidjela da su se razbojnici automobilom sa žutim tablicama koji je bio parkiran ispred banke odvezli u pravcu Kozare. Sumnja se da su se razbojnici sporednim putevima kroz naselje Kalate automobilom odvezli na magistralni put i pobjegli. Jednog od naoružanih razbojnika ugledala je i Emina Softić, trgovkinja iz marketa AM, koji se nalazi uz UniCredit banku.

“Vidjela sam automobil francuskih registarskih oznaka sa zatamnjenim staklima koji je bio parkiran uz trotoar kod banke. Automobil u kome su se dovezli razbojnici bio je svijetloplave boje. Ugledala sam jednog od naoružanih razbojnika koji su prethodno upali i u NLB Razvojnu banku koja se nalazi odmah preko puta ulice, nasuprot UniCredit banci. Taj razbojnik je, kako sam vidjela, pucao u pravcu policajaca koji su dotrčali na lice mjesta”, kazala je Softićeva.

Banke su uz obezbjeđenje pripadnika “Sectora Security” imale i video-nadzore, sa kojih je skinut video-zapis koji će pomoći policiji u istrazi. Navodno su se pljačkaši na lice mjesta dovezli audijem koji je, kako se nezvanično saznaje, prije nekoliko dana ukraden na području CJB Banjaluka. Nezvanično se takođe saznaje da su razbojnici Kozarac napustili vozeći se sporednim ulicama, da bi izašli na magistralni put i pobjegli u pravcu Sanskog Mosta. Istraga o ovom slučaju još je u toku.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.