Kozarac.ba

Reakcije u BiH na odluku MSP-a o Kosovu

Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopćio je predsjednik suda Hisashi Owada.

Hitno je reagirao član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavivši da neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu. Njihovo mišljenje je u svakom slučaju podstrek raznim pokretima u svijetu i koje će biti teško zaustaviti nakon ovakvog mišljenja, na šta sam upozoravao i ranije.

Naravno, taj problem ostaje prije svega Evropi i vrlo je opasan za kompletan zapadni Balkan, dodao je Ramanović.

Govoreći o odluci MSP-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je kako ne postoji nikakva uzročno-posljedična veza između BiH i Kosova. Ovo je rezultat jedne pogrešne politike, posebno režima Slobodana Miloševića i dugogodišnje represije na Kosovu. BiH takvu politiku nije vodila. Naprotiv, bila je žrtva takve politike, uključujući i genocid. Zbog toga je integritet i suverenitet BiH zagarantovan. Svaki pokušaj u suprotnom smjeru bi bio spriječen kao što je bio i posljednji spriječen. Radmanovićevo nikada  je jedno malo poduže vrijeme. Vidjet ćemo, kazao je predsjedavajući Silajdžić, prenosi FTV.

Nadam se da će iz ovoga demokratska Srbija i sve ono što je demokratsko u srpskom narodu dobiti novu snagu da se okrene budućnosti, a ne da se bavi mitomanijama, mitologijama, velikodržavnim projektima, nego samo onim što je naša budućnost u ovoj regiji, a to je demokratija, EU, NATO, razvoj, saradnja – da idemo naprijed, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

A onda su, očekivano, krenule izjave o otcijepljenu RS-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je u četvrtak žaljenje zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o nezavisnosti Kosova i istakao da Srpskoj, koja poštuje izvorni Dejton, to mišljenje u najmanju ruku može da posluži kao dobar putokaz za dalju borbu u pogledu njenog statusa i budućnosti. “Mi u RS već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH, ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rješenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju”, rekao je Dodik Srni.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da Republika Srpska /RS/ “ima teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo”. “Koliko god ta odluka bila bolna  možemo je tumačiti tako  da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosovu”, rekla je Majkićeva, komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Demokratski narodni savez /DNS/ će dobro proučiti mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, jer u ovoj odluci vidi dobru podlogu za otcjeljenje Republike Srpske /RS/ od BiH – rekao je danas Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić. Predsjednik DNS-a smatra da je u “ovoj nesreći koja je zadesila međunarodno pravo i institucije međunarodnog prava dobro samo to što je pokazano kojim putem RS treba da ide”.

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić smatra da je mišljenje Međunarodnog suda pravde da deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu tragično i da će imati negativne posljedice po međunarodno pravo, te doprinijeti širenju i jačanju. separatizma u svijetu.  “Nakon ove presude separatisti su dobili jasnu poruku – budite uporni, organizujte vojsku, izazovite rat, sukobe i nezavisnost će doći. Ovo će istovremeno biti i krah miroljubive politike koja se pokušavala ovim povodom voditi”, smatra Ivanić.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.