Reakcije u BiH na odluku MSP-a o Kosovu

Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopćio je predsjednik suda Hisashi Owada.

Hitno je reagirao član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavivši da neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu. Njihovo mišljenje je u svakom slučaju podstrek raznim pokretima u svijetu i koje će biti teško zaustaviti nakon ovakvog mišljenja, na šta sam upozoravao i ranije.

Naravno, taj problem ostaje prije svega Evropi i vrlo je opasan za kompletan zapadni Balkan, dodao je Ramanović.

Govoreći o odluci MSP-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je kako ne postoji nikakva uzročno-posljedična veza između BiH i Kosova. Ovo je rezultat jedne pogrešne politike, posebno režima Slobodana Miloševića i dugogodišnje represije na Kosovu. BiH takvu politiku nije vodila. Naprotiv, bila je žrtva takve politike, uključujući i genocid. Zbog toga je integritet i suverenitet BiH zagarantovan. Svaki pokušaj u suprotnom smjeru bi bio spriječen kao što je bio i posljednji spriječen. Radmanovićevo nikada  je jedno malo poduže vrijeme. Vidjet ćemo, kazao je predsjedavajući Silajdžić, prenosi FTV.

Nadam se da će iz ovoga demokratska Srbija i sve ono što je demokratsko u srpskom narodu dobiti novu snagu da se okrene budućnosti, a ne da se bavi mitomanijama, mitologijama, velikodržavnim projektima, nego samo onim što je naša budućnost u ovoj regiji, a to je demokratija, EU, NATO, razvoj, saradnja – da idemo naprijed, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

A onda su, očekivano, krenule izjave o otcijepljenu RS-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je u četvrtak žaljenje zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o nezavisnosti Kosova i istakao da Srpskoj, koja poštuje izvorni Dejton, to mišljenje u najmanju ruku može da posluži kao dobar putokaz za dalju borbu u pogledu njenog statusa i budućnosti. “Mi u RS već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH, ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rješenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju”, rekao je Dodik Srni.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da Republika Srpska /RS/ “ima teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo”. “Koliko god ta odluka bila bolna  možemo je tumačiti tako  da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosovu”, rekla je Majkićeva, komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Demokratski narodni savez /DNS/ će dobro proučiti mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, jer u ovoj odluci vidi dobru podlogu za otcjeljenje Republike Srpske /RS/ od BiH – rekao je danas Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić. Predsjednik DNS-a smatra da je u “ovoj nesreći koja je zadesila međunarodno pravo i institucije međunarodnog prava dobro samo to što je pokazano kojim putem RS treba da ide”.

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić smatra da je mišljenje Međunarodnog suda pravde da deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu tragično i da će imati negativne posljedice po međunarodno pravo, te doprinijeti širenju i jačanju. separatizma u svijetu.  “Nakon ove presude separatisti su dobili jasnu poruku – budite uporni, organizujte vojsku, izazovite rat, sukobe i nezavisnost će doći. Ovo će istovremeno biti i krah miroljubive politike koja se pokušavala ovim povodom voditi”, smatra Ivanić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.