Međunarodni sud pravde u Haagu: Kosovo i službeno nezavisno!

Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je danas predsjednik suda Hisashi Owada.

Međunarodni sud pravde u Haagu danas daje savjetodavno mišljenje, koje ne obavezuje države, kojim najviši sud UN-a odgovara na pitanje Generalne skupštine UN-a Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?

 

Generalna skupština UN-a zatražila je mišljenje suda rezolucijom na inicijativu Srbije, čiji je stav da su jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova narušeni temelji međunarodnog pravnog poretka.

Tokom rasprave, koja je u Haagu trajala od 1. decembra do 11. decembra 2009. godine, 14 država je, pored Kosova, ocijenilo da je legalna ta deklaracija usvojena u februaru 2008. godine, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo. Rasprava o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova bila je presedan u 60 godina postojanja Međunarodnog suda pravde po velikom broju zemalja koje su učestvovale – pisana mišljenja sudu je dostavilo 36 država – i činjenici da su nastupile sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući prvi put i Kinu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.