Dvadeset kandidata za tri mjesta u Predsjedništvu BiH

Za izbore za člana Predsjedništva BiH prijavljeno je ukupno 20 kandidata. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH devet kandidata, za hrvatskog sedam i četiri kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH!

Bošnjački kandidati su: Mujo Demirović, Haris Silajdžić, Ibrahim Spahić, Ibrahim Djedović, Izudin Kešetović, Bakir Izetbegović, Džemal Latić, Fahrudin Radončić i Aida Jusić.

 

Hrvatski kandidati: Željko Komšić, Borjana Krišto, Jerko Ivanković Lijanović, Martin Raguž, Ferdo Galić, Pero Galić i Mile Kutle.

Srpski kandidati: Ilijaz Pilav, Rajko Popović, Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić.

Centralna izborna komisija BiH tek kada pregleda dokumentaciju napravit će konačnu lisu kandidata za članove Predsjedništva BiH. Hoće li svi prijavljeni kandidati zadovoljiti izborne kriterije o tome će odlučiti CIK.

Izvjesno je da će ovogodišnji predsjednički izbori biti najburniji do sada gledajući broj prijavljenih kandidata, iako je na ovoj kandidatskoj listi većina autsajdera iz sva tri naroda. Kandidata manjina, kako se vidi, nema a trebali su biti na listama jer je tako presudio sud u Strazburu. Ovaj problem tek će se pojaviti nakon izbora kada će se najvjerovatnije oglasiti Sejdić-Finci!

Zašto je Silajdžić u prednosti

Za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH najviše šansi imaju Silajdžić i nakon njega Izetbegović. Ostalih sedam kandidata teški su autsajderi iza kojih stoje male stranke ili su neovisni kandidati. Borba kandidata dvije najjače bošnjačke stranke SBiH i SDA sigurno će biti teška i jedina vrijedna pažnje.

Nije pametno u ovom trenutku špekulirati, ali trenutno Silajdžić je u javnosti u velikoj  prednosti ispred Izetbegovića. Očigledno je  da Bakir, sin Alije Izetbegovića, neće imati apsolutnu podršku svoje SDA. Takvu mu igranku naime spremaju članovi SDA iz ruralnih mjesta BiH koji su uvijek bili uz i odani lideru stranke Sulejmanu Tihiću. Otežavajuća okolnost je i ta da uz Izetbegovića više nisu ni njegovi vjerni sljedbenici članovi SDA iz gradova. Razlog gubitka podrške ovih ljudi je taj što je Izetbegović pristao na dogovor sa Tihićem samo za svoju fotelju zaboravljajući tako sve one koji su pali u Tihićevu nemilost jer su upravo njega podržavali na 5. Kongresu.

Nesumnjivo je da će dr. Silajdžić imati apsolutnu podršku svoje SBiH, dijela SDA ali i još nekoliko manjih bošnjačkih stranaka. Uz to Silajdžić je već pokazao da se zna boriti za državu BiH u svom prvom mandatu i može očekivati glasove velikog broja Bošnjaka kojima je u srcu Bosna i Hercegovina.

Sedam kandidata iz najmalobrojnijeg naroda

Neko je napisao da se za hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebao raspisati javni oglas i na taj način izabrati jednog predstavnika. Sedam kandidata je previše za najmalobrojniji narod u BiH. Sve je manje onih koji misle da će Bošnjaci ponovno glasati za Komšića, jer on i ovoga puta može pobjediti samo na taj način, pošto će se hrvatski glasovi raspršiti na šest preostalih kandidata. Pošto i Bošnjaci imaju previše i svojih kandidata, teško je da će pokloniti svoj glas Komšiću. On će naravno dobiti glasove Bošnjaka iz SDP-a i nešto malo građanskih, ali da li će to biti dovoljno za pobjedu.

Iako je Borjana Krišto prva žena koja ima male šanse da postane član Predsjedništva BiH to je teško očekivati. Prije svega što je to bila želja njenog predsjednika Dragana Čovića koji nije mnogo omiljen kod hrvatskih glasača. Pošto je Krišto i aktuelna predsjednica Federacije BiH i nije se istakla na ovoj funkciji to joj je već drugi minus. I treći minus dolazi joj od Milorada Dodika koji je obećao da će je podržati.

Na koji način kada joj nije obećao da će za nju glasati Srbi. Dodik je obećao da će nagovarati Hrvate koji žive u Republici Srpskoj da glasaju za Krišto. Ako to učini ona neće dobiti ni jednog glasa iz ovog dijela BiH, jer Hrvati povratnici u RS-u svi mogu stati u dva autobusa, a uz to obespravljeni u ovom entitetu jako teško žive, zašta je zaslužan Dodik!

Raguž bi po trenutnom raspoloženju u javnosti BiH mogao biti novi član Predsjedništva BiH. Uz njega je više hrvatskih stranaka iz naše zemlje. On je u vlasti veoma dugo i ima zavidno političko iskustvo, pa ima šansi da uđe u Predsjedništvo BiH.

Međutim, ukoliko dođe do međusobne podrške dva HDZ-a, sasvim je izvjesno da će ujedinjeni kandidat (Kristo ili Raguž) dva HDZ- a dobiti bitku za člana Presdsjedništva BiH.

Ivanića ne podržava cijela opozicija RS

Bit će žestoka, čak rovovska bitka između Radmanovića i Ivanića. Iza prvog stoji još uvijek najjača SNSD i Radmanović se može nadati velikom broju glasova. Međutim, njegova pobjeda još uvijek zavisi kako će SNSD proći na općim oktobarskim izborima. Ako dobiju približan broj glasova nego na prošlim izborima pobjeda Radmanovića je sigurna. Tome se može nadati jer je kao aktuelni član Predsjedništva BiH radio za opstanak svog entiteta, a rušio državu BiH. Veliki broj srpskih glasača radio bi isto kao Radmanović i zbog toga on ima priličnu prednost nad Ivanićem.

Naravno da Ivanićeva kandidatura nije za odbaciti. To je iskusan političar koji je svojevremeno dobro vodio Ministarstvo vanjskih poslova. Međutim, problem je u tome što Ivanića ne podržava cijela opozicija u Republici Srpskoj. Ako zbog toga izgubi Ivanić izgubit će i cijela opozicija i na ovaj način oni rade u korist kandidata Radmanovića. Za Ivanića će plebiscitarno glasati Srbi koji žive u većem entitetu BiH. Ali ostaje da se vidi dali će to biti dovoljno za njegovu tijesnu pobjedu.

R.Dautefendić
(Vijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.