Najbolja hrana za ljetno osvježenje

Tijekom vrućih i sparnih dana ne jedemo istu hranu kao za vrijeme zime, jer neke namirnice tijelo hlade, a neke ga griju. Protiv velikih vrućina zato se treba boriti hranom koja je svježa, hladna, ali ne i ledena.

Stručnjaci kažu kako je uvjerenje da će nas sladoled najbolje rashladiti zapravo veliki mit. Naime, sladoled slabi naše tijelo i ne pomaže u hlađenju, iako se to nama čini. Zato je bolje dati prednost laganim jelima kao što su salate od povrća ili voća. Svakako treba izbjegavati teška i masna jela, a trebali bismo i manje jesti nego tijekom zimskih mjeseci.

 

Od mesa je najbolje jesti ono koje će nas rashladiti, a to su jetrica, morski plodovi i školjke. Preporučuje se jesti manje govedine i junetine. Što se tiče mliječnih proizvoda, najbolji su svježi sir ili jogurt.

Naravno da treba paziti da tijekom dana uzimamo i dovoljno tekućine, ali nisu sva pića dobra za vruće dane. Najbolji je lagani zeleni čaj, svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća ili svježe mlijeko. Dobro je, ipak, smanjiti unos kafe i crnog čaja koji će samo dodatno zagrijati tijelo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.