Kroz logor smrti Trnopolje prošlo 30.000 Bošnjaka i Hrvata

 

Više desetina bivših logoraša okupilo se danas ispred kompleksa nekadašnjeg logora smrti Trnopolje, kako bi obilježili 18 godina od osnivanja logora kroz kojeg je, prema nepotpunim podacima, za nepunih sedam mjeseci prošlo 30.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U udruženjima koja okupljaju logoraše ogorčeni su na tvrdnje ratnog rukovodstva RS i nekih aktuelnih političara da je logor Trnopolje bio samo prihvatni centar, te navode da je u njemu ubijeno 90 osoba, među kojima žena sa malim djetetom kojeg je držala u naručju, da su u njemu vršena silovanja i druge torture nad zatočenicima .

Oni su podsjetili da je iz ovog logora krajem augusta 1992. godine izvedeno 200 logoraša, koji su ubijeni na Korićanskim stjenama.

Logoraši su i danas istakli da su ogorčeni činjenicom da do sada niko, pod čijom je upravom bio logor u Trnopolju, nije procesuiran ni u Haškom tribunalu, ni pred domaćim sudovima.

Ništa manje nisu ogorčeni ni na sadašnju vlast u RS koja im onemogućava da ostvare svoja prava po osnovu civilnih žrtava rata.

Na današnji dan prije 18 godina Krizni štab prijedorske opštine je u Trnopolju osnovao prvi od tri logora smrti, u kojeg je najprije deportovano nesrpsko stanovništvo sa kozaračkog područja, a kasnije i sa ostalih područja opštine.

Televizijski snimci britanskih novinara iz Trnopolja, u kojim su iza logorske žice prikazani zatočenici, “živi kosturi”, prebačeni iz logora Omarske, šokirali su svjetsku javnost.

I na ovogodišnjem skupu bivši logoraši su izrazili nezadovoljstvo što je spomen obilježje poginulim pripadnicima VRS iz Trnopolja podignuto na prostoru gdje se nalazio logor.

 

 

Predsjednik Udruženja logoraša “Kozarac” Sabahudin Garibović kazao je da oni nemaju ništa protiv podizanja spomenika u Trnopolju, ali je naglasio da bivši logoraši smatraju da se on nalazi na neprimjerenom mjestu.

Garibović je dodao da udruženja neće odustati od namjere da se u Trnopolju podigne i spomen obilježje ubijenim logorašim

(Avaz, kz.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.