Korićanske stijene: Odgođeno suđenje

 

Suđenje za ubistva oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog Zorana Babića.

“Jučer je iznenada dobio stomačne probleme i trebao mu je dan da se to smiri. On nije u bolnici, ima neke čajeve koje koristi, ali ja bih voljela da se suđenje odgodi”, kazala je Slavica Bajić, braniteljica Zorana Babića.

Uz Babića, za zločin protiv čovječnosti optuženi su Milorad Radaković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić, bivši pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, te Dušan Janković, bivši komandir SJB-a.

Svu petoricu Državno tužilaštvo tereti da su 21. augusta 1992. godine učestvovali u pratnji konvoja kojim je oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata odvoženo iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju i strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Na ovom ročištu bilo je planirano da Odbrana četvrtooptuženog Dušana Jankovića sasluša dva svjedoka, te izvede preko 20 materijalnih dokaza, što je odgođeno za ponedjeljak, 31. maj 2010. godine.

Suđenje petorici optuženih počelo je u martu 2009. godine, a Tužilaštvo je okončalo dokazni postupak devet mjeseci poslije.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.