Apel za pregledanje spiskova

 

Dragi Kozarcani,

Prvo bih htio da zahvalim svima onima koji podrzavaju i pomazu izgradnju SO KOZARAC, a pogotovo i ovaj dio posla koji se tice sto tacnijeg uoblicavanja spiska poginulih u periodu 92-95.

Bitno je u ovom momentu da se aktuelizira pregledanje postavljenog spiska i da nam to pregledanje dadne sto bolji rezultat, kako bi na isklesana imena na SO KOZARAC ostalo sto manje primjedbi, mada cemo i za malu gresku biti prozivani.

Odluka Glavnog odbora je da se poginuli „sa puskom“ , ne mijesaju sa civilnim zrtvama, pa vas molim da i iz tih razloga obratite paznju na svako ime, kako bi i poginule pripadnike Armije BIH, kao i Teritorijalne odbrane izdvojili i stavili na posebne ploce SO KOZARAC.

Svi smo svjesni da ne navracaju svi kojima je ova problematika bitna na ove kozaracke web stranice, pa bih zamolio da se u pravom smislu aktiviraju svi oni koji posjecuju nase stranice, pogotovo zvanicnu za SO KOZARAC, kako bi animirali i one koji nisu ovisni o inernetu (ovdje u Kozarcu nas je ipak puno manje, pa se sa razlogom u ovom poslu uzdamo najvise u vas i u one sa naseg podrucja koji koriste internet kao izvor lokalnog informisanja).

Ovo je jedinstvena prilika, da koristenjem ove blagodati zvana INTERNET, ovaj posao uradimo kvalitetno. Nema cekanja da nesto komentarisu samo clanovi familija poginulih, svi poginuli su dio nas, a ne samo njihovih familija i zato su bitne sve argumentirane informacije i onda cemo na kraju moci reci da je posao uradjen kvalitetno i da je on dio svih nas.

Mi nemamo potrebe nista da ni dodajemo ni oduzimamo, dovoljno je da istinom izadjemo na sve kamene ploce SO KOZARAC i da sve ispisano na tim plocama bude razlog naseg spajanja, a ne razdvajanja.

Dosadasnjim pregledanjem zajednickog spiska po abecedi, licno nisam zadovoljan. Primjetio sam da na njemu jos postoje nekakvi propusti, koje vi ne komentarisete. Moramo biti svjesni da jedna osoba ne moze da poznaje svakog poginulog na ovom spisku, ali ako se nas vecina ukljuci, onda cemo biti sigurni da niko od poginulih ne moze biti bas svima nama nepoznat.

Mene naprimjer zabrinjavaju razlike u prezimenima Muratcehajic i Elkasovic (vidite da tu ima razlika) i zbog toga bi na njihova prezimena trebalo da reaguju bas oni koji za njihov tacan oblik imaju i nekakav dokaz.

Osim skidanja „vojnika“ sa spiska, zamolio bih da obratite paznju i stavite komentar za one koji su mozda poginuli van podrucja Kozarca ili van pomenutog vremenskog perioda ili su mozda na onaj svijet preselili prirodnom smrcu. Svi ovi podaci su nam bitni, a Glavni odbor ce odluciti sta sa takvim pojedinacnim slucajevima. Bitno je da vasi komentari budu sto-posto tacni i argumentirani, a ostalo je briga Glavnog odbora za izgradnju SO KOZARAC.

Azuriranje podataka se radi paralelno sa onim sto rade admini na zvanicnoj web SO KOZARAC (admini to azuriranje rade za vas koji date komentar kako bi ga sami vidjeli i to nama pomaze da i mi ne propustimo nesto, mada ce se zvanicno koristiti ono sto mi azuriramo van web-a) i ovi azurirani podaci ce se na kraju razmotriti na sastanku Glavnog odbora.

Kroz ovaj tekst pokusavam uozbiljiti situaciju i potencirati odgovornost svih nas za podatke koji ce se naci uklesani na SO Kozarac i upucujem da je bitan svaki detalj iz njega, ne da se samo procita, nego da se u jos ovih nekoliko dana pridrzavamo naznacenih uputstava i onoga sto ce za sigurno kvalitetno uobliciti ovaj veoma bitan posao oko SPISKA POGINULIH KOZARCANA U PERIODU 1992 – 1995 GODINA.

Ocekujem adekvatnu reakciju i AKCIJU…

Selam i pozdrav svima,

Teufik Kulašić, clan GO za izgradnju SO KOZARAC (Odbor za imena poginulih) 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.