Most Mira Omladinski festival u Kevljanima

 

Krajem aprila 2010, na 2. Omladinskom festivalu, pored Doma Kulture u selu Kevljani, kod Prijedora, bilo je nešto za svakoga. Od 25. do 30. aprila, 425 djece i mladih iz osnovnih škola i omladinskih grupa iz Hambarina, Ljubije, Kozarca, Omarske, Trnopolja i okolnih sela su proveli 4 sata dnevno radeci zajedno u kreativnim radionicama, što nije dio njihovog svakodnevnog iskustva.

Više  od 60 visoko obrazovanih  medunarodnih volontera iz 13 zemalja kao  i bosanskih volontera su svakodnevno u kreativnim radionicama  drame, umjetnosti, plesa, cirkuskih vještina, muzike i foto-novinarstva, pružili ucesnicima uz zabavu i niz novih iskustava i znanja koristeci participativno-kolaborativan pristup u radu sa djecom. 

Mladi su ucesnici predstavili svoje radove i nastupe na dan festivala, u petak 30. aprila. Od 12:00 sati djeca koja nisu sudjelovala u radionicama su pozvana da zajedno sa roditeljima i mještanima posjete festival i isprobaju razne kreativne radionice. Festival je zakljucen sa finalnim nastupom s pocetkom u 15:30.

Tema Festivala koji je drugu godinu za redom priredila organizacija Most Mira je bila Snovi o buducnosti po ugledu na temu 5. Svjetskog kongresa mladih koji ce se održati u Istanbulu kasnije ovog ljeta. Etos Svjetskog kongresa ja da mladi “rade zajedno prema zajednickom dobru – uz zabavu do suradnje, mira, ljudskih prava, demokracije, povjerenja, volonterstva i prosperitetne ekološke ekonomije”. To se savršeno uklapa u etos Mosta Mira i mi se nadamo da cemo uspjeti predstaviti neke od kreativnih radova iz Kevljana na Svjetskom kongresu mladih u Turskoj.

Kao i prošle godine, u pripremama za festival mladi Prijedorske opštine su dizajnirali logo festivala, koji je i ove godine odštampan na festivalskim majicama.

Most Mira je zahvalan na podršci velikog broja donatora i velikodušnih pojedinaca širom svijeta koji su dali novcane donacije putem naše web stranice. U prikupljanju sredstava znacajno je spomenuti napore naših volontera u organizovanju dogadaja u Velikoj Britaniji i Australiji. Sue Macmillan, Most Mira volonterski koordinator i njen suprug James ce zajedno plivati 4 km preko moreuza Dardanel, u ime Omladinskog Festivala, 3. maja 2010. Ove godine ovom se trkom obilježava 200. godišnjica otkako je pjesnik Lord Byron preplivao Dardanel 1810. godine. Sue je nakon koordinacije festivala 1. maja odputovala  direktno u Tursku gdje ce sa mužem danas sudjelovati u trci. Sue i James su do sada našli sponzore za ovaj gest koji su donirali više od 5,000 funti za potrebe Festivala. Ovo je samo jedan od mnogih primjera predanosti i duha volontiranja koji cine ovaj projekt mogucim.

Most Mira planira predstaviti dokumentarni video sa festivala na medunarodnim konferencijama kao poruku od djece i mladih ljudi u Prijedoru. Video sa festivala premijerno ce se prikazati u Londonu krajem juna kao uvod u javni debatu na kojoj ce ucestvovati Lord Ashdown, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu  i Alan Little, dopisnik BBC-ja i autor, Kirsteen Tait, predsjedica Mosta Mira, kao i Kemal Pervanic, osnivac Mosta Mira.

Kao i prošle godine u duhu dobre prakse, Most Mira ce vršiti detaljnu evaluaciju sa svim ucesnicima.  Evaluacija i preporuke bit ce javno dostupni. Video i dvojezicna evaluacija festivala iz 2009. godine  mogu se naci na web stranici Mosta Mira. http://www.mostmiraproject.org/

Ucesnici Omladinskog Festivala 2010. su:

Omladinski centar Hambarine, Omladinski centar Ljubija, Osnovna škola “Kozarac”, Kozarac; Osnovna škola “Vuk Karadžic”, Omarska i Osnovna škola ” Cirilo i Metodije”, Trnopolje

Partneri:

Dom Kulture Kevljani, Serious Road Trip iz Rumunije, Demokratija-Organizovanje-Napredak – DON iz Prijedora, Partnerski Omladinski Pokret – POP iz Banja Luke, Pozitivna Igra sa sjedištem u Sarajevu i Izvidaci iz Prijedora.

Donatori:
ArcelorMittal Esmee Fairbairn Fondacija, Opština Prijedor, Sir Halley Stewart Trust i pojedinacni donatori iz cijelog svijeta.

(Kevljani.eu)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.