Milioni dolara za imidž Republike Srpske

Republika Srpska je od 2007. godine do danas potrošila deset miliona dolara lobističkim firmama u Washingtonu koje za cilj imaju promociju političkih stavova entitetske Vlade i premijera Dodika.

Ovi podaci se mogu, uz malo truda, pronaći na internet stranicama. Riječ je o firmama "Dewey & LeBoueuf", "Quinn & Gilespie", te "Picard, Kentz i Rowe", respektabilnim američkim pravnim i konzultantskim firmama koji banjalučkim zvaničnicima sređuju kontakte, spremaju saopštenja za javnost, sređuju tekstove u američkoj štampi i magazinima.

Kontakt-osoba iz Banje Luke u većini slučajeva jeste Slavko Mitrović, za kojeg se tvrdi da je siva eminencija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Mitrović je u ime Vlade RS odgovoran za komunikaciju sa firmom "Picard, Kentz i Rowe". Ova firma, inače, dobija 30.000 dolara mjesečno i od Socijalističke partije Srbije (SPS). Ugovor sa "Quinn & Gilespiem", prema dostupnim informacijama, samo od juna do novembra 2009. godine Vladu RS-a je koštao približno 735.000 dolara.

Interesantno je da je riječ o periodu kada su pokrenute ustavne reforme koje su rezultirale čuvenim i neusvojenim butmirskim paketom, moderiranim od švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i zamjenika Hillary Clinton, državnog sekretara SAD-a – Jamesom Steinbergom.

Sa druge strane, ugovor sa "Dewey & LeBeoufom" okončan je krajem aprila 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od "Picarda, Kenta i Rowea", ugledne advokatske firme koju su osnovali bivši uposlenici "Deweya & LeBeoufa".

Prema dostupnim informacijama, najam njihovih usluga Vladu RS-a mjesečno košta 290.000 maraka! Isplata za period od juna do novembra, što se takođe poklapa sa vremenom aktiviranja ustavnih pregovora u Butmiru, iznosila je oko 1,7 miliona dolara. "Dewey & LeBeouf" Vladu RS-a savjetuje o "međunarodnopravnim pitanjima".

(oslobođenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.