Završen Forum Izgradimo zajedničko civilno društvo

 

STRATEGIJE ZA KONKRETNE AKCIJE CIVILNOG DRUŠTVA U BiH

U Sarajevu je od 14.-16. aprila organizovan Forum Izgradimo zajedničko civilno društvo, koji se održao u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH, Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, Centra Andre Malraux Sarajevo i CCFD Terre Solidaire iz Francuske.

Preko 100 učesnika, predstavnika više od 50 nevladinih organizacija iz BiH, regiona Balkana i zemalja Evropske unije diskutovalo je o prioritetima i modalitetima buduće saradnje, kako bi se osnažilo civilno društvo u BiH koje se bori za demokratsku, građanski orijentiranu BiH bez etno-nacionalnih podjela.

Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH i Mirsad Pandžić iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH predstavili su šest glavnih zaključaka koji su rezultat zajedničkog rada svih učesnika Foruma.

·    Razviti zajedničke projekte NVO iz cjelovite BiH i drugih evropskih zemalja
·    Organizirati kampanju za „prve“ glasače (oni koji će prvi put glasati) na predstojećim Izborima u BiH
·    Stvoriti Mrežu/Koordinaciju/Krovnu asocijaciju nevladinih organizacija lokalnih zajednica u BiH
·    Organizirati seriju debata u lokalnim zajednicama o Evropskoj uniji i kako proces evropskih integracija utiče na kvalitet života svakog pojedinca
·    Razviti ideju o „Kući civilnog društva“/“Akademiji demokratije“ – otvorenom i sigurnom mjestu za sastanke i debate civilnog društva
·    Napraviti bazu-podataka o uspješnim pričama sa terena za prevazilaženje podjela u lokalnim zajednicama

Napominjući da će se za sve kreirane zaključke pristupiti izradi konkretnih strategija djelovanja, Alma Mašić je istakla zadovoljstvo što su akteri civilnog društva pokazali spremnost da poduzmu odlučnije korake, kako bi kroz strateško djelovanje sa kolegama iz civilnog sektora postali ključni igrač u procesu demokratizacije zemlje.

Govoreći o zaključcima i utiscima sa Foruma, Mirsad Pandžić je istakao da je Forum ostvario jedan od svojih ciljeva stavivši saradnju nevladinih organizacija  iz lokalnih zajednica u prvi plan. „Vjerujem da ćemo se slijedeće godine okupiti na sličnom Forumu i evaluirati ono što smo napravili u proteklih godinu dana.“, zaključio je Pandžić.

Učesnici Foruma su se složili da je ovo samo prvi u nizu koraka, koji bi trebali da osnaže civilno društvo u BiH kako bi naša zemlja postala istinski demokratska zemlja, koja štiti ljudska prava svih svojih građana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.