U planu zapošljavanje i obuka 76 radnika

 

Samir Alihodžić, rukovodilac proizvodnje u firmi Nova Ivančica, potvrdio je da ova tvornica za izradu gornjih dijelova obuće iz Kozarca planira do kraja godine, uz postojećih 125, obučiti i zaposliti još 76 radnika.

– Zapošljavanje će teći fazno. U proteklom mjesecu primili smo 15 radnika, koji su trenutno na obuci. U međuvremenu, na adresu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske proslijedili smo zahtjev u kojem tražimo da nam u primanju novih radnika Zavod i praktično bude partner, i to kroz podjelu troškova, jer dugotrajna obuka nove radne snage, koja za složenije operacije može potrajati i do dvije godine, iziskuje ogromne troškove, koje Nova Ivančica u ovom trenutku teško može podnijeti – kaže Alihodžić.

On naglašava da odgovor još nisu dobili te dodaje da je Nova Ivančica u godinima krize opstala samo zahvaljujući matičnoj firmi Ivančici iz hrvatskog Ivanca i stalnom partneru, austrijskoj kompaniji Paul Green, kojoj, inače, odlazi i cjelokupna proizvodnja.

– Cilj nam je stopostotno izvršenje plana i samostalan opstanak na tržištu. U ovom trenutku plan proizvodnje izvršavamo sa 92 posto, što ilustrira i podatak da je ova tvornica tokom marta napravila 15.499 pari gornjih dijelova obuće i plasirala ih našem austrijskom kupcu, koji je sa proizvedenim više nego zadovoljan – kazao je Alihodžić.

Alihodžić kaže da je za svaku pohvalu potez lokalne zajednice da se od naredne godine u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi organizira i odjeljenje obućara, koje će pohađati 24 učenika.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.