Proljece

Prilagodite metabolizam proljeću

ProljeceProljeće je definitivno stiglo, teški zimski kaputi se polagano spremaju, a iz ormara se vadi lagana i šarenija odjeća. Valja potrošiti zadnje ostatke zimnica i početi razmišljati o novim, svježim namirnicama kojima ćemo krijepiti tijelo na putu prema dugom, toplom ljetu.

Kratki i tmurni dani popraćeni hladnoćom u kombinaciji s teškom zimskom hranom napravili su svoje pa nije na odmet malo pomoći organizmu kako bi nam omogućio uživanje u sve dužim danima koji donose i pojačanu tjelesnu aktivnost. No, za to se treba malo potruditi, pogotovo ako se još uvijek osjećate tromo i pospano od zime, a pogled na liniju ili brojke na vagi samo pogoršava stvar.

 

Donosimo nekoliko savjeta za što lakšu i ugodniju prilagodbu metabolizma proljeću i svemu pozitivnome što ono sa sobom donosi:

– Pijte više tekućine. Tekućine su u našem organizmu uključene u brojne metaboličke kemijske procese koji razgrađuje kalorije. Osim vode koju je uvijek najbolje piti, možete izabrati i čajeve, voćne sokove, pogotovo ako ih sami radite, a dobro je i mlijeko.

– Ne preskačite obroke. Metabolizam se ubrzava malim, ali čestim obrocima. Preskakanje obroka dovodi do svojevrsnog uspavljivanja organizma i usporavanja metabolizma, odnosno potrošnje minimalne energije i zaliha masti. Kako je metabolizam obično najaktivniji ujutro najbolje bi bilo da vam doručak bude najvažniji dnevni obrok koji će sadržavati što veći broj esencijalnih nutrijenata

– Klonite se prerađene hrane. Prerađena hrana, poput slatkiša ili kolača s bijelim brašnom i šećerom, dovodi do izraženog rasta razine hormona inzulina koji usporava metabolizam. Ako osjetite potrebu za slatkim posegnite za voćem od kojega, između ostalog, možete napraviti i nekoliko dnevnih obroka jer je lako probljavivo i zdravo.

– Držite se zelenila. Uz voće potrudite se u prehranu uvoditi što više povrća, posebno zelenog. Isto vrijedi i za tekućine pa teške i smeđe poput kave ili raznih gaziranih pića zamijenite sa zelenim čajem koji je bogat je polifenolima, antioksidanasima koji štite naš organizam od velikog broja štetnih tvari, a uz to potiče i sagorijevanje kalorija.

– Dovoljno spavajte. Osobe koje imaju problema sa snom često imaju problema i s prekomjernom težinom. Manjak sna uzrokuje poremećaj lučanja hormona leptina koji je zadužen za osjećaje gladi i sitosti. Problem može nastati i kod lučenja hormona kortizola čija je razina povišena kod osoba koje imaju problema sa snom pa su samim time više izložene i štetnim posljedicama stresa koje dovode do nakupljanja nepoželjnih masnih naslaga, ali i drugih, nimalo bezazlenih zdravstvenih problema.

– Provodite što više vremena na otvorenom. Iako vježbanje u zatvorenim prostorima ima nekih prednosti, čim postane dovoljno toplo što više fizičkih aktivnosti trebalo bi odrađivati na otvorenome. Svakodnevno šetajte parkovima, a vikende iskoristite za izlete ili piknike jer uz sunčeve zrake za kojima nakon oblačne zime žudi svatko, svjež zrak i mirisi proljeća  blagotvorno će djelovati na vaš um i tijelo koje će i samo nakon par aktivnih tjedana shvatiti da je stiglo vrijeme za buđenje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.