NGI-Kozarac; SAOPÅ TENJE ZA JAVNOST

 

NGI-Kozarac, kao politička stranka koja je na prethodno održanim lokalnim izborima dobila najveće povjerenje građana sa područja Kozarca, svojim radom to povjerenje nastoji i opravdati.

– Problemi lokalne zajednice, kojima se niko do sada nije ozbiljno bavio, a prisutni su od početka povratka na svoja ognjišta, redovna su tema na sastancima Predsjedništva i Glavnog odbora NGI-Kozarac.

– Provodeći zacrtane ciljeve, koji su istaknuti u predizbornoj kampanji, NGI-Kozarac vjerodostojno se, u granicama svoje političke moći i sopstvenog malobrojnog kadra, angažuje na rješavanju prioritetnih problema, kao što su: ambulanta porodične medicine, vatrogasno društvo, društveni prostor (mjesto bivše kino sale), dječiji vrtić, glavna (čaršijska) ulica, komunalna infrastruktura i ostalo.

– Aktivnim političkim djelovanjem NGI-Kozarac je uspjela izboriti da Opština Prijedor preuzme na sebe završne radove na ambulanti porodične medicine Kozarac, jer nadležna entitetska ministarstva nisu održala svoja obećanja, da će sudjelovati do završetka ovog projekta. Ovdje treba napomenuti da niko od predstavnika NGI-Kozarac nije nigdje potpisivao nikakve dokumente kada su u pitanju vođenje i nadgledanje radova na ambulanti Kozarac, niti je prilikom traženja informacije od prije godinu dana, bilo ikakvog razgovora o preuzimanju nekakvih kompetencija kada je ovaj projekat u pitanju. Pravo na informaciju smo iskoristili i dobijene informacije prezentirali javnosti, što do tada nije bilo odrađeno od predstavnika lokalne zajednice koji su bili u timu za implementaciju pomenutog projekta, jer su predstavnici NGI-Kozarac zaobilaženi u dobijanju traženih informacija. Danas se pitamo zašto je grijeh tražiti informacije i nuditi pomoc u bržoj realizaciji izgradnje ambulante Kozarac.

– Na zadnjoj sjednici SO Prijedor, načelnik opštine M. Pavić je javno rekao, kako očekuje da će završni radovi na ambulanti u Kozarcu uskoro biti dovršeni i da će biti otvorena za korisnike u planiranom roku.

– NGI-Kozarac u prioritetima svog političkog djelovanja ima jedan od ciljeva rješavanje problema finansiranja Vatrogasnog društva Kozarac. Predsjedništvo NGI-Kozarac je za učestvovanje u rješavanju ovog problema imenovalo gosp. Teufika Kulašića, kao člana u timu, na nivou opštine, koji će ovaj problem rješavati, naravno sa stručnjacima na nivou vatrogastva. Problem financiranja DVD Kozarac je aktuelan od njegovog osnivanja i smatramo da je došlo vrijeme da se on sistemski riješi na nivou opštine, uzimajući u obzir činjenicu da na području opštine Prijedor egzistiraju tri dobrovoljna vatrogasna društva.

– Obzirom da se u najnovije vrijeme šire neistinite informacije da je NGI nešto potpisala sa načelnikom opštine, gosp. M. Pavićem, za ambulantu i Vatrogasno društvo, odlučno ih odbacujemo kao nedodobronamjerne. Kako drugačije protumačiti zlonamjernu špekulaciju (neistinu) da je NGI-Kozarac kriva što je načelnik opštine, netransparentno, odustao od planiranog prostora (Regulacioni plan Kozarac-Centar) za DVD Kozarac i do sada samo usmeno ponudio smještaj u već pripremljeni prostor u sklopu ambulante Kozarac. U ovim potezima načelnika Marka Pavića, NGI-Kozarac nema udjela, a kada je u pitanju ponuda za smještaj, koja bi trebala i zvanično da stigne u DVD Kozarac, NGI-Kozarac, kao što se već ranije izjasnio, će podržati odluku Izvršnog odbora DVD Kozarac i učiniti sve da pomogne našim vatrogascima u realizaciji te odluke.

– Ko ozbiljno promišlja i zna kako funkcionira lokalna zajednica i viši nivoi vlasti, zna da je jedna politička partija nema pravo i ne može potpisivati nikakve dokumente u ime npr. Vatrogasnog društva ili ambulante, već se samo aktivno uključiti i poticati da se ti problemi transparentno riješe na dobrobit i zadovoljstvo svih zainteresiranih.

– NGI-Kozarac nije stranka jednog lica, već demokratska politička stranka gdje se odluke o ciljevima, planovima i aktivnostima političkog djelovanja donose na stranačkim organima (Predsjedništvo i Glavni odbor)

NGI-Kozarac će i dalje vjerodostojno se angažovati kako bi pomogla pri rješavanju problema lokalne zajednice.

Predsjedništvo NGI-Kozarac
Glavni odbor NGI-Kozarac
Kozarac; petak 26.02.2010. godine

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.