PREDSTOJEČI IZBORI: Dodik, Å pirić i Mićić predsjednički kandidati?

 

Predizborna kampanja u RS-u već se zahuktala. Pozicija i opozicija spiskove sa glavnim kandidatima za mjesto predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sveli su već na po dva ili tri imena. Očigledno, nijanse će odlučivati o imenu kandidata.

U vladajućoj koaliciji, na čelu sa SNSD, priča o kandidatu za predsjednika svela na dva imena – aktuelnog premijera RS Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića. Potajno, ovom mjestu nada se i lider Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, ali, njegove šanse skoro su simbolične kraj “dvojca” iz SNSD.

Kako je za “Novosti” potvrđeno iz više izvora, glavni kandidat opozicije u RS za predsjednika Srpske je Mićo Mićić, aktuelni načelnik opštine Bijeljina i potpredsednik SDS. Pored njega, na ovo mjesto “puca” i potpredsjednik SDS Ognjen Tadić, ali sa mnogo manjim šansama. Ipak, konačnu odluku o imenu kandidata Srpske demokratske stranke za predsjednika RS donijeće glavni odbor SDS.

Kandidat vladajuće koalicije u RS za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH vjerovatno će ponovo biti Nebojša Radmanović, koji se, bar iz vizure SNSD, pokazao odličnim na toj poziciji. Njemu bi trebalo da se suprotstavi, ispred koalicije opozicionih partija, lider PDP Mladen Ivanić.

U SNSD i SDS zasad svako ima svoju računicu što se tiče izbora kandidata, pa, iako to nikada ne bi priznali, ipak imaju nešto zajedničko. Obje partije smatraju da će nakon predstojećih opštih izbora u oktobru zauzeti pobjedničko postolje!

Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD, kaže, za “Novosti”, da mogućnost da aktuelni premijer RS Milorad Dodik bude kandidat za predsjednika RS nije isključena, i da isto to važi i za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića.

“Sve su opcije još u igri. Za sada mogu da kažem da su obavljeni preliminarni razgovori među članovima naše koalicije, ali je rano konkretno govoriti o imenima kandidata, kako za predsjednika RS, tako i za srpskog člana Predsjedništva BiH”, poručio je Vasić.

Sa druge strane, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kaže, da je nedavna pobjeda kandidata koalicije opozicionih partija u RS za načelnika Bileće jasan putokaz kako treba raditi i na narednim izborima.

“Srpska demokratska stranka, kao najveća opoziciona stranka, imaće sigurno jednog od zajedničkih kandidata. I još nešto, smatram da će koalicija opozicionih partija sigurno ponuditi bolja rješenja od aktuelne vlasti”, poručio je Bosić.

Nakon sljedećih izbora, do promjene bi moglo doći i na čelu Parlamenta RS. Na ovo mjesto već duže vreme “pikira” lider Socijalističke partije RS Petar čokić, koji ovu fotelju očekuje sa razlogom – zbog konstantne podrške vladajućem SNSD.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.