PREDSTOJEČI IZBORI: Dodik, Å pirić i Mićić predsjednički kandidati?

 

Predizborna kampanja u RS-u već se zahuktala. Pozicija i opozicija spiskove sa glavnim kandidatima za mjesto predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sveli su već na po dva ili tri imena. Očigledno, nijanse će odlučivati o imenu kandidata.

U vladajućoj koaliciji, na čelu sa SNSD, priča o kandidatu za predsjednika svela na dva imena – aktuelnog premijera RS Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića. Potajno, ovom mjestu nada se i lider Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, ali, njegove šanse skoro su simbolične kraj “dvojca” iz SNSD.

Kako je za “Novosti” potvrđeno iz više izvora, glavni kandidat opozicije u RS za predsjednika Srpske je Mićo Mićić, aktuelni načelnik opštine Bijeljina i potpredsednik SDS. Pored njega, na ovo mjesto “puca” i potpredsjednik SDS Ognjen Tadić, ali sa mnogo manjim šansama. Ipak, konačnu odluku o imenu kandidata Srpske demokratske stranke za predsjednika RS donijeće glavni odbor SDS.

Kandidat vladajuće koalicije u RS za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH vjerovatno će ponovo biti Nebojša Radmanović, koji se, bar iz vizure SNSD, pokazao odličnim na toj poziciji. Njemu bi trebalo da se suprotstavi, ispred koalicije opozicionih partija, lider PDP Mladen Ivanić.

U SNSD i SDS zasad svako ima svoju računicu što se tiče izbora kandidata, pa, iako to nikada ne bi priznali, ipak imaju nešto zajedničko. Obje partije smatraju da će nakon predstojećih opštih izbora u oktobru zauzeti pobjedničko postolje!

Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD, kaže, za “Novosti”, da mogućnost da aktuelni premijer RS Milorad Dodik bude kandidat za predsjednika RS nije isključena, i da isto to važi i za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića.

“Sve su opcije još u igri. Za sada mogu da kažem da su obavljeni preliminarni razgovori među članovima naše koalicije, ali je rano konkretno govoriti o imenima kandidata, kako za predsjednika RS, tako i za srpskog člana Predsjedništva BiH”, poručio je Vasić.

Sa druge strane, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kaže, da je nedavna pobjeda kandidata koalicije opozicionih partija u RS za načelnika Bileće jasan putokaz kako treba raditi i na narednim izborima.

“Srpska demokratska stranka, kao najveća opoziciona stranka, imaće sigurno jednog od zajedničkih kandidata. I još nešto, smatram da će koalicija opozicionih partija sigurno ponuditi bolja rješenja od aktuelne vlasti”, poručio je Bosić.

Nakon sljedećih izbora, do promjene bi moglo doći i na čelu Parlamenta RS. Na ovo mjesto već duže vreme “pikira” lider Socijalističke partije RS Petar čokić, koji ovu fotelju očekuje sa razlogom – zbog konstantne podrške vladajućem SNSD.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.