Milorad Dodik:”Moja porodica je partizanska, ja sam dijete Kozare”

Premijer RS je oličenje kulture dijaloga, dok su mediji u Federaciji BiH i svi oni koji se usude pitati ga da prokomentariše svoje ranije izjave u kojima na najgori mogući način vrijeđa novinare i političke neistomišljenike, destabilizirajući faktori koji nanose štetu jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.

Ovo bi ukratko mogao biti zaključak javne debate u organizaciji Centra za kulturu dijaloga održane u UNITIC-u na kojoj su učestvovali Dodik i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. Debata je bila organizirana tako da su nakon iznošenja uvodnih riječi prisutni mogli postavljati pitanja isključivo preko papirića koje su dobili na ulazu, a čitala ih je moderatorica i direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević.

Inzko je u uvodu kazao kako se sjeća drugačijeg Dodika kojeg je kao mladog politicara iz jednog malog mjesta u BiH upoznao još 1996., i koji je tada čak govorio o brisanju granica među entitetima. Kazao je kako svugdje u svijetu političari u javnim nastupima koriste kulturan riječnik, a u privatnoj komunikaciji znaju biti grubi i netaktični, dok je u BiH, smatra Inzko, potpuno obrnuta situacija.

Dodik je u svom uvodnom obraćanju odmah "osuo paljbu" po Inzku, kazavši kako ga privatno smatra dobrim čovjekom, ali kako mu na političkom planu pravi velike probleme jer donosi zakone koje po funkciji, smatra on, ne bi smio donositi. Na pitanje kako vidi BiH za dvije godine Dodik je kazao "bez Inzka", a Inzko je na isto pitanje odgovorio "bez Dodika".

"Dayton kaže da visoki predstavnik može donositi odluke, a ne zakone. Zato on uvijek u uvodu napiše da donosi odluku o proglašenju zakona, pto nije legitimno. Ako ćete me uopštiti, ja u ovom slučaju branim dignitet BiH jer se zna da samo legalni i izabrani organi BiH donose zakone", kazao je između ostalog Dodik u uvodu.

Na pitanja nije bilo moguće postaviti potpitanje, pa je narednih sat i pol Dodik iskoristio da pošalicama i doskočicama zabavlja prisutne. Na pitanje da li se stidi izjava u kojima je novinare i političke neistomišljenike nazivao glupanima, debilima ili novinaru Miši Vidoviću govorio "želim vam da dobijete srčani udar", Dodik je kazao da se ne sjeća, a novinarki koja je postavila pitanje je šeretski odgovorio da je ne poznaje.

Kako je nedavno Dodik kazao da ga "Inzko može samo povući za onu stvar", jedno od pitanja bilo je i da li i dalje na tome insistira. Dodik je uz smiješak kazao da nije ni insistirao, a Vlaisavljevićeva je dodala "kakva novina, takvo i pitanje".

Na pitanjima koja se tiču rezolucije o genocidu u Srebrenici i zločina na Markalama bio je nešto umjereniji, ali je ponovio dio presude Međunarodnog suda pravde Haagu i kazao kako se u Srebrenici desio ograničeni lokalni genocid u kojem su učestvovali dijelovi policije i vojske RS. Ponovio je svoj stav kako genocid u Srebrenici ne bi trebalo izdvajati. Kad su u pitanju Markale, Dodik je kazao kako ne negira da se tamo desio zločin, ali kako smatra da bi nezavisna međunarodna komisija sve trebala ponovo ispitati i dati konačni odgovor, jer postoje "određeni stavovi koji ne govore u prilog zvaničnojverziji događaja".

Govoreći o dočeku Biljane Plavšić na aerodromu, Dodik je kazao da ne vidi ništa sporno u tome, da je ona odležala svoju kaznu za ratni zločin "iako nije naređivala vojsci niti je ispalila metka u ratu", te je kazao kako bi opet uradio isto.

"Kad je išla u Haag, bio sam posljednja osoba koja ju je ispratila, bio je red i da je dočekam", kazao je Dodik.

Govorio je i o rastu industrijske prouzvodnje u RS od 19,4 odsto, te je samouvjereno izjavio da će na narednim izborima imati više od 56 posto glasova u RS. Na pitanje da li ga je stid kada se vozi lošim putevima u BiH i vidi porušene kuće, kratko je odgovorio:

"Na žalost, zadnje tri godine se vozim samo avionom".

Govoreći o razlozima zbog kojih Sarajevo naziva Teheranom kazao je kako je to zbog činjenice što se reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić miješa u politiku i određuje njene smjernice, a na naše pitanje da li je i obilježavanje krsne slave RS miješanje vjere u politiku samo je kazao:

"Na stranu krsna slava, ali garantujem vam da u posljednjih nekoliko godina nećete naći ni jednu izjavu bilo kojeg crkvenog vjerodostojnika u kojoj se miješa u politička pitanja."

Na kraju je Dodik kazao kako ga je prilog FTV "Vidimo se u Bileći" uvrijedio jer je on iz partizanske porodice:

"Moja oba djeda su iz rata izašli kao partizanski kapetani, a baka je bila zarobljena u Gradišci pa poslije u Njemačkoj. Dijete sam Kozare i odgojen sam na tim vrijednostima".

Za Inzka je bilo manje pitanja, ali je on ipak kazao vrlo bitnu stvar uoči sutrašnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC):

"Nikada nisam imao jaču podršku svih zemalja EU, očekujem je i sutra i prekosutra".

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.