Mračne poruke s Mrakovice

 

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i Socijalističke partije Petar čokić dogovorili su da za naredne izbore svaka stranka ima svoje posebne poslaničke liste, a da će imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je poslije sastanka na Mrakovici da je konstatovano da je koalicija tri stranke stabilna i sposobna da i u narednom periodu brine o interesima građana RS i Bosne i Hercegovine.

”Utvrdili smo radnu verziju sporazuma o predizbornoj i postizbornoj koaliciji o kojoj će se definitivno izjasniti stranački organi”, rekao je Pavić.

On je naglasio da su visok stepen jedinstva i podudarnost stavova posebno izraženi u poštivanju principa Dejtonskog sporazuma.

”Nećemo dozvoliti da se Dejtonski mirovni sporazum krši i svoju aktivnost ćemo zasnivati na tome. Nema promjena Ustava BiH kojima bi se mijenjao ustavni, politički i svaki drugi položaj RS”, rekao je Pavić, koji je bio domaćin sastanka.

On je naveo da su se učesnici sastanka saglasili da je potrebno preispitati odluke visokog predstavnika kojima je dio ovlaštenja prenesen sa RS, te da se radi na vraćanju nadležnosti potrebnih Srpskoj.

Lider DNS-a rekao je da koalicija ne može prihvatiti da se u Srbiji donese posebna rezolucija o Srebrenici.

”Smatramo da je Srebrenica unutrašnje pitanje BiH i da se ne može izdvojiti iz ukupnog stanja u BiH”, naveo je Pavić ocjenjujući da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije poremetilo odnose u BiH, a vjerovatno ne bi doprinijelo ni poboljšanju odnosa u samoj Srbiji.

“Zabrinutost” zbog Turske

”Izrazili smo i svoju zabrinutost za pojačano interesovanje Turske za naše područje, te se protivimo slanju kontingenta Oružanih snaga BiH u sastavu turskih trupa u Afganistan”, naglasio je Pavić dodajući da se ne protive odlasku vojnika iz BiH, ali u sastavu drugih evropskih snaga.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.