Pocetak rada ambulante najavljen za 7. April?!

 

Trenutno najaktuelnija tema u Kozarcu, o kojoj se opet najmanje govori, jeste obnova ambulante.

Iako vecinu stvari vec znate, ponovicu neke stvari o kojima smo i prije pisali, kako bih ponovo ukazao na alarmantnost situacije i ukazao na nesto sto nam se desava pred nosom dok se mi bakcemo sami sa sobom, umjesto da se okrenemo zajednickim nazivnicima, zajednickim problemima i pocnemo ih sami rjesavati, a ne da nam neko drugi “kroji gace”.

Prije nesto vise od godinu dana, tacnije 27.01.2009. godine prestavnici NGI-a, predsjednik stranke, Nihad Foric i predsjednica Glavnog odbora  Zinajda Mahmuljin, obavili su, kako su tada rekli, vrlo iscrpne i konstruktivne razgovore sa nacelnikom opštine Prijedor, gosp. Markom Pavicem, predsjednicom opštinske Skupštine  dr. Azrom Pašalic, te direktorom Doma zdravlja Prijedor, dr. Miodragovicem. Goruce pitanje za sva tri sagovornika, svakodnevno prisutno u javnosti, bilo je završetak radova i stavljanje u funkciju ambulante porodicne medicine u Kozarcu.

Kako su kasnije naveli u Saopstenju za javnost na tom sastanku iskazana je dobra volja, spremnost i obaveza da se to prioritetno pitanje riješi do 01.07.2009. god. te da ce ambulanta porodicne medicine u Kozarcu raditi u dvije smjene sa dezurstvom preko vikenda, sa tri tima doktora i prateceg osoblja i sa isturenim timom u Trnopolju, i tako imati grupnu medicinsku praksu, što bi zadovoljilo potrebe naših sugradjana, a sto se nazalost, kako smo i prepostavljali znajuci dobro Pavicev slogan “Rijec je rijec”, nije ni desilo.

Ono sto se desilo, jeste, da su stvari nakon tog njihovog “informativnog” sastanka krenule nizbrdo i da od tada niko u Kozarcu nije imao tacan uvid u to sta se i kako planira dalje raditi.

Odgovarajuci juce u Skupstini opstine Prijedor na poslanicko pitanje gosp. Forica sta se desava u vezi ambulante u Kozarcu, nacelnik Marko Pavic rekao je da ce ambulanta biti ubrzo gotova i da bi njeno otvorenje trebalo biti za Dan zdravstvenih radnika 7. Aprila, te je ponovo dodao da ce se u jedan dio zgrade useliti i nase Dobrovoljno vatrogasno drustvo Kozarac.

Kako sam saznao od izvora bliskom Opstini Prijedor, saglasnost za tako nesto, ispred nase lokalne zajednice potpisali su predstavnici NGI-a, mada se to krije ko zmija noge, i zvanicno od strane ove nase politicke stranke jos uvijek nije stiglo nikakvo zvanicno saopstenje kojim bi demantovali ove navode ili pak obrazlozili narodu zasto su pristali na ucjenu i pritisak Pavica i dozvolili da nam radi skalameriju od zgrade ambulante.

Danas sam u drustvu Nedzada Besica i dr. Zlatka Skerica obisao nasu ambulantu da se na licu mjesta uvjerim dokle se doslo sa radovima i sta nam je to vrli nacelnik napravio na kraju…

Ono sto se odmah da primjetiti jeste da zgrada nece do kraja biti obnovljena, kako se na pocetku planiralo, i kako se moze procjeniti jos bi nedostajalo oko 180 000 KM da bi se svi poslovi zavrsili. Vidi se da se dosta i kralo na materijalu, pogotovo na krovnoj konstrukciji, gdje je po projektu trebala doci i daska i izolacija (staklena vuna) a sto nije uradjeno.

 

Niko ne zna iz kojih razloga su se gradile neke predzide unutar ambulante niti zasto se u sve to i dalje guraju Vatrogasci, koji, kako sam saznao iz razgovora sa Mustafom Fazlicem, predsjednikom Glavnog odbora Vatrogasnog drustva, uopste nisu upoznati sa tim da trebaju da se usele u ambulantu, niti su sta dobili napismeno a pogotovo potpisali ili dali saglasnost da pristaju.

Poznato je da su vatrogasci jasnog stava da zele da grade dom na vec planiranoj parceli koja je odredjena Urbanistickim planom, i za sta postoje pismeni tragovi.

Ostaje nejasno i kako nacelnik planira dodjeliti vatrogascima zemljiste koje ne pripada Opstini vec Domu zdravlja odnosno, Ministarstvu zdravlja?

Ima tu jos mnogo neodgovorenih pitanja i zbog toga, kako sam doznao, Savjet Mjesne zajednice Kozarac ubrzo ce proslijediti svim Savjetima Mjesnih zajednica na prostoru regije Kozarac (Kamicani, Kozarusa, Trnopolje i Kevljani) dopis da organizuju Zborove gradjana i daju svoj stav po ovome pitanju. Planira se i okupljanje gradjana kako bi se negodovalo i trazilo da se ambulanta zavrsi onako kako to zele sami mjestani, a ne onako kako nam to neki zele servirati.

Da li ce NGI-Kozarac izaci sa svojim jasnim stavom po ovom pitanju, i kazati koju ulogu imaju u ovom projektu te da li su zaista ispred lokalne zajednice potpisali i pristali na ovakve ucjene nacelnika Marka Pavica ostaje nam da vidimo.

I vatrogasci su na kraju ostali zbunjeni, jer su se nadali da ce politika poceti da im pomaze oko rjesavanja problema a ne da ce se preko njihovih ledja lomiti politicke igre nasih prestavnika… Da li na kraju trebaju da popuste pritisku i da uzmu nudjeno ili da ostanu doslijedni u svome stavu i ostanu i dalje na ledini?

7. April ce ubrzo doci, i ako je sve, sto se suska okolo, tacno, onda i nemamo puno vremena da se organizujemo i pokusamo sprijeciti Pavica u ovim svojim namjeram, a pitanje je i ko bi trebao da preuzme to na sebe?

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.