Izvjestaj sa sastanka G.Odbora za izgradnju SO Krkici

 

12.02.2010. godine  odrzan je sastanak Glavnog odbora za izgradnju Centralnog spomen obiljezja Kozarac.

Prisutni:

Zlatko Skeric
Ervin Blazevic
Ekrem Hadzic
Adis Mujagic
Mersija Hodzic
Sadija Jakupovic
Emsuda Mujagic
Nihad Deumic
Sada Hodzic (opravdano odsutna)
Ajka Blazevic (opravdano odsutna)
Teufik (Arci) Kulasic (opravdano odsutan)

Dnevni red:

-Potpisivanje Ugovora sa Nadzornim organom ( 3000 KM )

-Izvjestaj o radu Inicijativnog odbora  do 29.10.2009.

-Dogovor o nacinu izvjestavanja i koordinacija tima za financije (prikupljanje sredstava)

-Strategija informiranja nasih gradjana o radu Glavnog odbora i aktivnostima na izgradnji spomenika

-Imenovanje voditelja tima za izgradnju spomenika

Dr. Skeric Zlatko je poceo sastanak sa prvom tackom, jos jednom pojasnio na koji nacin Nadzorni organ treba da radi i kako ce koordinirati sa Glavnim odborom, timom za rukovodjenje i pracenje izgradnje objekta  i izvodjenje tih radova tako da se uvjek mogu uporediti planirani i stvarni troskovi rada (zbog kontrole troskova i kvaliteta rada). Nakon sto su svi predlozeni uslovi prihvaceni od strane odabranog Nadzornog organa  Ugovor je potpisan sa Nadzornim organom “Investprojekt-Prijedor”. Glavni inzinjer Nadzornog organa iz Investprojekta je insistirao da sredstva za rad Nadzornog organa mogu biti uplacena tek nakon sto objekat bude zavrsen i primljen od Glavnog odbora za izgradnju.

Po drugoj tacki dnevnog reda, Emsuda Mujagic je podnijela izvjestaj o troskovima aktivnosti do 29.02.2009.godine ( do osnivanja Glavnog odbora ), objasnila je da je napravljen spisak osoba koje su uplatile donaciju preko g-dj. Sade Hodzic, a putem javnog poziva, koji je bio postavljen na vise mjesta u  glavnoj ulici  u Kozarcu, pozvane su sve osobe cija se imena ne nalaze na spisku a svoje donacije su uplatili u 2006.godini da se jave kako bi i njihova imena bila upisana. Razlog tome je direktna uplata preko banke od strane donatora, te iz tog razloga nismo znali imena tih osoba. Izvjestaj je prihvacen od strane Glavnog odbora a i dogovoren je nacin kojim ce se dalje informirati nasi gradjani povodom ovog pitanja.

Povodom financijskog pitanja, dr. Skeric je predlozio da Sade Alic (zbog dosadasnjeg angazmana) bude ukljucen u ovaj rad i kao koordinator bude spona izmedju Glavnog odbora za izgradnju i nasih gradjana u Americi. Takodjer je predlozio da svi clanovi Odbora za financije (kako se tko nalazi u kojoj zemlji) organiziraju svoju aktivnost (skupljanje donacija) na nacin koji je najmanje komplikovan i najbolje izvodiv. Da clanovi Odbora (u inostranstvu) organizuju svoj rad i nacin izvjestavanja u zemlji u kojoj djeluju( sedmicno) na nacin kako misle da je najbolji. Ervin Blazevic se slozio sa ovim prijedlogom i rekao da gosp. Alic ima veliko iskustvo i znanje u radu na ovakvim aktivnostima, te da je dobro da bude koordinator u ovom poslu za kontakt i suradnju sa nasim ljudima u Americi, ali da je potrebno da koordinira i sa clanovima tima iz Odbora koji zive u Evropi a koji su ukljuceni u Odbor za financije.

Preporuka Glavnog odbora je, da se sredstva koliko je moguce prikupljaju putem priznanica tj. licnim kontaktom gdje je god to moguce a da se koristimo racunom koji ima najmanje transakcijske troskove za nase donatore i preko kojeg se sredstva mogu podizati sa popratnim ispisom transakcija ali da se vodi racuna da to bude sto blize Kozarcu da se mogu licno donijeti u Kozarac cime bi se izbjegli dodatni troskovi.  Glavni odbor ce pravdati troskove transakcije i sve ce to biti napisano kroz financijski izvjestaj. Zaduzene osobe za skupljanje sredstava trebaju sedmicno  da izvjestavaju Glavni odbor o prikupljenim sredstvima. Ovi prijedlozi su usvojeni.

Povodom cetvrte tacke (strategija informiranja), Ervin je predlozio da se napravi mala izmjena na stranici SO, da se bolje istakne reklama Spomen obiljezja i da samo dogadjaji vezani za izgradnju, financijski izvjestaji, spisak sehida i sve sto je vezano za te spiskove i financije nalazi na ovoj stranici, a da ostale stranice budu na raspolaganju i neka se pisu informacije koje su svakodnevne i o raznim dogadjajima vezanim za aktivnosti ili neke korisne ideje povodom ovog projekta.  Dr. Skeric je rekao da je to uredu, ali da treba takodjer da se na toj stranici nadju  zapisnici sa sastanka Glavnog odbora ili dogadjaji koji su vezani za odbor kao da i sve kozaracke stranice postave BANER od stranice www.so-kozarac.com. Zvanicna stranica Glavnog odbora je www.so-kozarac.com i preko nje ce se izvjestavati o svim aktivnostima Glavnog odbora a administratori ce ukinuti mogucnost komentiranja i sve stranice ce u sklopu svojih foruma omoguciti komentarisanje po izvjestajima.Jedino ispod spiskova Sehida ostaje mogucnost komentarisanja zbog jednostavnosti komunikacije i unosenja novih podataka. Sve stranice imaju pravo na pisanje samostalnih izvjestaja i Glavni odbor moli da ti tekstovi budu afirmativni. Po ovom pitanju se slozili svi prisutni clanovi.

Ervin i dr. Skeric su govorili o prijedlogu Ismeta Sahurica i pripremi brosure koju je Ismet predlozio da stampa 10 000 flayera i 5000 letaka i podjeli ih nasim gradjanima i prijateljima u inostranstvu. Troskove pripreme i stampu brosura ce Ismet sam snositi .Dr Skeric je trazio od Ervina Blazevica da idejno rjesenje posalje on kao predsjednik Odbora za medije i da o tom rjesenju prvo zauzme stav Glavni odbor.

Posto je Nedzad Besic odlucio da izidje iz Glavnog odbora i odbio da bude na celu tima za izgradnju, Glavni odbor je na to mjesto izabrao Nihada Deomica jednoglasno.

Zakljuceno je da se jos jednom pobroje timovi iz Glavnog odbor za izgradnju Centralnog spomen obiljezja-Krkici/Kozarac.

Glavni odbor sacinjavaju osobe u Kozarcu:

dr. Zlatko Skeric Predsjednik Glavnog odbora
Jakupovic Sedija, clan odbora
Hodjic Mersija, clan odbora
Memic Asima, clan odbora
Blazevic Ajka, clan odbora
Hodzic Sada, clan tima za financije u odboru
Mujagic Emsuda, clan tima za financije u odboru
Ervin Blazevic, voditelj tima za informiranje
Adis Mujagic, clan tima za informiranje
Teufik (Arci) Kulasic, voditelj tima za pripremu spiska sehida i skupljanje podataka za spisak (za upisivanje na spomenik)
Ekrem Hadzic, clan tima za pracenje rada izgradnje objekta
Nihad Deumic, voditelj tima za pracenje izgradnje objekta

Novi clanovi tima za financiranje:

1 .Paratusic Armin – AUSTRIJA

2. Kulasic Jasmin-Japa – AUSTRIJA

3 .Sahuric Ismet –Bijeli – NJEMACKA

4 .Besic  Husein-Vrba –  NJEMACKA

5 .Gutic Safet – NJEMACKA

6. Zeric Nihad – NJEMACKA

7 .Jakupovic Dzevad-Surda – SVICARSKA

8 .Hrustic Nihad – SVICARSKA

9. Besic Hajrudin –Hutko – SVICARSKA

10.Karabasic Alma i Almir – SVICARSKA

11.Alic Nedzad – SVICARSKA

12.Kilic Sefik  – SVICARSKA

13.Besic Mirsad  – SVICARSKA

14.Mehmedagic Ferid-Leka – HOLANDIJA

15.Lizde-Denic Arijana  – HOLANDIJA

16.Kapo Elvira – HOLANDIJA

17. Fondacija Optimisti 2004   – HOLANDIJA

18.Fazlic Midhet-Mido – HOLANDIJA

19.Alic Sade – AMERIKA

20.Fazlic Sanel – AMERIKA

21.Kulasic Muhamed-Kule – AMERIKA

22.Redjic Husein – AMERIKA

23.Muminhodzic Suad-Sudo – SVEDSKA

24.Kevac Suad – SVEDSKA

25.Hadzic Hidajet – SVEDSKA

26.Haskic Dzevad – FINSKA

27.Mehanovic Ilijaz -Ilkan – DANSKA

28.Kljucanin Asmir – NORVESKA

30.Haskic Sefer – ENGLESKA

31.MujkanoviC Elvira – ENGLESKA

Glavni odbor imenuje gore navedena imena kao svoje predstavnike u inostranstvu koji u njihovo ime mogu prikupljati donatorska sredstva i koji ce samostalno odlucivati o sastavu svojih podtimova.

Sastanak zavrsen u 2o:30 sati

                            
Predsjednik Glavnog odbora
Dr. Zlatko Skeric

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.