ZABRANJENO REAGIRANJE: Esej o našoj gluposti”¦

Poštovani g. Radončić,

Nakon što ste posjetili Sanski Most, gdje ste promovirali vašu privatnu SBB – stranku, meni ste u vašem pendrek – egzekutorskom biltenu posvetili u 10 dana više prostora nego u posljednjih 10 godina.

Ne mogu povjerovati da ste se kao lider visokih ambicija prepali kako kaže vaš batinaški list: jednog „čaršijskog šerifa“, koji – neuzubillah – „odlučuje o životu i smrti“, a uz to je i  „personifikacija ubuđalosti ljudskih resursa“.

Malo je prostora da se interpretiraju sve kvalifikacije iz kible vaših pogrda, a ja vas podsjećam da su o meni do sada objavili na stotine negativističkih tekstova i priloga na koje sam poprilično obvik'o. Uvijek su ih naručivali i kreirali moji politički protivnici a često i kriminogeno – mafijaški krugovi.

Iz arsenala dosadašnje tračarsko – diskvalifikacijske imaginacije izdvojit ću samo neke: „Ustaški bojovnik“, „Kum“, „Rasturač Antraksa“, „Kriminalac“, „Spavač“, „Autonomaš“, 
„Sanski Lajčak“, „Fundamentalista“,  „Bandit“, „Gusar“, „Ubojica“, „Pavelićevac“…

Medijska demonizacija koju je pokrenuo Avaz (SBB) i Federalna televizija (SDP), po svojoj brutalnosti i perfidnosti prevazišla je sve dosadašnje, jer se napadaju i članovi moje porodice, a kao krunski  dokazi koriste se i mrtvi. Svakome je njegova porodica najvažnija i javno vas molim da čuvate dostojanstvo onih koji nemaju veze sa našom političkom borbom.

U repertoaru pogrda vi ste i definitivno upisali najbrutalnije: „Gori od Gašija“, … „Ljubitelj Gebelsa“ (Jozefa, Ideologa nacizma i ministra informiranja u Hitlerovoj Vladi). Hitlerova je maksima – „Veliki važni cilj“, a sve između je „argumentacija, neprestana i dirigirana…“. „Cilj“ koji ste postavili za izbore u oktobru 2010. za vas je previsok, odnosno nedostižan. Molite dragog Boga, i nadasve „dragu“ vam gospodu Sulejmana, Harisa i Zlatka da ostanu dosljedni… Ode li cenzus na 5%? Ne gine vam ropotarnica – politička… A o Krajini kada je riječ, tu vam je i 3% nedostižno! Pokušali Ekolozi, Mirnes A., Liberali, Sefer H., Dodik, SDU, ko sve nije ne znam. Ali znam dobro tvrdoglave Krajišnike i njihovu alergičnost na importirane opcije iz drugih političkih centara. Oni to jednostavno dosljedno ignoriraju. A desi li se presedan i  pređete u Krajini  1%, ja ću se javno ispričati i pojesti ovaj plajvaz kojim vam ovaj ures kitim. Podsjetit ću vas  04.10.2010.godine kratkim osvrtom šta sam vam danas napisao.

„čoga – Šagoljevsko – Guzičin“ koncept

G. Radončić, engleski globalistički teoretičar Benedikt Anderson je ustvrdio da najveću odgovornost za proizvodnju nacionalne (državne) kulture imaju: dnevne novine, elektronski mediji, pa čak i administratori web-sajtova. To što ste vi napisali o meni pod plaštom slobode govora, osim laži, jedna je velika glupost i ja vas neću sprječavati u prakticiranju vlastite gluposti. I glupost može imati umjetničko – semiotički karakter (R.Barthes), jer je glupost zapravo kategorija ideoloških znakova i apsolutno ima politički karakter, odnosno govori o vašoj političkoj (ne)kulturi. 

A vaša bi misija, g. Radončić, i posebno vašeg stranačkog biltena trebala biti evropeizacija našeg javnog diskursa, a ne stigmatizacija političkih konkurenata, uz pomoć retoričko – leksičkog arsenala najnižeg trivijalno – jezičnog standarda.
Ipak g. Radončić, u pisanju zakon snage bogatstva, nebodera, vlasništva medija, bankovnih salda, nema ama baš nikakvu težinu. Ma kakva bila vaša herostratska veličina, u pisanju – na terenu javne riječi – težinu imaju samo pisani argumenti, riječi, i to samo istinite. Javno montirani procesi denunciranja, uglavnom političkih konkurenata pogrešan vam je način političke afirmacije.

Iako mislim da je vaša pojava na političkoj estradi meni osobno pružila duhovnu okrepu i relaksaciju jer je naša politička scena s vama značajno dobila na humoru (tema mog slijedećeg eseja). Ja sam vašu političku eru, cijeneći je kratkom kanio preživjeti bez miješanja. Međutim akutnu seriju o meni senzacija na granici kritičarsko – klaoničke difamacije nisam mogao prećutati. Ja kao osvjedočeni demokrata ne prihvatam da me iko pa i vaš list taktikom radikalističko – rasparačkog pretjerivanja do gadosti (Markiz de Sade) preplaši i ušuti. Nisam htio ćutati i pružiti vam  zadovoljstvo iskustva da se teror laži i „gluposti“ isplate… To je na kraju pitanje moralnog i etičkog kapaciteta svakog imalo obrazovanog pojedinca malo čvršćih kralježaka.

Ne slažem se s onima koji tvrde da je vaš verbalni diskurs, apropo izjava o Jurišićki „fašistoidan“. Međutim nikakve sumnje nema da  sličnosti ima sa „čoga – Šagoljevsko – Guzičinim“ medijsko – diverzantskim konceptom. I oni su izmišljali ideološke i nacionalne neprijatelje, dubiozno uživali u  subverzivnim izmišljotinama, demonizirali pojedince i cijele narode sa ciljem pravdanja agresije. Tukne, tukne, i te kako… (Czeslav Milosz „Zarobljeni um“).  Ne izmišljajte neprijatelje ove zemlje tamo gdje oni to nisu, jer njih barem imamo na pretek.

Ezopovski govori

Moj učitelj u govoru je Erazmo Roterdamski, a u govoru svi, apsolutno svi trebamo biti slobodni jer nas govor i odaje i legitimira. Vaš govor, g. Radončić na Nezavisnoj – TV101, bio je sasvim dovoljan da sve kaže o vama… Uglavnom, najodgovorniji za stanje u BiH od samog njegovog rođenja je Haris Silajdžić, a jedina svijetla tačka na našoj političkoj sceni prema vama je Milorad Dodik.

Maestralni Ciceron  još davno je zapisao da: „Pričajući o drugima uvijek govorimo o sebi samima“. Ja g. Radončić, ljude upravo diferenciram govorom. Ne volim trošiti vrijeme na eksplikacije bilo čijih, pa i vaših izrazito skromnih retoričko – politikantskih dosega, ali priznajem da ste mi fenomenološko – Husserlovski, veoma interesantni. Šta više sociolingvistički – naučno vrijedni. Takvi kao vi nikada ne kažu: „izvinite, poštovani građani, ali ja o ovom problemu ništa ne znam“. Vašim retoričkim diskursom osim lažnih sofističkih dvoumica, dominiraju imenice i pridjevi (epiteti), a manje glagoli. To je zapravo najbolji znak da vi nemate nikakvog programa odnosno da ni sami ne znate šta bi trebali raditi u slučaju osvajanja vlasti. Mora vam se istovremeno priznati maestralno prakticiranje Ezopovskih govora. Takav tip govornika inflacijom imenskih leksema i butikom rugalačkih epiteta   nadoknađuje siromaštvo vizija.

Vi ste iz grupe sveznajućih političara kakav je recimo g. Lagumdžija (SDP) koji umišlja da je i on sam javno dobro u Javnom servisu (FTV), pa nam se ispne na katodnu cijev, držeći isprazne monologe o svemu i svačemu u ulozi tumača svakodnevne zbilje. 

Kod takvih govornika – političara – iza patetične profesionalno-zabrinute poze ne ostaje ništa osim semantičkog zamagljivanja stvarnosti. 

Ketmenizam

G. Radončić, o meni je vaša novina objavila ukupno 27 neistina. Podsjećam vas da ste kao gost pomenute TV101 na pitanje voditelja o medijima kazali da je, cit. „Avaz vanstranačka novina a svi drugi mediji u rukama mafije…“. Zatim ste kao negativan primjer medija uzeli Federalnu televiziju u kojoj prema vama: „vlada diletantizam, istjerana struka i zavedena cenzura“… Te čak da je ova televizija „nacionalni problem jer naša djeca zbog nje gledaju HRT, TV Novu, RTRS, itd…“ I na kraju da je osnovni problem Federalne televizije to što je na njoj „protjerano pravilo – druge strane,“ odnosno pravo na reagiranje (kliknite na Google-u NTV101 pa se poslušajte).

Vi, g. Radončić, i vaši urednici ne da uskraćujete moje pravo reagiranja, nego ste odbili objaviti na Zakonu utemeljeno pravo „ispravke netačnog izražavanja“, koju sam uputio 29.01.2010.godine, a što je u skladu sa odredbama čl.8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH. Ja, ipak, nemam iluzija o vašoj hrabrosti i kapacitetu da objavite ovu moju posve – literarnu repliku u formi eseja…  Ponovo na Zakonu utemeljeno (da se čuje druga strana). Ketmenizam je naziv za karaktere ljudi koji jedno misle, drugo rade, treće govore.

Histerija laži

Ipak, zbog istine i javnosti i ograničenog prostora, ali mojih političkih fanova,  ovom ću prilikom neke važne navode (laži) demantirati. Nije istina da sam bilo koga sprječavao da dolazi na promotivni skup vaše stranke. Vi simultano po istom principu (vidim prema vašim napisima iz drugih gradova), fabricirate javnosti poruku kako ste vi i vaša stranka žrtve onih koji  vas sprječavaju u političkoj misiji spašavanja Bošnjaka od njih samih. Moram priznati da ste izabrali pogrešnog mučitelja jer sam ja po prirodi blaga osoba, ali ne podnosim politikantske tračeve dignute do razine fakata. Slijedeći put ako budete htjeli ja ću osobno pozvati Sanjane da vas poslušaju. To je naš prvorazredni politički interes, i neće ih biti nekoliko stotina nego hiljada koliko ih se uvijek na moj poziv odazove. Ali vas molim da naše dobre sugrađane na ulazu ne izlažete režimu detektorsko – aerodromskih kontrola. Nikada ni na jednom skupu bilo koje stranke nije zabilježen bilo kakav incident. Inače, Sanski Most je jedini grad u USK-u, a i u Federaciji  u kome u 2008. godini nije zabilježen ni jedan slučaj maloljetničko – vršnjačkog nasilja. Radi se o mirnim i dobroćudnim ljudima.

Moj vam je dobronamjeran savjet, g. Radončić, da kod slijedeće posjete obavezno obiđete barem jedno od niza šehidskih mezarja u dolini Sane.

Nije istina da imam stan u Zagrebu.

Nije istina da sam „čak za 585.000 eura kupio kuću u Dubrovniku“.

Nije istina da imam bilo kakvu nekretninu u Dubrovniku i Hrvatskoj uopće.

Nije istina da imam stan u Beču.

Nije istina da je u SDA Sanskog Mosta iko ikada uplatio donaciju od 50.000 KM.

Nije istina da je g. H. Šarčević ikada stranci donirao 6.500 KM, ali je istina da je na izborima 2004. donirao marketinški materijal (majice, kombinezone, kape i sl..), preko tekstilne firme „Catago“, koja mu je na taj način kompenzirala međusobna dugovanja. Međutim donacija stranci nije razlog da bilo ko pa i g. Šarčević može na osnovu doniranog veša bespravno graditi vikendice.

Nije istina da mi se g. Eniz Kazić ikada obratio za pomoć u osiguranju sredstava iz Privatizacijskog fonda (6.000.000 KM). Sve i da jeste, ne bih mu mogao pomoći jer o tim sredstvima odlučuje banka kojoj su ta sredstva ugovorno data na upravljanje.

O Nihadu Ključaninu, lideru vaše stranke i vašem prvom katil – svjedoku, sve što bih kazao bilo bi malo ali i suvišno. On je i protiv mog rahmetli brata svjedočio. Čak se i neke kvalifikacije koje meni prepisuje podudaraju sa izjavom koju je dao četničkim isljednicima. Prema službenom zapisniku ratne policijske uprave (srpske) moj brat (H.K.) i imam Vrhpoljski (E.S.) „odbili su jesti slaninu i svjedočiti protiv Bošnjaka“. Moga brata i pomenutog efendiju žive raskomadali i bacili u Trnavsku grobnicu, a Ključanin N. završio u Skandinaviji. Kako se historija ponavlja… Isti svjedok (Ključanin), isti osumnjičeni („fašistoidni“ Kamber), samo mu nema četničkih egzekutora…

Ključanin, vaš SBB – Krajiški lider, ima jedan nepopravljivo čvrst princip. Principijelno na svakim slijedećim izborima mijenjati stranku. Vaša SBB, prema mojoj evidenciji mu je peta. Na prošlim izborima, g. Ključanin je kao kandidat Narodne Bošnjačke stranke u Sanskom Mostu osvojio ukupno 35 glasova (a na Kantonu 92). A ja g. Radončić, (tako grozan i „ustašoidno-nacistički“ opak) oko 8.000 glasova. Poslije S. Kadića – Kadije Bihaćkog, najviše na Kantonu.  Ja ću ipak pomoći da vaša stranka i vaš Krajiški leader – Ključanin pređe famoznu cifru od 100 glasova.

Instant političari

G. Radončić, jadna je demokracija koju vi promovirate. Vi vašim političkim protivnicima  zavežete ruke na leđima, stavite na usta flaster, a onda sa vašim kerber – napisničarima do mile volje orgazmično i bjesumučno udarate „anfer“ verbalne krošee kombinirajući ih digresivno đonovima ispod pojasa. Jedino što mi je preostalo da protiv vas i vaših novinarskih bukača na Općinskom sudu podnesem tužbu za klevetu što sam i uradio. Nažalost, sud mi  je kao jedina instanca zaštite moga prava preostao. U časna antička vremena Sokrat je osuđen zbog klevete – ali na smrt. U nečasnom dobu instant – političara kao što ste vi i Krajiški vam miljenici Bahtić i Lipovača, bit ćete osuđeni, ja vam to garantiram. Do sada sam ovakvih i sličnih parnica na sudu dobio ukupno 14, a posebno mi je draga posljednja, na Ustavnom sudu protiv bivšeg Zamjenika Ombudsmena Federacije (B.V.) od 11.02.2009. godine .

Sve dosadašnje financijske naknade za nanesenu štetu donirao sam u humanitarne svrhe. Napravit ću presedan. Za vas će to biti beznačajno, možda i dnevni džeparac, ali ono što mi vi platite sa zadovoljstvom ću potrošiti u Dubrovniku, oazi moga ljetnog kulturološkog i sportskog ladanja, gradu renesansnog zafrkanta Marina Držića – pučanina.

Sanski Most, 05.02.2010.godine
Asim Kamber   

 
Asim Kamber, Zastupnik u Skupštini USK-a i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH
 Uvaženo uredništvo Dnevnog Avaza,

U prilogu Vam dostavljam reagiranje na niz tekstova koje je Avaz o meni pisao u proteklim danima. Očekujem da moje reagiranje bude objavljeno u vašem sutrašnjem (subotnjem)  izdanju. Budući da imam vrlo loše iskustvo sa zahtjevima za objavljivanjem demantija u vašem listu, što zbog neobjavljivanja, što zbog neprimjerenog skraćivanja, objavljivanjem integralnog teksta, zapravo ćete osvjedočiti da u vašoj novini nema ideološke „cenzure“. Ja ću vam slijedeću sedmicu uputiti već pripremljeni novi esej „Spustio se, među nama je – Mesija (Namjesnik) sandžački“ u kome na posve relevantnim ontološko – frazeološkim dokazima opisujem komediografski profil vašeg vlasnika. Potpuno sam uvjeren, ako mi date i djelić naslovnice kao najavu ovih tekstova, da će vam tiraž porasti, a g. Radončić  jasno osvjedočiti demokratičnost i političku zrelost da preuzme najviše državničke pozicije. Vjerujem da tu šansu nećete propustiti, a ja vam neću zamjeriti da sve preostale stranice negativistički intonirate spram moje neznatnosti.

Srdačno,
 
Sanski Most, 05.02.2010.godine

Asim Kamber
 
 
Poštovani

Nakon što su mi g. Radončić i Avaz posvetili niz tekstova, naslovnica, lažnih sms – poruka, karikatura i sl. u ovom dnevnom listu nisam mogao realizirati pravo na jednu jedinu „riječ druge strane“ . O grubom kršenju mojih građanskih prava obavijestio sam Vijeće za štampu i Helsinški komitet. Zbog činjenice da je sloboda riječi najviša civilizacijska tekovina, odlučio sam svaki naredni mjesec do izbora 2010. o g. Radončiću ispisati po jedan esej. Podešaj moga govora (pisanja) formi eseja uljuđeni je način moga književno – lingvističkog razumijevanja javnog diskursa vlasnika „Avaza“ . Kada nekome posvećujem esej (njegovanu književnu formu), onda je to zbog toga što neću da se spuštam na razinu dnevno – političke diskvalifikacije i kao predložak koristim bilo čije političko, nacionalno, kulturološko, ekonomsko i drugo opredjeljenje. Isključivo na razini metajezika rekonstruiram  receptivnu stvarnost i intuitivnospoznajni kompleks nadasve uvaženog  „vlasnika“  logosa i sličnih pojedinaca. 

Poštovani urednici drugih javnih glasila nadam se da vi nećete priječiti moju i slobodu javne riječi…

Poslano: Avaz, Fena, Oslobođenje, Slobodna Bosna, BH dani, Krajina, San, Press, Nezavisne Novine…

Sanski Most, 07.02.2010.godine
Asim Kamber
Asim Kamber, Zastupnik u Parlamentu Federacije  BiH
Trg Ljiljana 1
79260 Sanski Most

Vijeće za štampu
Trampina 8
71000 Sarajevo

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH
Ante Fijamenga 14b
71000 Sarajevo

PREDMET: Prijava na „Dnevni avaz“ i g. Fahrudina Radončića, vlasnika „Avaza“

Poštovani,obraćam vam se ovom Prijavom kao posljednjim načinom u traženju mojih, na zakonu temeljenih prava.
Naime, g. Radončić, vlasnik „Avaza“, posjetio je Sanski Most 12.01.2010.god.

Nakon te posjete u Avazu je protiv mene u svega 10 dana objavljeno više tekstova (negativistički, a šaljem vam dva), nego u posljednjih deset godina.

Dana 29.01.2010.god. uputio sam glavnom uredniku Avaza g. Senadu Numanoviću Zahtjev za objavljivanje „Ispravka netačnog izražavanja“, što je u skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH. To nažalost do danas nije učinjeno.

Danas sam ponovo uputio Reagiranje (pravo da se čuje druga strana) i molim vas da vašim autoritetom pomognete u mome zakonitom pravu, posebno zbog činjenice da se tekstovima protiv mene aludira čak moja „profašistička“ provenijencija.  A sve navedene materijalne činjenice protiv mene su lažne.

Sanski Most, 04.02.2010.godine
Asim Kamber

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.