Nova nada za povratnike u Carakovu

 

Pise: Nijaz Brkic

Visegodisnja agonija i dilema  da li ce se gradski vodovod pruziti i prema povratnickoj mjesnoj zajednici Carakovo jucerasnjom posjetom Poslanika Narodne Skupstine RS-a  gospodina Murselovica i Duratovica ovoj mjesnoj zajednici, dodatno je jos jednom aktuelizirana i podgrijana.

Idejni projekat koji je vec davne 2002. godine za ovu mjesnu zajednicu. na zahtjev tadasnjeg SFOR-a oblikovan, ukoricen  i isfinansiran ovih dana je ponovo aktueliziran.

Okupljeni gradjani u nemalom broju su u petak u vecernjim satima se okupili u drustvenom domu u Carakovu i razgovarali sa gospodom Murselovicem i Duratovicem te njihovim preduzetim aktivnostima u vezi s vodosnabdjevanjem ove mjesne zajednice, sudbinom njihovog licno izgradjenog a trenutno devastiranog Zegercanskog mosta i drugim otvorenim pitanjima.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje povratnickog naselja Carakovo Murselovic se licno obavezao da ce pomenuti projekat u saradnji sa Drzavnim ministarstvom za ljudska prava, Svicarskom agencijom SECO i Lokalnom zajednicom u Prijedoru pokusati rijesiti.

Dodatnu nadu da ce se ovaj problem uistinu i desiti je i cinjenica da je Drzavni ministar za ljudska prava i izbjeglice, gospodin Safet Halilovic jucerasnjom posjetom Kozarskoj Dubici preuzeo i potpisanu saglasnost na ponudjeni projekat vodosnabdijevanja ovog dijela podrucja od Nacelnika Prijedorske opstine.

Pomenuta saglasnost u svojoj strukturi obuhvata pored Carakova i nekoliko drugih mjesnih zajednica i financijski je teska oko 500.000 KM.

        l.  Mjesna zajenica Carakovo            238.000 KM

       2.  Mjesna zajednica Hambarine        100.000 KM

       3.  Mjesna zajednica Donja Ljubija     67.000 KM

       4.  Mjesna zajedica  Cikote                100.000 KM

Nadamo se da ce predlozeni projekti ovaj put biti istinska prica i garancija opstanka i ostanka ovih ljudi na svojim ognjistima

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.