eRepublik: Politički rat se nastavlja!

Ovih se dana u eBosni i Hercegovini vodi pravi mali politički rat. U toku su pripreme za kongresne izbore, a nedavno su završeni predsjednički izbori u kojima je pobjedu odnio gospodin Toroman, član Stranke ujedinjene eBiH.

Naravno, ovdje je riječ o virtualnoj državi eBosni i Hercegovini, virtualnom predsjedniku i strankama u okviru najpopularnijeg online geopolitičkog simulatora eRepublik.

 

eRepublik je simulacija pravog svijeta u kome je virtualnim građanima omogućeno da se zapošljavaju, zarađuju novac za prehranu, osnivaju svoje kompanije i zapošljavaju svoje građane. Građani mogu odabrati i vojnu karijeru, te postati pripadnici Oružanih snaga eBiH gdje kroz svakodnevno treniranje i povećanje svojih virtualnih sposobnosti, te ratovanja u vojnim akcijama mogu dogurati do čina generala.

Isto tako eRepublik omogućuje simulaciju političkog života kroz rad stranaka, stranačke, parlamentarne i predsjedničke izbore na kojima građani stariji od sedmicu dana imaju pravo glasa.

Posebnu draž daju novine unutar simulacije kroz koje građani mogu objavljivati svoje članke, što je posebno zanimljivo u vrijeme izbora, kad se pokreću prave predizborne kampanje stranka ili predsjedničkih kandidata, koje ni po čemu ne zaostaju za pravim kampanjama, pogotovo kad su u pitanju podmetanja i političke igre.

U virtualnom svijetu postoji preko 50 pravih država, među kojima je i eBosna i Hercegovina, koja je sa 3.452 stanovnika 21 najmnogoljudnija država, a cilj je da postane jedna od deset najmnogoljudnijih država sa preko 10.000 stanovnika. Ulazak u virtualni svijet je potpuno slobodan uz registraciju na eRepublik.

Participiranje u virtualnoj Bosni i Hercegovini je potpuno besplatno, putem web browsera – dakle ne zahtijeva nikakve instalacije software-a, već običnu registraciju i odabir nadimka koji korisnik želi koristiti u igri. Takođe, ne oduzima više od nekoliko minuta dnevno koje možete iskoristiti dok radite ili ste kod kuće – za minimalnu participaciju dovoljno je doslovno dva klika – za odraditi posao i trenirati za vojsku.

eBosna i Hercegovina  se u virtualnom svijetu sastoji od 4 originalne regije – Brčko Distrikt, Istočna Srpska republika, Zapadana Srpska republika i Federacija Bosne i Hercegovine.

Trenutno u političkom životu djeluje 7 stranaka, od kojih su najveće Demokratska stranka eBiH, Liberalna stranka eBiH, Stranka ujedinjene eBiH i Demokratska stranka Srpske, te Socilademokratska partija eBiH.

Privreda u eBosni i Hercegovini je vrlo razvijena s obzirom na brojno stanje, a plaće su u rangu ostalih stabilnih država. Takođe, BAM je jedna od nastabilnijih valuta u eSvijetu. Država je vlasnik nekoliko velikih kompanija koje pokrivaju kapitalne projekte vitalne za razvoj i sigurnost države, poput fabrika oružja za potrebe Oružanih snaga eBiH, fabrika odbrambenih sistema i bolnica, a tržište je slobodno za sve kompanije Novog Svijeta, te se cijene formiraju na osnovu ponude i potražnje. Poreze na dobit, uvoz i PDV određuje Kongres eBiH.

eBosnu i Hercegovinu okružuju eHrvatska i eSrbija. eBiH i eHrvatska imju odlične odnose i te dvije zemlje se nalaze u bratskoj zajednici naroda, savezu EDEN (Erepublik Defence & Economy Network), dok se eSrbija nalazi na suprotnoj strani u savezi simboličnog imena Phoenix.

Cijela igra počiva na naprednim i civilizovanim zakonima i pravilima, ali to ne sprječava ratove zbog kojih je oblik granica u eRepublici nešto drugačiji nego u stvarnom svijetu. Većina najjačih država, tj. onih sa velikim brojem igrača, tako je proširila svoje granice okupiranjem dijelova drugih država.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.