Epilog: Jadranka Kosor – Scarlett O'Hara hrvatske gubitničke politike

Sa velikim zadovoljstvom, hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor juče je konstatovala da je vladajuća koalicija snažnija nego ikada. Osvrnuvši se na odluku Predsjedništva HDZ-a o brisanju iz članstva počasnog predsjednika stranke Ive Sanadera, kazala je kako je HDZ napravio novi korak, da je donesena odluka koja učvršćuje HDZ kao demokratsku stranku i snagu u Hrvatskoj.

A šta je ustvari najava povratka u politiku sve odnijela Ivi Sanaderu i "njegovom" HDZ-u, a šta donijela vladajućoj koaliciji na čelu sa Kosorkom, još će dugo biti predmet politickih polemika.

U svakom slučaju, obračun sa Sanaderom, i to zauvijek i konačno pod zajedničkim nazivom (izgovorom) "Sve za Hrvatsku", bio je važniji i poziciji i opoziciji od svega ostalog.

A obračun sa dojučerašnjim šefom organizacije pod nazivom HDZ je ustvari samo prividan uspjeh promućurne, hladnokrvne i umišljene Scarlett O'Hara hrvatske politike – Da spasi svoj – čitaj Ivin – HDZ. Okružena istim tipovima sa kojima je do jučer bila Sanaderova sjena, poslušnik i izvršilac, Kosorka će i pored dnevnih epizoda slave teško održati HDZ kao najjaču i vladajuću stranku u Hrvatskoj.

Teške afere koje tresu Hrvatsku, neće moći zaobići mnoge u njenom sadašnjem okruženju, kao što neće moći pobjeći ni od svoje lične odgvornosti kao Sanaderova desna ruka u cijelom proteklom periodu, periodu koji je dovelo Hrvatsku do ponora.

Za par dana će i drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Gotovo sigurno prema pobjedi korača SDP-ovac Ivo Josipović. Milan Bandić je slika i prilika hercegovačkog "čovika" po mjeri HDZ-a, i po mjeri Glasa koncila kao i svega onoga što nije Stjepan Mesić.

Nakon Hebrangovog, Bandićev poraz bio bi konačan kraj Tuđmanove, Sanaderove kao i ere nadmenog i nacionalističkog HDZ-a, te s druge strane veliki uspjeh za demokratsku Hrvatsku.

Sasvim sigurno 10. januara Hrvatska je na ponovo na velikoj raskrsnici.

(svevijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.