Prijedlog ugovora između Islamske zajednice u BiH i države BiH

Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić i njegov zamjenik Ismet ef. Spahić danas su članu Predsjedništva BiH dr. Harisu Silajdžiću predali Prijedlog ugovora između IZ u BiH i države BiH, po uzoru na ugovore kakve su sa državom već sklopile Sveta stolica i Srpska pravoslavna crkva.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je zamolio dr. Silajdžića da ovaj ugovor prezentira predsjedavajućem i članu Predsjedništva – Želju Komšiću i Nebojši Radmanoviću, a zatim i da kolektivni šef države zauzme stav o tom prijedlogu

 

“Mislili smo da se autonomija i sloboda Islamske zajednice u BiH može osigurati Zakonom o slobodi religija koji je u Parlamentu BiH donesen 2004. godine, ali smo u posljednje vrijeme primijetili da se osporava autonomija i sloboda Islamske zajednice. Zato smo odlučili iskoristiti mogućnost koja nam je dana Zakonom o slobodi religije – da crkve i vjerske zajednice mogu sklapati posebne ugovore sa državom u kojima se dodatno osigurava njihova autonomija i sloboda”, izjavio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, prenosi MINA.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.