SAD podržavaju suverenu BiH, teritorijalni integritet i budućnost u EU

Ambasador SAD u BiH Charles English izjavio je danas da su promjene Ustava uslov da BiH napreduje ka evropskoj i evroatlantskoj budućnosti. English je napomenuo da je, s obzirom na činjenicu da BiH ulazi u izbornu godinu, rok za reforme do kraja maja.

On je precizirao da je oko 150 dana rok u kome bi se bilo koja promjena morala dogoditi i da sa te tačke gledišta vrijeme jeste kratko, ali to ne bio trebalo da bude kamen spoticanja u razgovorima o ustavnoj promjeni, već podsticaj da se oni brže završe.

 

English je poručio da je, zato, potrebno odmah krenuti u iznalaženje odgovarajućih rješenja radi članstva BiH u EU i NATO-u, jer će u suprotnom biti izgubljena još godina i po dana evropske i evroatlantske budućnost BiH.
      
“Postoji prilika sada, danas, da se ubrza taj proces. Ako se to ne dogodi danas onda neće ni za godinu i po. Da li je građanima BiH prihvatljivo da izgube godinu i po dana”, upitao je English.

On je u zajedničkom intervjuu za Srnu, Fenu i Onasu rekao da je butmirski proces predstavljao pokušaj da se liderima BiH predstavi set reformi koji bi, da su one usvojene, ubrazali kretanje BiH ka EU i NATO-u.

“Ono što je bilo na stolu u Butmiru bio je pokušaj i najbolja procjena SAD i EU šta bi bio dobar početak ustavne reforme i reformskih procesa koji bi stvorili uslove za kretanje BiH ka NATO-u i EU. Nije bila namjera da to bude jedini i konačan odgovor, već početak procesa koji bi omogućio BiH da krene sopstvenim putem ka EU”, rekao je English.

On je napomenuo da su u Butmiru definisani problemi koji se odnose na primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima u Ustavu BiH, na nadležnosti, te proces odlučivanja radi uspostavljanja funkcionalne država.
      
English  je naglasio da bi SAD i EU pozdravili kada bi politički lideri u BiH pokrenuli inicijativu da nađu odgovarajuća rješenja koja bi prepoznali EU i NATO, a koja bi odražavala sve lokalne interese i zadovoljila uslove koje je postavila EU.
      
“Spremni smo da sa našim prijateljima iz Evrope, sa španskim predsjedništvom EU, zajedno energično radimo na pronalaženju rješenja i njihovom razvoju u tehničkom smislu tako da ona budu odgovarajuća za evropske i evroatlantske integracije”, rekao je English i istakao da su SAD i EU spremne da se angažuju i pomognu dalji dijalog u nastojanjima da se provedu reforme jer je za njih neprihvatljivo čekanje na napredovanje za evropsku budućnost.       
      
English se zapitao da li ljudi u BiH žele da samo posmatraju kako susjedne zemlje Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvataska, Albanija idu putem ka EU, a da njihva zemlja zaostaje i još više bude izolovana.

On je istakao da se na ispunjavanju uslova za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU radi posljednjih 21 mjesec, od usvajanja ”pet plus dva” uslova i cilja koje je postavio Savjet za provođenje mira, te ponovio da ostvarenje potrebnih ciljeva zavisi od političkih lidera u BiH i njihove spremnosti da riješe važna pitanja, poput državne i vojne imovine.

Govoreći o statusu MAP-a za BiH, English je istakao da SAD pozdravljaju učešće BiH u mirovnim operacijama i istakao da je spremnost zemlje za to važna, ali da nije dovoljna za članstvo u NATO-u, jer je sposobnost “jedne zemlje da sjedne za sto” i odgovorno učestvuje u procesu odlučivanja u NATO-u jednako važno za članstvo u ovoj alijansi.
      
“NATO alijansa je mnogo više od kombinovane vojne operacije. To je politička alijansa zemalja koje slično razmišnjaju i koje su sposobne da se dogovaraju, te donesu kolektivnu odluku o interesima bitnim za sve i da tu odluku provedu. BiH mora pokazati da je sposobna da sjedne za sto i donosi pravovremene odluke, te da ih provodi u koordinaciji sa ostalim članicama saveza”, poručio je English.
      
On je najavio da će sljedeće sedmice otputovati u Washington, gdje će imati niz konsultacija i prisustvovati konferenciji sa zvaničnicima iz State Departmenta.
      
“Očekujem da će učesnici na toj konferenciji imati veliki interes za BiH i imaćemo priliku da razgovaram i razmatramo našu politiku u BiH tokom naredne godine”, rekao je English i napomenuo da će to biti konferencija na kojoj će biti razmatrani interesi SAD širom Evrope.

On je ponovio da SAD ostaju čvrsto zainteresovane za BiH, kao i duboko opredijeljene za suverenu BiH, njen teritorijalni integritet i budućnost zemlje u evroatlantskim strukturama.

English je rekao da SAD gledaju na nestalno članstvo BiH u Savjet bezbjednosti UN kao na priliku za zemlju da pokaže da može biti odgovaran član međunarodnih institucija, ali je napomenuo da je to nestalno članstvo, dok bi punopravno članstvo u EU i NATO-u bio stalni i nepovratan status, tako da to nisu ekvivalentne situcije.
      
Govoreći globalnoj ekonomskoj krizi, English je napomenuo da su građani u BiH svjedoci da je ova zemlja dio globalne ekonomije i izrazio nadu da će se u narednoj godini stvari sve više poboljšavati.

(srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.