Dodik odbijen iz članstva evropskih socijaldemokrata!

Na danas okončanom dvodnevnom Kongresu Partije evropskih socijalista (PES), Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je dobila veliko priznanje za svoj dosadašnji rad.

Donešena je odluka da SDP BiH bude primljen u članstvo PES-a, dobije status pridruženog člana PES-a, što predstavlja najviši mogući status političke partije koja dolazi iz države koja nije članica Evropske Unije.

 

Nakon dugogodišnjeg punopravnog članstva u Socijalističkoj Internacionali, SDP je članstvom u asocijaciji evropskih socijaldemokrata (PES) postigao svoj najveći poslijeratni uspjeh na međunarodnoj sceni. Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, dr Zlatko Lagumdžija, izabran je za člana Predsjedništva PES-a. To su jednoglasno odlučili delegati Kongresa PES-a koji je održan u Pragu 7. i 8. decembra.

Taj čin predstavlja veliko priznanje za dr Lagumdžiju, kao jednog od tridesetak evropskih lidera, koji će u narednom periodu činiti rukovodstvo evropskih socijaldemokrata. Ovo je po prvi puta u novijoj istoriji da Bosna i Hercegovina ima predstavnika u tako važnim tijelima gdje se donose značajne odluke, kako za budućnost Evropske Unije, tako i za države koje pretenduju da postanu članice.

Takođe, danas je u kongresu PES-a odbijena molba Milorada Dodika da njegov SNSD postane dio porodice evropskih socijaldemokrata.

Predsjednik SDP BiH dr Zlatko Lagumdžija, mjesec dana prije održavanja Kongresa, pismom se obratio predsjedniku PES-a Poul Nyrup Rasmussenu i ostalim članovima rukovodstva u kojem je skrenuo pažnju da se protiv Dodika i njegove stranke već vodi postupak pred Etičkim komitetom Socijalističke Internacionale, te da PES ne bi trebao donijeti odluku o prijemu u članstvo SNSD-a.

Još krajem 2007. godine Milorad Dodik se obratio rukovodstvu PES-a sa molbom za prijem u članstvo. U pisanoj molbi Dodik je naveo da SNSD baštini vrijednosti socijaldemokratije, te da se radi o stranci čija popularnost ne raste samo na teritoriji Republike Srpske, nego i čitave Bosne i Hercegovine. Svoje obraćanje rukovodstvu evropskih socijaldemokrata Dodik je tada završio skromnom zamolbom da se njegovoj stranci omogući status posmatrača u PES-u.

Osim ove odluke evropskih socijaldemokrata, na nedavno održanom Vijeću Socijalističke Internacionale oštro je osuđen Dodikov srdačni doček osuđenog ratnog zločinca Biljane Plavšić, te se u narednom periodu mogu očekivati i odlučniji potezi svjetskih socijaldemokrata spram Dodika i njegove stranke kada su u pitanju socijaldemokratske asocijacije.

Imajući u vidu da Dodikovo ponašanje, naročito u posljednje vrijeme, nema dodirnih tačaka sa socijaldemokratijom i socijaldemokratskim vrijednostima, članovi Predsjedništva PES-a u pripremi Kongresa, ali i sami delegati na Kongresu, nisu imali dvojbe kako se opredijeliti spram ovog pitanja. Tako SNSD danas nije postao član evropskih socijaldemokrata.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.