Na današnji dan otišao je Kinđe

Na današnji dan prije osam godina preminuo je najbolji bosanskohercegovački sportista, košarkaški virtuoz, i veliki čovjek Mirza Delibašić Kinđe.

Bio je ikona bosanskohercegovačke ali i evropske košarke, kraljicu svih igara igrao je klizeći terenom, kao da pleše s njom, a da je zaista bio košarkaški as potvrđeno je i samim time što je uvršten među 50 najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine. Mirni i tihi dječak, kako su ga opisivali njegovi vršnjaci, najprije je počeo trenirati tenis i sa samo dvanaest godina postao republički prvak u tom sportu.

Bijelim sportom se prestao baviti kada je umjesto njega na neko takmičenje otišao ‘neki guzonjin sin’, ispričao je jednom za bh. magazin ‘Dani’ Besim Smajlović, Mirzin prijatelj iz djetinjstva.

I tada je Mirza izabrao novi sport – košarku, kraljicu svih igara i postao njen kralj.

Prve utakmice igrao je za tuzlansku Slobodu, a nakon dvije odigrane sezone za taj klub prelazi u ‘Bosnu’ s kojom će stići do samog vrha Evrope.

Za studente je odigrao 700 utakmica i postigao 14 hiljada koševa. Bio je prvak, Jugoslavije, Balkana, prvak Evrope, svijeta ali i olimpijski pobjednik.

Najveći svih vremena ostao je zapamćen i po nastupima u dresu Reala, kraljevskom klubu u kojem ga i danas smatraju jednim od najboljih igrača koji su ikada nosili dres ovog madridskog kluba. A, nakon njegove smrti španski mediji su za njega najčešće koristili pridjev ‘mitico’.

Karijeru košarkaša je završio prerano zbog bolesti, tačnije moždanog udara koji ga je zadesio na putu ka Italiji. No, borio se s teškom bolešću godinama, prkosio joj vedrinom svojih očiju i toplotom velikog srca koje je posjedovao.

Smrt ga je sustigla u njegovom stanu u Sarajevu 08. decembra 2001. godine. I otišao je… No, iz srca građana Bosne i Hercegovine, ali i šire nikada nije uspio otići. O njemu su ispričane mnoge priče, roditelji i danas djeci pričaju priče o kuštravom, plavookom dječaku koji je osvajao srca svih koji bi ga ikada vidjeli, o dječaku koji je za kratko vrijeme zasjeo na tron Evrope postavši kralj kraljice igara.

I nakon svega što je podario Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, ljudi nisu uspjeli pronaći riječi kojima bi mu se zahvalili, jer nema ih, zakovane su u nekim neprevodivim dubinama…

Mirza, hvala ti…

(Tatjana Sekulić; sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.