Džemat Mutnik

Euzu billahi mine-s-ejtani radzim
Bismillahi-r-rahmani-r-ahim

Hvala Allahu dz.s Gospodaru svih svjetova na blagodatima i nimetima kojima nas obasipa. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog miljenika i poslanika Muhammeda a.s., na njegovu casnu porodicu, njegove ashabe i na sve one koji ih slijede u dobru do Sudnjeg dana.

Draga i postovana braco, majke i sestre u Islamu, dragi Kozarcani i Kozarcanke, prije nego li bilo sta kazem zelim da vas srdacno poselamim, moleci Svevisnjeg Gospodara da vam podari zdravlja, srece i svako dobro kako na ovom tako i na buducem svijetu.

 

Svjestan sam i sam da vam nisam vec dugo pisao, te se nadam da mi na tome nece zamjeriti, mada vam slobodno mogu reci i da nije bilo potrebe jer se niceg posebno i nije desavalo u dzematu Mutnik – Stari Grad.

Medutim da ne bi atmosfera bila bas ,, umrtvljena“ kako imamo obicaj reci, pogotovo kad nema nasih Kozarcana koji zive sirom svijeta, pokusavamo da u dzematu budemo koliko toliko u nekoj formi kada je u pitanju  rad i uspjeh.
A da se ne bi  u suprotnom umrtvili i na kraju krajeva izgubili volju za radom, mada sumnjam da ce do toga doci, pogotovo kad znamo da u ovih nekoliko godina imamo odlicnu saradnju sto pokazuju i sami rezultati, pobrinuo se dzematski odbor i naravno ljudi dobre volje i namjere.

Naime, vecina vas je upuceno o radovima oko dzematske kuce i mogu vam slobodno reci da pozitivnih stvari i te kako ima, te se nadam da ce dzematska kuca ako Bog da i do proljeca biti useljiva. Da radova oko dzematske kuce ima pobrinule su se dzematlije davsi nam prije svega svoje povjerenje te svoj financijsku i materijalnu pomoc i podrsku, sto se mi svakako trudimo i da opravdamo.

Uz vasu pomoc smo uspjeli da uradimo hidroizolaciju u kuci i garazi, a izvodac tog odlicnog uradenog posla je Nido koji zivi u Trnopolju. I ovom prilikom mu se ispred dzemata Mutnik – Stari Grad zahvaljujem na dobro uradenom poslu.
Takoder jedno veliko HVALA izricemo dvijema osobama Hasi Hodzicu i Albinu Kulasicu koji su zrtvovali svoje vrijeme, ali i Bogami i sve ostalo, jer su uradili jedan veliki gajret za ovaj dzemat a to je uvodenje grijanja u dzematsku kucu, tako da ce u kuci ako Bog da biti postavljeno 6 radijatora i podnog grijanja koje obuhvata hodnik, kupatilo i kuhinju. Neka im Allah dz.s ukabuli ovo dobro djelo od kojeg ce sigurno imati koristi.

Ono sto cemo slijedece raditi ako Bog da bit ce glazura i krecenje kuce, ali kao sto rekoh, nadamo se da ce dzematska kuca biti uskoro useljiva.

Sto se tice ostalih desavanja, zelio bih izdvojiti trud Sabita Custica i njegovog pomocnika Verdina Dizdarevica koji se i te kako trude da dzamijski harem bude sto ljepsi i bolji, radeci ukrase od kamena ali i cvijeca sto i te kako daje prelijepu sliku ovog dzemata. i njima se srdacno zahvaljuemo na svakom trudu koji ulazu za ovaj dzemat.

Ovo su samo neke stvari koje su uradene te se nadamo da ce ih biti jos vise prije nego li dodete za novu godinu u Kozarac. Nadamo se vasem dolasku i naravno ponovnom druzenju.

Molim Allaha dz.s  da nasim rahmetlija i sehidima podari lijepi dzennet te da i nas koji smo jos zivi na ovom dunjaluku sjedini zajedno s njima. AMIN  

Jasmin ef. Glamocanin

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.