Kraj turbo folka u Srbiji?

Popularni muzički pravac turbo folk preživljava svoje posljednje dane u Srbiji.

Naime, turbo folk koji je nastao kao kolateralna šteta Miloševićevog režima, promovišući kokain, brz seks i kola proglašen je nepoželjnim, a ono što ga još uvijek održava u Srbiji je samo izvoz u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, piše srbijanski Press.

 

Otkako su u ‘Zvezdama granda’ počeli pobjeđivati zabavnjaci, a srbijanski mediji sve češće donosili naslove o tome kako su propali nastupi brojnih srbijanskih turbo folk pjevača postalo je očito je da se nešto dešava sa estradnom scenom susjedne zemlje.

Nadležni iz muzičke kuće “Grand” kazali su kako je narod odlučio da se turbo folk povuče sa scene, dok Press navodi da je za to glavni ‘krivac’ Saša Popović koji je nedavno izjavio kako će “Grand” produkcija nekim pjevačima zahvaliti na saradnji, a o tome ko će to biti odlučit će isključivo publika.

To se i desilo. Više nema Stoje i Mitra, odnosno nema onih koji ne poštuju pravila. Popović je ipak istakao da postoje pjevači koji nikada neće dobiti otkaz, a to su između ostalih Snežana čurišić, Mira Škorić, Ana Bekuta, Marinko Rokvić, Saša i Dejan Matić, jer oni zaista prezentiraju kvalitetnu muziku.

Kako piše Press turbo folk je sada najbolji srbijanski proizvod koji se izvozi u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a skupo ga plaćaju i u dijaspori.

U “Grandu” tvrde da se ta prekretnica desila još prije nekoliko godina, te su polako, ali nemilosrdno počeli sa izbacivanjem turbo folka.

“Srbija se konačno oslobodila turbo folka, prvenstveno u onom obliku u kom se pojavio, a to se poklopilo s početkom ludila u Srbiji, i to kroz ratove i embargo. Muzika je u stvari bila samo kolateralna šteta i posljedica jednog lošeg vremena. Prvo se pojavio turbo folk, pa se transformisao u turban folk i kao takav je trajao izvjesno vrijeme, ali sad polako izlazimo iz te ružne priče”, kazao je za Press Saša Žika Jakšić, producent „Granda”, dodajući da postoje mnogi turbo folk pjevači, poput Mileta i Stoje, koji su zvijezde u inostranstvu, ali Srbiji ne znače ništa.

O tome svjedoči i nedavna Miletova izjava kada je kazao kako ga u Hrvatskoj uvijek čekaju prepune diskoteke, publika zna sve njegove pjesme, dok je u Bosni i Hercegovini i inostranstvu situacija još bolja.

U Grandu tvrde da ne žele još jednog Mileta, tako da svi pjevači prolaze strogu kontrolu, pa makar bili i najveće zvijezde.

“Seka mora da donese CD kod Saše Popovića. Svima je već sugerisano u kom pravcu sve to treba da ide i mi smo u stalnom kontaktu sa autorima, kojima kažemo šta je željena forma. Danas, kada bi Mile Kitić došao u „Grand” s pjesmom „Plava ciganko”, ne bi mogao da prođe. To vrijeme je zauvijek prošlo. Eto, Mitar Mirić je izdao šest albuma za „Grand”, ali poslednji nije, jer u muzičkom smislu nije zadovoljavao naše kriterije”, istakao je Jakšić.

“Grand” će se i dalje nastaviti boriti protiv turbo folka jačajući srbijansku pop folk scenu, a publika je ta koja će odlučivati ko od pjevača ostaje, a ko ne.

Ovoj produkcijskoj kući cilj je približiti se evropskim standardima i, kako piše Press, u novi vizuelni identitet emisija uloženo je čak tri miliona eura.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.