Computer

Osvježite staro računalo novim komponentama

ComputerU ova teška vremena snagu treba prije tražiti u nadogradnji, a ne u kupovini novog računala. Pogledajmo koje elemente računala se najviše isplati nadograditi

Nadogradnja računala nije jednostavan zadatak. Treba biti dobro informisan o računalu koje će se nadograđivati, jer industrija relativno često mijenja standarde u svojem napretku pa neka starija računala jednostavno neće moći primiti dijelove koji su trenutno dostupni na tržištu.

 

Savjete o nadogradnji ćemo početi od najjednostavnijih nadogradnji i onih koje se najčešće događaju.

Tvrdi disk

Prostora za pohranu podataka većini korisnika nije nikad dovoljno i vjerojatno je da će za svoje računalo trebati dokupiti dodatni tvrdi disk. Već nekoliko godina standard za povezivanje diskova na računalo je SATA (Serial ATA). Valja provjeriti koje konektore ima matična ploča računala koje će se nadograđivati.

Western Digital

Klasični rotacioni diskovi danas se nude s vrlo velikim kapacitetom po povoljnim cijenama. Neki proizvođači poput Western Digitala imaju spore diskove s malom potrošnjom energije, koji služe za pohranu podataka i nisu praktični za rad. Dakle, ako se disk kupuje isključivo za smještanje podataka kao što su fotografije i video materijali (koji neće biti obrađivani na tom disku), takvi spori diskovi su idealni. Malo koštaju i nude ogroman kapacitet.

Za sve ostalo valja razmisliti o brzim 7200 o/min diskovima. Kapacitet bi svaki korisnik trebao izabrati sam prema dubini svog džepa i svojim potrebama.

Zadnja i prilično zanimljiva opcija je kupovina SSD-a. Ti uređaji za pohrani nemaju pokretnih dijelova i slični su flash memoriji; brzina čitanja i zapisivanja podataka uglavnom im je puno veća od standardnih tvrdih diskova, ali im je i cijena znatno viša. No, ako imate snažno računalo relativno novijeg datuma koje želite dodatno ubrzati, nije loša ideja kupiti SSD kapaciteta 64 ili 128 gigabajta i na njega instalirati operativni sustav, što će znatno ubrzati rad računala.

Memorija

Jedan od najboljih načina za ubrzavanje rada računala je nadogradnja količine radne memorije. Nažalost, standardi za tu komponentu se izmjenjuju brže nego za tvrde diskove. Trenutno je aktualan standard DDR3, ali je sveprisutan i cijenom vrlo povoljan DDR2. Ako vaše računalo koristi jedan od tih standarda, treba samo pogledati na matičnoj ploči koliko utora je popunjeno i zatim u priručniku matične ploče po kojem ključu se mogu dodavati čipovi.

Corsair

Provjeru zauzetih utora i vrstu memorije u matičnoj ploči je moguće napraviti izvrsnim besplatnim programom CPU-Z. Može ga se pronaći na stranici www.cpuid.com.

Prilikom kupovine memorije savjetujemo vam da se vodite po principu ‘što manje modula, to bolje.’ Iako je teško odrediti neko pravilo, prije ćete naići na probleme korištenjem tri ili četiri memorijska modula nego samo jednog ili dva. Također, da bi osigurali stabilan rad pokušajte upariti module istog kapaciteta i performansi. U praksi to znači da se često više isplati umjesto, primjerice, starog memorijskog modula od 512 MB kupiti dva nova od jednog gigabajta (a stari posve izbaciti), nego nadokupiti još tri modula kapaciteta 512 MB.

Grafička kartica

Promjenom grafičke kartice najviše će profitirati oni koji se vole igrati na svojim računalima. Nažalost, i na ovom polju se u zadnjih nekoliko godina promijenio standard, no prošlo je već toliko vremena da se računala sa starijim AGP utorom za grafičke kartice gotovo i ne isplati nadograđivati. Shodno tome na tržištu je već teško pronaći AGP grafičke kartice.

Asus

PCI Express kartica se može nadograditi na dva načina. Prvi je jednostavno kupiti noviju, bržu i bolju grafičku karticu te zamijeniti njome staru, a drugi je, ako to matična ploča dopušta, dodati identičnu karticu postojećoj i spojiti ih međusobno. Nvidia takav način rada grafičkih kartica naziva SLI, a AMD na svojim proizvodima to naziva Crossfire. Nedostaci ovakve nadogradnje su nužnost kupovine kompatibilne grafičke kartice, nužnost posjedovanja kompatibilne matične ploče i posjedovanje dovoljno jakog napajanja da izdrži potrošnju dvije grafičke kartice. Prednost je iskorištavanje starog hardvera te niža cijena nadogradnje.

Kao i zadnjih nekoliko godina tržištem vladaju dva proizvođača, AMD/ATI i Nvidia. Ako tražite grafičku karticu srednjeg razreda, AMD tu ima nešto bolju ponudu, dok je u domeni najjačih kartica na tržištu Nvidia u prednosti.

Procesor

Nadogradnja procesora je danas najmanje vjerojatna jer se socketi prilično brzo mijenjaju. Uglavnom je snaga centralnog procesora više nego dovoljna za neko duže razdoblje. Zamjena procesora je isplativa jedino u slučaju kada je prvotno kupljen neki procesor niže klase koji se vrlo brzo pokazao nedostatnim, npr. Celeron ili Athlon naspram procesora Core ili Phenom. U tom slučaju će zamjena biti moguća i isplativa. Naravno, prije kupnje valja konzultirati priručnik matične ploče ili web stranicu proizvođača (što je još bolje) za kompatibilnost matične ploče s novijim procesorima.

Matična ploča

Asus

Izmjena matične ploče je vrlo rijetka nadogradnja. Uglavnom, kada se kreće na takav pothvat, to je u sklopu velikih nadogradnji zajedno s procesorom i memorijom, što čini većinu vrijednosti računala. Zadržati se može eventualno grafička kartica, ako nije prestara, i diskovi te kućište i periferija. Preporučujemo da se u takvim slučajevima nadogradi i tvrdi disk, jer nove generacije diskova pružaju bitno bolje performanse od onih starih nekoliko godina, a i pouzdanost im je veća – s podacima ne valja riskirati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.