Kozarac.ba

Požar gasili više od šest sati

Požar koji je sinoć nešto poslije 20.00 sati izbio u hali preduzeća ”Lasta kompani” u industrijskoj zoni ”Celpak” u Prijedoru lokalizovan je noćas oko 2.30 sati, povrijeđenih nije bilo, a materijalna šteta još nije procijenjena.

Vatrogasac Radenko Petrić rekao je novinarima da je na gašenju požara bila angažovana kompletna Teritorijalna vatrogasna jedinica sa 32 vatrogasca i tri kombinovana vozila.

”U roku dvadesetak minuta vatru smo stavili pod kontrolu, a gašenje je trajalo oko šest i po sati”, rekao je Petrić, dodavši da i danas na zgarištu vatrogasci dežuraju kako bi spriječili svaku mogućnost ponovnog aktiviranja požarišta.

On je naglasio da su se u objektu zahvaćenom vatrom nalazile dvije acetilenske i dvije boce kisika, što je predstavljalo potencijalnu opasnost.

”Na vrijeme smo uspjeli da se probijemo do plinskih boca tako da nije došlo do eksplozije”, istakao je Petrić i dodao da je jak vjetar dodatno otežavao posao vatrogascima, kao i ostaci velikih količina lajma koji se koristio u nekadašnjoj fabrici ”Celpak” za pripremu proizvodnje papira.

Petrić je pojasnio da je ova materija neškodljiva, ali i vrlo zapaljiva.

Policija je, zbog svega navedenog, dok požar nije lokalizovan blokirala područje oko ”Celpaka”, a isključena je i električna energija bez koje su potrošači u ovom dijelu Prijedora bili oko tri sata.

Petrić je naglasio da je ovo jedan od najvećih i najzahtjevnijih požara koji je u poslednjih desetak godina izbio na prijedorskom području.

Vlasnik preduzeća ”Lasta kompani” Mladen Ratković rekao da je prvi požar u hali u kojoj su se nalazile mašine za pripremnu proizvodnju papira izbio juče oko 18.00 sati na valjku obloženom smolom, kojeg su sjekli.

”Požar je bio malog intenziteta, tako da smo ga aparatima ugasili”, rekao je Ratković i dodao da je ponovo buknuo oko 20.00 sati.

On je naveo da u hali nije bilo radnika, a da je vatrogasce pozvao čuvar u ”Celpaku”.

”Štetu još ne mogu procijeniti, a ovo je jedan od objekata koji sam kupio na licitaciji stečajne mase bivše fabrike ‘Celpak’ za 5.000.000 KM”, rekao je Ratković.

(SRNA)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.