Neprijatelj, priča o razorenim prijateljstvima

 

Kiša, magla i vjetar koji je duvao krajolikom Gole planine na Kozari, nije omeo ekipu filma “Neprijatelj”, koja je u nedjelju započela osmonedjeljno snimanje. Ekipa “Nezavisnih” posjetila je lokaciju na kojoj je započeto snimanje šestog ostvarenja, srbijanskog reditelja Dejana Zečevića.

Riječ je o antiratnom filmu, koji treba da pruži neobičan i ubjedljiv pogled na eks-jugoslovensku stvarnost devedesetih godina prošlog vijeka.

Zamisao reditelja je da “Neprijatelj” bude intiman autorski film osobene poetike koji neće dati odgovore, već samo pokazati kompleksnost zrna sukoba koje stvara neprijateljstva i razara prijateljstva.

Priča prati mali inženjerski vod koji je dočekao Dejtonski mir u planinama, gdje demontiraju mine koje su sami postavljali. Svako od njih sjeća se protekle godine – jedni su srećni što su preživjeli, drugi katatonični od šoka, neki okrenuti šali, a neki korumpirani. U ruševinama fabrike uništene u borbi, pronalaze zazidani podrum, a u njemu čovjeka koji kao da je samo njih mirno čekao sve vrijeme. Sve aktivnosti nadziru snage IFOR-a.

Film će se snimati uglavnom na Kozari, a zamišljeno je da neki dijelovi budu snimljeni u Prijedoru, na prostoru nekadašnje fabrike “Celpak”, zatim u banjalučkom “Incelu” i okolini Mrkonjić Grada. Zadnje scene su ostavljene za dvodnevno snimanje u Beogradu.

Za produkciju je zadužena filmska kuća “Biberče” i “Balkan film”, a koproducenti su “Tivoli Films” iz Mađarske, “Maxima Film” iz Hrvatske i “Skopje film studio” iz Makedonije.

U filmu glume Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Aleksandar Stojković, Marija Pikić, Dragan Marinković, Duško Mazalica, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir čorđević i drugi.

Scenario potpisuje čorđe Milosavljević, scenografiju Zorana Petrov, kostime osmišljava Lana Pavlović, dok će muziku komponovati Kiril Džajkovski, poznati makedonski pjevač.

Nakon što smo došli do hotela “Monument” na Kozari, morali smo da sačekamo vozača koji će nas odvesti na set, koji se nalazi pet kilometara prema vrhu planine. Makadamski put je urađen prije nekoliko dana, a pošto je kiša padala tih pet kilometara prelazili smo pola sata.

Sam dolazak na lokaciju nam je pružio bolju sliku o samom filmu. Čitav kraj je isprepleten ruševinama iz rata i okružen brojnim rovovima i “minskim poljima”.

Vuk Kostić i Aleksandar Stojković Piksi su bili zatvoreni u nekoj mini prikolici čekajući da počne snimanje.

“Stigao sam jutros i nisam uspio nimalo odspavati, tako da vrijeme do početka snimanja koristim da prebacim koju”, smiješeći se rekao nam je Vuk Kostić.

Dodaje da o samom filmu, odnosno njegovoj glumi, neće da govori dok se sve ne završi, da je sa Zečevićem radio i prije (“Mala noćna muzika”) i da je zadovoljan nastavkom saradnje.

Aleksandar Stojković je, kao i uvijek, raspoložen za šalu i priču. Publika ga je upamtila iz humorističkog serijala “Bez pardona” koji je emitovan na RTRS. Ispričao nam je i jednu anegdotu koja mu se desila pri dolasku na Kozaru.

“Bilo je deset uveče i stao sam u Novoj Topoli da se pomokrim. Auto sam parkirao pored neke živice i taman sam otkopčao šlic kad me neko prekinu. Bio je to policajac, koji mi je poslije burne rasprave napisao kaznu od 200 KM za skidanje na javnom mjestu”, priča popularni Piksi i objašnjava kako je dobro prošao jer se kazna za ovaj prekršaj kreće od 200 do 800 konvertibilnih maraka.

Na njegovu priču pale su i reakcije ekipe sa seta: “Šta je, Piksi, jel’ se to kazna naplaćuje prema veličini?” On ih je samo tupo pogledao i procijedio da je jedva izdržao do benzinske pumpe.

“E, namučiše me ovi naši plavci, ali ne dam se ja nasamariti. Hoće oni pare na ruke, al’ ne priznajem ja sivu ekonomiju”, završava Piksi.

Nakon fotografisanja i uzimanja izjava, uputili smo se u samu ruševinu “napuštene fabrike” gdje su se odigrala i snimanja prvih kadrova. Sama ruševina izgrađena je u rekordnom vremenu od mjesec dana, a pored nje izgrađene su i štale, kao i poljski wc.

Prve scene su snimili Vuk i Aleksandar i atmosfera je bila dosta opuštena.

Reditelj Dejan Zečević priznaje da očekuje da će film biti zanimljiv za sve generacije.

“Predviđeno je da snimanje traje osam nedelja, nakon čega slede montaža slike i zvuka, ubacivanje muzike i ostalo. Neka moja pretpostavka je da će se film u bioskopima pojaviti sledeće jeseni”, rekao je Zečević.

Ističe da je jako zadovoljan izborom glumaca i da neke poznaje od ranije.

“Ekipa je super, svi su dobro raspoloženi, umeju da slušaju, i to je najvažnije” dodaje Zečević uz osmijeh.

Prostorije u napuštenoj zgradi bile su uređene kao da već godinama niko tu ne živi. Tu su stari kreveti sa izderanom posteljinom, ormari i ladičari od oronulog drveta, kao i puno paučine koja visi sa svakog ćoška u kući.

Osvijetljeni vještačkom rasvjetom, Vuk i Piksi su razmjenjivali iskustva iz prethodne godine i dogovarali se koja područja treba prvo da očiste od mina. Iako su glumci iscrpljeni od putovanja, odnosno dolaska na snimanje, većih ponavljanja nije bilo i Zečević je mogao biti zadovoljan.

U pauzi smo uspjeli da skoknemo i do kantine koja je bila mala za glumce, kamermane i ostale angažovane za potrebe snimanja filma. Domaća kafica i pokoja loza ugrijali su glumce spremne za nastavak snimanja.

Zanimljivo je da nas je na putu prema lokaciji, a i u povratku, zaustavio neki čičica, koji ima vikendicu u šumi, i oba puta nas ponudio rakijicom, koju je bilo uvreda odbiti.

Tako je završen prvi dan snimanja filma “Neprijatelj” na Goloj planini na Kozari.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo za kulturu Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a predviđen je budžet u iznosu od 900.000 evra.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.