Windows 7

Deset razloga za prelazak na Windows 7

Windows 7Windows 7 stiže u trgovine krajem mjeseca i prema svemu viđenom do sada, to će napokon biti dostojan nasljednik XP-a

Suočen s brojnim kritikama Viste, Microsoft je i sam priznao pogrešku te se bacio na posao popravljanja situacije. Samo tri godine nakon Viste dovršen je Windows 7, sedmi po redu operativni sustav Windows. U njemu su ispravljene pogreške napravljene na Visti i čini se da će nam Microsoft ponuditi nešto što bismo mogli nazvati finalnim proizvodom, a ne poluproizvodom kako smo često mi, ali i mnogi drugi nazivali Vistu.

 

1. UAC više nije napastan kao u Visti

User Access Control toliko živcira korisnike Viste da je većina ima isključenu čime se sigurnost Viste gotovo pa izjednačava s onom Windowsa XP. Sigurnosne osobine ne bi trebale korisnike onemogućavati u radu, a UAC na Windows 7 daleko je bolje prilagođen korisniku.

 

2. Brže bootanje

Kraće vrijeme pokretanja operativnog sustava uvijek je dobro došlo i drago nam je vidjeti da Microsoft sa svakom generacijom Windowsa ide u pravom smjeru.

3. Automatsko smještanje prozora jednog do drugog

Wide screen monitori danas dominiraju tržištem. Radi se uglavnom o modelima 16:10, no ubrzano nam dolaze i oni s omjerom slike 16:9. Na takvim ekranima mnogi korisnici će postaviti dva prozora jedan do drugog, a Windows 7 taj postupak automatizira. Dovoljno je samo odvući svaki prozor u svoju stranu i Windowsi će ih automatski složiti.

4. Jednostavnije kućno umrežavanje

Vista je umrežavanje beskrajno zakomplicirala i učinila teškim kućnim korisnicima. Windows 7 to ispravlja što ga čini puno prikladnijim za kućno okružje.

 

5. Poboljšane performanse

Vista je brzo nakon izlaska postala zloglasna zbog svojih hardverskih zahtjeva koji su na kraju utjecali i na izvršavanje samih aplikacija. Prijenosnici su radili doista sporo, a nova vrsta prijenosnih računala nazvana netbook uopće se ne može nositi s Vistom. Windows 7 neće imati male hardverske zahtjeve poput XP-a, ali će oni biti bitno manji nego Vistini.

6. Način rad Windows XP

Ogroman broj korisnika računala nikada nije usvojio Vistu zbog njezinih brojnih mana ili nekompatibilnosti s aplikacijama pisanim za Windowse XP. Način rada XP trebao bi riješiti nekompatibilnost s takvim aplikacijama.

7. Radi ne netbook računalima

Netbook računala dobit će funkcionalan moderan operativni sustav, pa ako ste korisnik jednoga od takvih računala, ovo je izvrsna vijest.

8. IE8 se može ukloniti

Neki korisnici alternativnih preglednika imaju gorka sjećanja u vezi IE i sada će ga moći u potpunosti ukloniti sa svojih računala. Alternativni preglednici uzimaju sve veći dio tržišta bez obzira na to što je Microsoft značajno unaprijedio svoj IE.

9. Action Center

U prijašnjim Windowsima to je bilo poznato pod imenom Security Center, ali ovdje se ne radi samo o promjeni imena, već i o dodavanju novih funkcija, točnije objedinjavanju sigurnosti, troubleshootinga i održavanja računala na jednom mjestu.

 

10. Otpor je uzaludan

Vista je kao loš proizvod zahvaljujući dominaciji Windowsa zauzela popriličan udio na tržištu. Pokaže li se Windows 7 imalo bolji od Viste, vrlo brzo će preplaviti cijelo tržište. Windows XP ipak je proizvod star osam godina.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.