Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Nedavno smo ispratili najljepšeg gosta, gosta koji nam je donio toliko mnogo darova, koji je u našim domovima našao topla srca koja su ga s ljubavlju prigrlila…

Zaista sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Od Njega pomoći, oprosta i upute tražimo. Koga Allah uputi na pravi put on je doista upućen, a koga Allah u zabludi ostavi niko mu ne može na pravi put ukazati. Allahu jedinom iskazujemo zahvalu što nam je ukazao svoju milost učinivši nas muslimanima, što nam je omogućio da dočekamo i ovaj ramazan i da ga u zdravlju i rahatluku ispostimo i da se time približimo Allahovoj milosti koja nam je prijeko potrebna. Svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed a.s., njegov rob i Poslanik koji je svojim svijetlim primjerom pokazao kakvi mi trebamo biti. Neka je salavat na njega, njegovu časnu porodicu, njegove ashabe kao i na sve one koji ga slijede u dobru do kijametskog dana.

Draga braćo i sestre u imanu i islamu, nedavno smo ispratili najljepšeg gosta, gosta koji nam je donio toliko mnogo darova, koji je u našim domovima našao topla srca koja su ga s ljubavlju prigrlila. Odlaskom mjeseca ramazana odlazi i Allahova milost, odlazi s njim i ona predivna ramazanska atmosfera, odlaze nam sehuri i iftari, mukabele, noćni namazi, druženje… Poslije ramazana ostaju nam prazne džamije, a sezona hajra i aktivnosti za neke se s odlaskom ramazana prekida, tako da neki nastoje da očuvaju ono što su stekli u toku ramazana, a neki se vraćaju starim navikama gubeći sve one sevape koje su stekli u ramazanu.

Ono što treba da izvučemo iz ovog ramazana kao najveću pouku jeste istikamet, tj. da budemo ustrajni na siratul-mustekimu za kojeg mi Allaha svaki dan nebrojeno puta molimo dok učimo.

“Uputi nas na pravi put, put onih kojima si ti darovao svoje blagodati, a ne na put onih na koje si se rasrdio, niti na put onih koji su zalutali”. (El-Fatiha, 6 I 7)

 A u suri Fussilet kaže Allah Uzvišeni:

“Onima koji govore: “Gospodar naš je Allah” pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.”

„Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete (El-Fussilet, 30 i 31)

Veoma je bitno da očuvamo ono što smo stekli u toku ramazana, da očuvamo svoj iman, da se sačuvamo od grijeha, da naša duša ostane čista, da se ne vraćamo starim grijesima. Ako je neko ostavio alkohol u toku ramazana, neka mu se ne vraća ni poslije ramazana. Ako je neko napustio loše društvo i harame koje je činio u tom društvu, neka se ne vraća takvom društvu jer će čovjek biti na onom svijetu koga je volio i s kim se družio na ovom.

Oni koji su postili u ramazanu ne samo stomakom nego i očima i ušima i svojim jezicima, njihov post će ako Bog da biti primljen kod Allaha, takvi će ući na džennetska vrata koja su samo za njih pripremljena i koja se zovu Rejjan. Ja Rabb, Ti učini da mi budemo od tih! Amin.

Znak da si se okoristio/la ramazonom i da su ti primljeni post i namaz je to da postupaš u skladu s Allahovom voljom, da ostaneš vezan/a za Allahove kuće i Allahovu knjigu. Čovjek se nakon ramazana treba preispitati. Ako primjeti da je ustrajan na putu dobra, to je dokaz da je na pravom putu. Međutim, ako vidi da je došlo do prekida veze između njega i Allaha, da je smanjio aktivnosti, da mu je volja za dobrim djelima oslabila, neka se preispita i popravi svoje stanje.

Ramazan je gost koji se dočekuje s ogromnom radošću, a ispraća se sa žalošću. Bar tako ramazan doživljavaju vjernici, jer će njima zasigurno nedostajati i sehuri i iftari, i zajedničko druženje, i klanjanje teravije i noćnih namaza i slušanje Kur'ana i predavanja. Za ovog gosta ne vrijedi ona narodna poslovica: “Svakog gosta tri dana dosta”, nego za njega vrijedi hadis Allahova Poslanika, s.a.v.s., kada kaže: “Kada bi moj Ummet znao vrijednost ramazana, poželio bi da ramazan traje čitavu godinu”.

Kada bi ramazan trajao čitavu godine onda bi se zasigurno razdvojili pravi vjernici od onih slabih, znalo bi se ko posti u ime Allaha a ko reda radi. Naše džamije bi uvijek bile ispunjene klanjačima, stalno bi bilo aktivnosti, naš iman bi svakog dana jačao i kada bi ostali na tome Allah bi nam poslao meleke da se s nama rukuju, ali dunjaluk, šejtan i naš nefs nas odvuku od sjećanja na Allaha pa zaboravimo ono što imamo.

Jednoga dana hodao je Hanzale ulicama Medine, zabrinut i tužan. Susrete ga Ebu Bekr te ga upita za to takvo njegovo stanje, a on reče: ‘Hanzale je postao munafik’. ‘Zašto to?’ – upita ga Ebu Bekr. ‘Kada sjedimo kod Allahovog Poslanika te nam on govori o Džennetu i Džehennemu ja se toliko uživim kao da ih vidim svojim očima, čim odem od njega obuzme me dunjaluk, žena i djeca i ja to zaboravim.’ Kaže Ebu Bekr: ‘Vallahi i meni se događa isto što i tebi, idemo kod Resulullaha da ga upitamo za ovo.’ Kad su došli Poslaniku, s.a.v.s., te mu izložili svoj problem, Poslanik im reče: ‘Kada biste vi ustrajali na onome na čemu ste dok ste kod mene, meleki bi silazili s neba i rukovali se s vama u vašim posteljama. Ali dunjaluk je sad ovako, sad onako.’

Haman da je i stanje našeg ramazana postalo kao stanje ovog ashaba koji dok je kod Poslanika zna za svoj iman, a čim ode od njega iman se smanji.

Onaj ko želi da ramazan traje čitavu godinu govori da se njegovo srce nije nasitilo te predivne Allahove blagodati i da želi da ta blagodat i dalje traje. Nekima će možda biti drago što ramazan prolazi pa će reći neka ide sve svojim tokom. On će bez sumnje i ići svojim tokom, ali mi moramo iz ovog ramazana ponijeti sa sobom pouke koje nam je ovogodišnji ramazan donio.

Prije svega ramazan nas je učvrstio u našoj vjeri, osnažio je naš iman, osjećamo se jači i bolji vjernici, zato nastojmo da održimo žar tog imana do sljedećeg ramazana, ne dozvolimo da se žar našeg imana ugasi čim se klanja bajram.

Poslanik, s.a.v.s., nam je preporučio da poslije ramazana postimo još šest dana mjeseca ševala, kako bismo učinili još jedan dodatni napor, kako bismo zaradili još više sevapa kod Uzvišenog Allaha. Tako, Resulullah kaže: “Ko isposti ramazan, a nakon toga šest dana ševvala, kao da je postio cijelu godinu.”

Post u mjesecu ševvalu je nafila koju nisi dužan/na, nego ako hoćeš. Ovdje se stavlja čovjeku da sam odluči hoće li postiti ili ne. Iz iskustva vam mogu reći da je post ovih šest dana teži nego čitav ramazan. Mi smo shvatili da je ramazan obaveza, da se mora i bilo koju stvar kada čovjek posmatra ovako, on će je izvršiti bezobzira na teškoću. Dočim što se tiče ovog posta znamo da je dobrovoljan i da ne moramo, jedino što nas može motivisati to je nagrada od Allaha, tu se mi dokazujemo. Oni koji osjećaju iskrenu žalost zbog prolaska ramazana oni će nastojati da zarade još koji sevap, jer nije mala stvar da nam se post mjeseca ramazana i šest dana mjeseca ševvala uračuna kao čitava godina. Resulullah, s.a.v.s., ovo pojašnjava u jednom hadisu gdje kaže da mjesec ramazan vrijedi kao deset mjeseci, a šest dana ševvala kao šezdeset dana, tj. dva mjeseca, što zajedno čini godinu dana.

Molim Allaha da nam ukabuli naš post, da primi od nas naš sadekatul-fitr i zekat i da primi sva ona dobra djela koja smo učinili u toku ramazana i da ih pridoda ostali našim djelima.

Amin.

 

(Hatib: Bilal Hodžić)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.