UPOZNAJ DRŽAVU

 

Vaša zemlja je prelijepa – to će nam reći svaki stranac koji dođe u Bosnu i Hercegovinu, ali koliko zaista poznajemo svoju domovinu i njene ljepote?

Kada želimo negdje otputovati a da nije daleko i da možemo ići ličnom kartom obično pomislimo na more ili na Plitvička jezera. A to je u Hrvatskoj. Gdje putovati u našoj zemlji?

Ukoliko želite da se otisnete u avanturu ljepote i upoznate domovinu da biste je više voljeli onda vam preporučujemo sljedeću rutu.

Krenite nekadašnjim putem AVNOJA (Plavi put) i već u Ključu možete napraviti prvi izlet do utvrde Starog grada gdje se nadmeću kompleksi rimske, srednjovjekovne i osmanlijske arhitekture. Tu se branio i uhvaćen je od strane Osmanlija posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Sa zidina će vam se otvoriti prekrasan vidik na dolinu Sane i grad Ključ, ali se u ljetnim mjesecima pripazite zmija, jer prosto izviru iz kamena.

Idući dalje preko Mrkonjić Grada možete napraviti kratak predah na čuvenom izletištu Balkana gdje imate restoran pored jezera, ali svakako računajte da ćete stajati uz Plivsko jezero kod Jajca. To je tek pravi izletnički raj. Dvjestotinjak metara putem koji se odvaja pored hotela Plivsko jezero, sa provjereno dobrom i jeftinom uslugom, te restorana uz samo jezero nalaze se stare vodenice. Dvadesetak mlinčića, kako ih zovu, smjestilo se na kaskadama vode između dva jezera.

Znalački uređene staze okolo vodenica garantuju vam ugodnu šetnju pogotovo sa malom djecom. Začuđujuće veoma malo ima plastičnih kesa, inače redovne bosanske dekoracije pored svih tekućih i stajaćih voda.

Jajce je srednjovjekovni kraljevski grad sa osamnaest nacionalnih spomenika, a od 2007. godine je i kandidat za upis na listu svjetske baštine UNESCO-a. Glavni simboli grada su tvrđava, vodopad, katakombe, muzej AVNOJ-a, toranj svetog Luke, crkva svetog Ive u Podmilačju, džamija Esme-sultanije, hram boga Mitrasa te brojni drugi prirodni i kulturno-historijski spomenici. Tu sasvim sigurno možete provesti cijeli dan u razgledanju, a jedini problem vam može predstavljati mjesto za parking.

Kad se napokon odlučite da idete dalje onda slobodno možete proći kroz Donji Vakuf jer osim sahat kule koju možete vidjeti sa ceste taj grad i ne nudi posebne atrakcije.

Dok se spuštate sa prevoja na Komaru pred vama će se ukazati fantastičan vidikovac sa Vlašićem u pozadini. Ako niste ručali onda svakako svratite u Vlašićku kuću koja se nalazi u Turbetu na raskršću puta što se odvaja prema Skender Vakufu.

Pored tradicionalnih jela koja se nude, a gdje su posebni specijaliteti tarhana i kuruza, svakako vam savjetujemo da uzmete teletinu ispod saća jer boljeg načina pripreme mesa svakako nema nigdje na dunajluku.

Ukoliko ste promašili Vlašićku kuću onda ne paničite jer Travnik nudi svoje čuvene ćevape i njih morate probati barem u povratku.

Definitivno najbolji su u ćevabdžinici Hari na Žitarnici ali Plave vode i tamošnja Lutvina kahva bi svakako bio bolji izbor zbog jedinstvenog ugođaja a i mogućnosti da naručite svježu pastrmku iz hladne vode uz restoran.

Za one koji drže do otmjenijeg ili tradicionalnijeg ugođaja pravi izbor je restoran Divan, koji je smješten u rodnoj kući nobelovca Ive Andrića.

Namjeravate li da se duže zadržite u Travniku onda svakako treba da posjetite staru tvrđavu, te Šarenu i Jeni džamiju, a nije vam daleko da odete i na Babanovac, turistički centar na Vlašiću.

Dalje niz Lašvu možete da uživate u šopingu u nekoj od najvećih robnih kuća u BiH poredanih pored puta kojim prolazite.

Vaša sljedeća destinacija za zaustavljanje je Sarajevo, osim ako niste nasjeli na priču o visočkoj piramidi pa želite i tamo da svratite.

 

 

 

 

Sarajevo je definitivno grad koji ima najveći turistički potencijal u cijeloj BiH, ali o njegovim atrakcijama možete naći dovoljno informacija na drugim mjestima tako da ćemo ovaj prostor posvetiti našem daljem putovanju na jug.

Do puta za Mostar, koji je inače naš glavni cilj, možete u Jablanici svratiti na čuvenu jagnjetinu kod Gojka, a ukoliko u vama još živi bitaka plam onda svakako svratite i do željeznog mosta koji je srušio Jul Briner u filmu bitka na Neretvi, ili su to greškom uradili partizani pa je to kasnije poslužilo stvaranju mitologije o Titu kao velikom vojnom taktičaru.

Nama, krajiškim Posavcima, Mostar se čini nestvarnim. Okamenjeni grad nad dubokim koritom Neretve ukrašen čudnovatim lukom Starog mosta jednostavno ostavlja bez daha.

Popločane kaldrme, dućani u nizu, kule i zidine, zajedno sa mostom čine veličanstven kompleks zaštićen UNESCO-m.

Restorani načičkani na litice Neretve pružit će vam potpun ugođaj jer pogled je zaista jedinstven i satima se možete diviti čudu neimara Hajrudina.

 

 

 

 

Iz Mostara možete otići na dva izleta. Prvi je desetak kilometara udaljeno Vrelo Bune gdje se nalazi znamenita blagajska tekija. Hladna voda koja izvire iz stijene koja se nadvila nad tekiju izaziva duhovnu ekstazu i nije čudno da su derviši baš to mjesto odabrali za gradnju objekta u kojem će tragati za višim sferama ljudskog postojanja.

Izgradnja kojekakvih objekata oko tekije je donekle ugrozila ambijent i sada je skoro nemoguće načiniti fotografiju onako kakve se nalaze na razglednicama. Restorani su osrednji i prilagođeni su za vjerske i školske ekskurzije posjetioca sa plićim džepovima.

Druga destinacija je zasigurno najvažniji kulturno-historijski spomenik u BiH – Počitelj. Grad spomenik zamrznut u vremenu. Nekadašnje stjecište likovnih i drugih umjetnika sada je uglavnom pusto, ali upravo ta tišina može vas vratiti u nekadašnje doba i ukoliko imate bujniju maštu možete čuti klepetanje nanula po kamenitoj kaldrmi i kopite konja koje vode uskim sokacima.

Ako imate više vremena onda bi vaš put mogli nastaviti dalje na jug gdje vas kod Čapljine čekaju Hutovo blato, jedinstveni prirodni rezervat ptica, te slapovi Kravice koji će vas učiniti ponosnim državljaninom Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da ćete prvom prilikom proći ove gradove i otkriti da odmor i ljepota nije negdje drugdje, pogotovo ne uvijek na moru, već da se u njedrima naše zemlje kriju pravi dragulji koje treba koristiti ali i čuvati. Ne bacajte otpatke kroz prozor i pored naših voda ne ostavljajte staklenke i najlon kese. I poštujte ograničenje brzine na putu.

(E. Ramulić; magazin MojaSana)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.