Bajramska čestitka reisu-l-uleme Cerića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio je u subotu bajramsku čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

Draga braćo i sestre, sutra je prvi ševval 1430., odnosno, prvi dan Ramazanskog bajrama. Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se naučimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjača tjelesne strasti. Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu. Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

Sretni smo zato što vjerujemo da je Gospodar nebesa i Zemlje zadovoljan našim iskrenim ibadetom, čistom dušom i iskrenom vjerom u mir i dobro.

Sretni smo da učimo Allahu Uzvišnom dovu da nam srca zbliži, da nas sjedini u ljubavi i vjeri, da nam Svojom milošću ukrasi naša dobra djela, da nas nadahne Svojom dobrotom i da nas Svojim oprostom sačuva od svakog grijeha!

Bože, molimo Te hurmetom mubarek Ramazana da našim roditeljima, našoj rodbini, našim prijateljima i poznanicima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš otplatu duga, ako su tužni da im vratiš osmijeh u srce i na lica, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom mubareka Bajrama oprostimo!

Bože, molimo te da budemo u društvu pravednika, onih koji su sretni, oni koji su u društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni na ovome i spašeni na onome svijetu!

S tim mislima, svim muslimanima i muslimankama od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za njihovo zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći. S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu s riječima – Bajram šerif mubarek olsun, navedeno je u čestitki reisu-l-uleme IZ-a u BiH Mustafe Cerića, javila je Mina.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.