Pobjesnjeli premijer

Milorad Dodik teško da više može nekoga iznenaditi svojim bahatim stilom i iritirajućom nacionalističkom retorikom.

No, kako vrijeme odmiče, a izostaju bilo kakve sankcije i odgovori na njegovu razbijačku politiku, raste zabrinutost za sudbinu BiH i pojačava se strah od novih sukoba. Vrag je odnio šalu.

Danas nema relevantne ličnosti u BiH koju pobjesnjeli premijer RS nije omalovažio, bacio u blato i optužio za antisrpsko djelovanje. Ozlojeđen zbog istrage koju protiv njega vodi SIPA, Dodik prijeti da će protjerati strane sudije i tužioce. Provest će popis stanovništva na teritoriji RS ako popis na nivou BiH ne podrži Parlament BiH, a već dati pristanak za ulazak BiH u NATO uvjetuje izjašnjavanjem naroda na referendumu, iako za to nema zakonsko uporište. Entitetsko glasanje, koje, po njegovom nalogu, državni poslanici SNSD-a zloupotrebljavaju na svakom koraku, Dodik postavlja kao vrhunski princip djelovanja.

Uglavnom, sve što bi ovu zemlju trebalo približiti Evropi i olakšati njeno funkcioniranje, Dodik koči. I pri tome bestidno vrijeđa žrtve, negira presuđene zločine na sarajevskim Markalama i tuzlanskoj Kapiji, minimizira genocid srpske vojske i policije u Srebrenici i koketira s najcrnjim fašizmom.

Umjesto da se distancira i zbog svega toga makar posrami, Dodik razdragano trči u zagrljaj Biljani Plavšić u zatvor u Švedskoj, promovira je u srpsku sveticu i heroinu RS, iako je ona sama priznala zločine protiv čovječnosti i zbog toga je osuđena pred Haškim tribunalom.

Dubinu i širinu političkog zaokreta koji je Dodik napravio najbolje ilustrira njegovo otvoreno koaliranje sa SDS-om i Karadžićevim namjesnikom u ovoj stranci Mladenom Bosićem.

– Nesumnjivo je da SDS ima ogromne zasluge za ono što se zove Republika Srpska i to će se konačno u vremenu koje dolazi morati verifikovati na pravi način – obećava Dodik u posljednjem broju beogradskog NIN-a.

Nekadašnji žestoki kritičar politike SDS-a i Radovana Karadžića tako se pretvorio u njihovog pouzdanog advokata. Za one u međunarodnoj zajednici koji su vjerovali da je Dodik prava alternativa, ovo je sigurno veliko razočarenje. Za nas koji u ovoj zemlji živimo to je samo još jedna opomena da je velikosrpska avet itekako živa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.