Patrick Swayze (1952. – 2009.)

Nakon duge borbe s rakom pankreasa američki glumac Patrick Swayze preminuo je  u 57. godini, saopštila je njegova publicistkinja.

Legendarna zvijezda filmova "Prljavi ples" i "Duh" otišao je u miru u vrijeme dok je oko njega bila njegova porodica, javila je Annett Wolf. Swayze je umro u Los Angelesu, 20 mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran smrtonosni oblik raka.

Uprkos bolesti nastavio je raditi, snimajući dramsku seriju "The Beast" i pišući zajedno sa svojom suprugom memoare. U toku snimanja serije odbijao je da uzima lijekove protiv bolova bojeći se da će oni utjecati na njegovu glumu.

Kad se u javnosti prvi put pojavio bolestan, prema nekim izvještajima davali su mu samo par sedmica života. Ipak, njegov doktor je izjavio da se situacija može smatrati optimističnijom.

Želio je poživiti dok se ne nađe lijek i bio spreman podvrgnuti se njegovom testiranju. Osim Swayzeove porodice, mnoge kolege i fanove rastužila je vijest o smrti glumačke legende.

On je s velikim uspjehom snimio čitav niz filmova, a najviše je snimao osamdesetih i devedestih godina.

Rođen je u Teksasu 1952., a 1961. je izabran u magazinu People za "najseksipilnijeg" muškarca. Sin je koreografa, studirao je ples u svojoj mladosti, a prvu glavnu ulogu na Broadwayu dobio je u mjuziklu "Briljantin".

Nakon niza godina, dok je glumio u serijama i TV filmovima, stječe svjetsku slavu 1987. zahvaljujući mjuziklu "Dirty Dancing" (Prljavi ples). Pjesma koju je Swayze otpjevao na špici tog filma "Ona je poput vjetra" postala je veliki hit.

Pobijedio je ovisnost o alkoholu, a 1975. se oženio glumicom Lisom Niemi, s kojom nije imao djece.

Film koji je proslavio Swayzea: Najbolji trenuci iz "Prljavog plesa"

Daily Telegraph donosi nekoliko najboljih trenutaka u ovom filmu.

"Nosila sam lubenicu"

Žene na svim stranama svijeta su obožavale taj trenutak kad Baby (Jennifer Grey) ovo izvali u momentu kad naiđe na objekt njenog interesovanja. Kad je "Prljavi ples" imao svoju premijeru u teatru na West Endu, producenti su odlučili da prvih 20 ljudi, koji dođu u rukama noseći lubenicu, dobijaju besplatnu ulaznicu.

Vježbanje na gredi

Johnny uči Baby kako da održi ravnotežu na gredi.

Melodija koja u pozadini svira je "Hey Baby" Brucea Channela. P

oslije toga završe u jezeru gdje Johnny – bez majice, naravno – i Baby vježbaju onaj slavni trenutak s kraja filma, kad je on digne u visine.

 

 

"Lover Boy"

Baby i Johnny vježbaju cha-cha uz zvuke pjesme "Loverboy" (pjesma se, zapravo, zove "Love is Stange", a izvode je Mickey & Sylvia).

"Niko Baby ne stavlja u čošak"

Ovo je zasigurno najbolja rečenica u filmu kad Johnny dođe do stola, za kojim sjede Baby i njena porodica, i odvede je na pozornicu za veliko finale. Američki filmski institut ju je uvrstio među 100 najboljih filmskih citata svih vremena.

Ples za kraj

Na zvuke pjesme "(I've Had) The Time of My Life" Billa Medleya i Jennifer Warnes, Johnny i Baby izvode jednu od najpoznatijih scena plesa u filmskoj istoriji.

 

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.