Bajram uz potoke piva, votke i go-go plesačice

Kao i pred proteklih nekoliko Bajrama, i pred ovaj su bh. gradovi oblijepljeni plakatima koji najavljuju mega, votka, go-go i ostale lude partyje povodom najvećeg muslimanskog blagdana.

Bilans nekontrolisanih proslava propraćenih bezgraničnim količinama alkohola u BiH nakon prošlog Bajrama bio je četvero mrtvih i na desetine povrijeđenih u tučama, zbodenih noževima ili povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

Sarajevo je ovih dana oblijepljeno plakatima koji najavljuju koncerte Sinana Sakića, Ace Pejovića, Halida Bešlića, Semira Cerića Koketa, te nastupe trubača.

Dok su plakati koji se šest dana pred Bajram mogu vidjeti po gradu relativno "suptilni", internet stranice koje najavljuju društvene događaje mnogo su "zanimljivije".

Tako će se u Živinicama Bajram moći proslaviti u klubu "Capo" uz Votka Party i go-go plesačice uz nagradnu igru sa litrom votke i šest red-bullova kao glavnim dobitkom.

U klubu "Tabu" u Sarajevu najavljen je party kojeg "svi jedva čekamo nakon ramazanskog praznika", dok klub "Ria" prva dva dana nudi zabavu do ranih jutarnjih sati uz narodnjake, a treći dan Bajrama nastup go-go plesačica.

Biće tu još i trbušnih plesačica, Mileta Kitića, Radeta Lackovića, Ace Lukasa, i naravno – Selme Bajrami.

– Islamska zajednica osuđuje organiziranje takozvanih bajramskih zabava uz alkohol, pjevače i pjevačice koji raspiruju niske strasti. Neprihvatljiva je i komercijalizacija Bajrama, pohlepa nekih vlasnika ugostiteljskih objekata da kroz organizaciju neprimjerenih zabava, kojima se daje epitet bajramski, ostvare profit.

Termin “bajramski party” odudara od naše tradicije i nije primjeren sadržaju Bajrama – kaže za Sarajevo-x Ekrem Tucaković, portparol Islamske zajednice u BiH.

 

 

Tucaković kaže kako je Rijaset IZ BiH još 2006. godine putem posebnog saopćenja za javnost ukazao na veoma štetne i neprihvatljive tendencije obilježavanja bajramskih mubarek dana. Kaže kako Rijaset nema mogućnost da ovakve pojave zabrani putem nekih dekreta, te smatra da takva zabrana ne bi imala efekta i dodaje kako IZ putem džamija i kontakta sa muslimanima ukazuje na neprihvatljive i štetne posljedice odstupanja od tradicije i vjere.

– Za nas je Bajram radost i s tim osjećanjima ga dočekujemo. Ono što Islamsku zajednicu brine jeste zloupotreba Bajrama, organizacija zabava, pijanki i drugih neprihvatljivih sadržaja pod krinkom bajramskih radosti – kaže Tucaković, te podvlači kako doček i ispraćaj Bajrama treba biti u skladu sa izvornom vjerskom dimenzijom i u skladu sa našim običajima i tradicijom.

– Također, Bajram treba posvetiti posjećivanju roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, izgradnji povjerenja – poručuje Tucaković, a već u nedjelju ćemo moći vidjeti koliko će njegove riječi imati odjeka, i nadati se da će policija i hitna pomoć imati što manje posla.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.