Korićanske stijene: Određen pritvor Marinku Ljepoji

 

Nakon što je uhapšen 7. septembra, Marinku Ljepoji, osumnjičenom za zločin počinjen u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama, Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

Marinko Ljepoja, koji je tokom rata bio pripadnik interventnog voda prijedorske policije, uhapšen je u Prijedoru zbog sumnje da je 1992. godine saučestvovao u ubistvima oko 200 civila na Vlašiću. Njegovo ime je spomenuto u dva svjedočenja pred Sudom BiH o ovom zločinu.

U odluci o pritvoru Sud je naveo da “postoji osnovana sumnja” da je Ljepoja počinio djelo za koje se sumnjiči, te da bi njegov boravak na slobodi mogao “rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”.

“Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike”, stoji u odluci Suda.

U martu 2009. godine pred Sudom BiH započelo je prvo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama, kada su zajedničkom optužnicom optuženi Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda u tom gradu.

Damir Ivanković i Gordan čurić su u međuvremenu priznali krivicu, te svjedočili protiv ostalih optuženih. Ivanković je osuđen na 14 godina zatvora, dok će se čuriću kazna izreći 10. septembra ove godine.

Ivanković i čurić su u toku svjedočenja kazali kako je Ljepoja bio jedan od pratilaca konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prebačeni iz Prijedora ka Travniku, dok je Ivanković rekao da je Ljepoju vidio i neposredno prije strijeljanja oko 200 muškaraca koji su izdovjeni iz tog konvoja.

Pored Ljepoje, uhapšeni su i Petar Čivčić, Branko Topola, Saša Zečević i Radoslav Knežević i svi se nalaze u pritvoru.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.