Svečano otvoren “Združeni napor 2009”

 

U Kasarni ”Kozara” u Banjaluci danas je svečano otvorena vježba NATO-a i Oružanih snaga BiH “Združeni napor 2009,  koja će trajati do 17.septembra.

Cilj vježbe ‘je testiranje interoperabilnosti i kompatibilnosti telekomunikacijskih sistema zemalja clanica NATO i Partnerstva za mir, a učestvuje oko 500 vojnika iz 16 zemalja NATO-a i oko 150 pripadnika OS BiH.

Američki vojni ataše Michael Schleicher kazao je da su pripreme za ovaj događaj veliki uspjeh Oružanih snaga BiH i veliki indikator njihovog profesionalizma.

Ocijenio je da, pored vojnog dijela vježbe, ovaj događaj ima za cilj da razvije prijateljstva i partnerske odnose  vojski različitih zemalja.

– SAD su ponosne na vaš rad i rad Oružanih snaga BIH. Mi se radujemo našoj kontinuiranoj saradnji koja će pomoći da ovdje razvijete vojne snage koje su sposobne za susrete sa izazovima u 21.vijeku – rekao je Schleicher.

Glavni rukovodioc Tima za pripremu vježbe, brigadni general Dragan Vuković rekao je da vježba ima svoju specifičnu težinu, koja se ogleda u sticanju komunikacijskih znanja, ali i prijateljstva.

– Uvjereni smo da izvođenje ove vježbe svima nama daje mogućnost da se bolje upoznamo, da zajedno radimo kao vojnici i da možemo da rješavamo sve zadatke koji se pred nas postave – rekao je Vuković.

Dodao je da očekuje velike efekte od vježbe po svim pitanjima.

– Po vojnim pitanjima, očekujemo edukaciju, upoznavanje naših vojnika sa savremenim komunikcijskim tokovima .Očekujemo da će se stvoriti jedna pozitivna slika o ovom prostorima i nama kao domaćinama, a očekujemo i finansijsku dobit, jer će se vojnici kretati po gradu i koristi usluge grada – kazao je Vuković.

Vježba, koja će koštati oko 6,2 miliona KM, je prva vježba NATO-a u zemlji koja nije njegov član.

Od 6,2 miliona KM, gotovo cetiri miliona KM odnosi na investiciona ulaganja koja ce ostati u Kasarni “Kozara”.

Kompletna vežba će se odvijati na lokaciji kasarne, a  istovremeno će se održavati i u Danskoj i Nizozemskoj, gdje će, također, biti smješten dio snaga iz NATO-a i članica Partnerstva za mir.

Za potrebe vježbe urađeni su radovi na infrastrukturi koja je podrazumijevala uređenje, adaptaciju i ponovnu izgradnju 22 objekta.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.